Ez a Brazil Nagydíj átka, követhetetlen speciális szabályok

Néhány órával az időmérő után a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, hogy több pilótával szemben is szankciót alkalmaz, és megváltoztatja a Formula–1-es Brazil Nagydíj rajtsorrendjét. A tavalyi győztes George Russell (brit, Mercedes) az ítélet legnagyobb vesztese, Russel címvédőként csak a nyolcadik helyről kezdheti meg a vasárnapi versenyt. Max Verstappen indul az élről, meglepetés lenne, ha nem ő nyerne.

2023. 11. 04. 9:55
George Russell (brit, Mercedes)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brazil Nagydíj, a Sao Pauló-i pálya a tekintetben egyedi a többi helyszín között a Formula–1-ben, hogy a durván 4,3 km-es kört a versenyzők átlagosan alig 70 másodperc alatt teszik meg, s ez különösen az időmérőknél tumultust okozhat a bokszutcánál. Több pilóta nem is volt tisztában a helyi szabályokkal. A bokszból már kihajtva, a pályára vezető szűk részen szükségtelenül lassan haladtak. Ha ezt a sáv bal oldalán tették volna, azzal betartották volna a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hétvégére vonatkozó szabályát, ám néhányan középen maradtak, így a mögöttük haladó versenyzők legfeljebb a fűre hajtva tudtak (volna) csak elmenni mellettük. A FIA emiatt osztott ki többeknek is büntetést.

RUSSELL, George, Brazil Nagydí, büntetés, hátrasorolás, hátrébb, Formula-1
George Russell a büntetés miatt nehezen védheti meg a címét a Brazil Nagydíjon (Fotó: Andre Penner)

A kvalifikáció után emiatt a tavalyi győztes George Russell járt a legrosszabbul. A brit versenyző kihajtását Pierre Gasly feltartásáért vizsgálták, igaz, a francia is követett el vétséget, rajtuk kívül Esteban Ocont és Sergio Pérezt is beidézték a versenybírók.

Nem csak Russellt büntette meg a FIA

A tanácskozás után az FIA úgy döntött, hogy az idei Brazil Nagydíjra is győzelmi reményekkel érkezett Russellt két hellyel hátrébb sorolják, így a Mercedes brit pilótája a vasárnapi futamot csak a 8. helyről kezdheti meg. A két Alpine-pilótára ugyanez a büntetést szabták ki, Pérez viszont megúszta, őt nem sorolta hátrébb a FIA.

 

A már világbajnok Max Verstappen indulhat a pole pozícióból – a 26 éves, immár háromszoros vb-győztes holland pilóta idén a 11., pályafutása során a 31. alkalommal indulhat az élről. Verstappen mellől Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője indulhat majd, míg a harmadik rajtkockából Lance Stroll, az Aston Martin kanadai pilótája vág neki a versenynek.

A 71 körös Sao Pauló-i futam vasárnap, magyar idő szerint 18 órakor rajtol, de előtte, szombaton még egy sprintfutamot is rendeznek.

Brazil Nagydíj, rajtsorrend

1. sor:
(holland, Red Bull)
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
2. sor:
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)
3. sor:
(brit, Mercedes)
Lando Norris (brit, McLaren)
4. sor:
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)
George Russell (brit, Mercedes)
5. sor:
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)
6. sor:
Nico Hülkenberg (német, Haas)
Kevin Magnussen (dán, Haas)
7. sor:
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
Esteban Ocon (francia, Alpine)
8. sor:
Pierre Gasly (francia, Alpine)
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)
9. sor:
Daniel Ricciardo (ausztrál, Alpha Tauri)
Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)
10. sor:
Logan Sargeant (amerikai, Williams)
Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)

Borítókép: George Russell, a Mercedes pilótája pórul járt az időmérőn (Fotó: X)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.