A FIFA kemény üzenetet küldött Szaúd-Arábiának

Különös FIFA-klubvilágbajnokság kezdődött meg kedden Szaúd-Arábiában. A negyeddöntőbe jutásért vívott meccsen sosem játszott még korábbi Aranylabda-győztes, most Karim Benzema gólt is lőtt az al-Ittihad színeiben, akárcsak N’Golo Kanté és a korábbi klub-vb-gólkirály, Romarinho. A FIFA üzenetet küldött a rendező Szaúd-Arábiának is azzal, hogy az amerikai Tori Penso személyében női játékvezetőt jelölt ki az összecsapásra.

2023. 12. 12. 20:50
Karim Benzema Al-Ittihad FIFA Tori Penso
Fotó: x/Law 5 - The Ref
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FIFA és elnöke, Gianni Infantino régóta dédelgetett álma, a kibővített, harminckét csapatos klubvilágbajnokság jelen állás szerint 2025-ben, az Egyesült Államokban valósul meg. A régi rendszerben a 2023-as torna lehet az utolsó, amely kedden kezdődött el, ennek a klub-vb történetében először Szaúd-Arábia a házigazdája. A szaúdiak az idei nagybevásárlás után minden korábbinál vérmesebb reményekkel várhatják a tornát, amelyen talán kiderül, mire megy a és N’Golo Kanté fémjelezte al-Ittihad Dél-Amerika és Európa legjobbja ellen. A FIFA Szaúd-Arábiának is üzent: a közel-keleti országban más eseményen aligha figyelhetnének női játékvezetőt a szurkolók.

Karim Benzema Al-Ittihad FIFA klubvilágbajnokság
Karim Benzema történelmet írt, a Real Madriddal elért sikerek után most az al-Ittihad színeiben is a csúcsra tör (Forrás: X/FIFA World Cup)

Az amerikai Tori Penso tavaly a női világbajnokság döntőjét vezette, most a klub-vb nyitómeccsét bízták rá, amelyet a szaúdi al-Ittihad és az új-zélandi Auckland City vívott.

A meccsnek a korábbi években is a szaúdi csapat lett volna az esélyese, de az idei nagybevásárlás után még egyertelműbb volt, hogy a tavalyi Aranylabda-győztes Karim Benzema és a francia válogatottal 2018-ban világbajnok N’Golo Kanté fémjelezte al-Ittihad meg fogja nyerni ezt a mérkőzést.

Már a félidőben 3-0-ra vezetett a szaúdi csapat, mindkét francia klasszis betalált, Benzema ezzel az első játékos lett, aki úgy szerzett gólt a klub-vb nyitányán, hogy az előző torna döntőjében is betalált – akkor még a Real Madrid játékosaként.

Benzema ötször nyerte meg a Reallal a trófeát, után a második hatszoros győztes lehetne idén. A német játékos az öt Reallal elért siker mellett a Bayern München színeiben is szerzett aranyérmet klubvilágbajnokságon.

A szaúdiak első gólját is egy olyan labdarúgó lőtte, aki nyert már klub-vb-t: a brazil Romarinho 2012-ben a Corinthians színeiben ünnepelhetett végső sikert. Az volt a legutóbbi alkalom, amikor nem az európai résztvevő nyerte a klubvilágbajnokságot.

Romarinho 2017-ben is betalált a nyitómeccsen, akkor az arab emírségekbeli al-Dzsazíra játékosaként a torna társgólkirálya is lett (Real Madrid) és Maurício Antonio (Urava Red Diamonds) társaságában.

Hogyan bővíti a FIFA a vb-t?

Az al-Ittihad a nyitómeccsen aratott sima, 3-0-s győzelmével negyeddöntőbe jutott, ott az egyiptomi al-Ahli lesz az ellenfele. A két arab klub meccsének győztese az elődöntőben a brazil Fluminense ellen játszik, a másik ágon a Manchester City várja a mexikói León és a japán Urava Red Diamonds összecsapásának győztesét. Az biztos, hogy idén új győztest avatnak a klubvilágbajnokságon.

A legközelebbi tornát a tervek szerint 2025-ben, az Egyesült Államokban rendezik, hét helyett már harminckét csapat részvételével. A pontos kvalifikációs szempontok még nincsenek kidolgozva, de Európát biztosan képviseli majd a 2021 és 2024 közötti Bajnokok Ligája-döntők győztese, egyelőre a Chelsea, a Real Madrid és a Manchester City ismert ezek közül.

Borítókép: Karim Benzema, a szaúdi al-Ittihad csapatkapitányaként, Tori Penso a szaúd-arábiai torna nyitómeccsének játékvezetőjeként szerepel a fotón (Fotó: X/Law 5 - The Ref)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.