A Puskás Akadémia védője különleges helyzetben az Eb-sorsolás után

Szombaton eldőlt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Európa-bajnokság A csoportjában szerepel. Az Eb-sorsolás alapján Svájc, Németország, majd Skócia lesz a mieink ellenfele az Eb-n. Bár mindegyik csapat ellen játszottunk a közelmúltban, a selejtezősorozatban pályára lépett magyar játékosok közül a Puskás Akadémia védője, Nagy Zsolt az egyetlen, aki valamelyik csoportellenfelünk ellen már gólt lőtt a magyar válogatott színeiben.

2023. 12. 03. 8:37
NAGY Ádám; SZAPPANOS Péter; KALMÁR Zsolt; Nagy Zsolt ( Puskás Akadémia ) ÁDÁM Martin Szoboszlai Dominik magyar válogatott
Labdarúgó Eb-selejtező – Magyarország-Montenegró Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint fél év hátra van még a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság rajtjáig, de a szombati Eb-sorsolás óta már ismert a magyar válogatott csoportkörbeli menetrendje. Az A csoportban az első fordulóban Svájc, a második meccsükön a rendező Németország, a harmadik fordulóban Skócia ellen lépnek pályára a mieink.

Nagy Zsolt Puskás Akadémia magyar válogatott Viktor Popov
Nagy Zsolt, a Puskás Akadémia védője a Bulgária ellen selejtezőn (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

veretlen Németország ellen

A három csoportellenfél közül Németország az egyetlen, amely ellen Marco Rossi már vezette a magyar válogatottat, a három Eb-címmel társrekorder Nationalelf ellen ráadásul három tétmeccsen ült a kispadon. A legutóbbi Európa-bajnokságon szintén Németországban, Münchenben csapott össze a két csapat, a magyarok kétszer is vezetést szereztek, és lőtt gólt, de a csoportkör harmadik fordulójában játszott 2-2-es döntetlen végül a németek továbbjutását és a magyarok kiesését eredményezte.

Tavaly a Nemzetek Ligájában játszott egymás ellen a két csapat, Budapesten Nagy Zsolt és Jonas Hofmann gyors gólváltása után 1-1-es döntetlen született, Lipcsében viszont Szalai Ádám utolsó válogatottbeli találatával 1-0-ra nyert a magyar csapat.

Azaz Marco Rossi három meccsen veretlen Németország ellen, s a házigazda saját formája miatt sem túl optimista a torna előtt. A legutóbbi két világbajnokságon a Nationalelf a csoportkörben ragadt, most Julian Nagelsmann próbálja újra ütőképessé tenni a csapatot.

Azt azért tegyük hozzá: hazai világversenyen még sosem égett le a német csapat: az 1974-es vb-t megnyerte, az 1988-as Eb-t, a 2005-ös Konföderációs-kupát és a 2006-os világbajnokságot egyaránt bronzéremmel zárta.

Szoboszlai liverpooli csapattársa ellen játszhat

Skócia ellen eddig kilencszer vívott meg a magyar válogatott, de valamennyi felkészülési találkozó volt, a jövő évi, harmadik forduló Eb-csoportmeccs lesz az első tétmérkőzés, amit vív egymás ellen a két válogatott. A Liverpool két alapembere, és Andy Robertson egyaránt csapatkapitányi karszalagot viselhet a mérkőzésen, de könnyen lehet, hogy a lefújás után csak az egyikük lesz boldog.

Liverpool FC v Bayern München - Pre-Season Friendly Szoboszlai Dominik Andy Robertson
Szoboszlai Dominik a magyar, Andy Robertson a skót válogatott csapatkapitánya (Fotó: Getty Images/Yong Teck Lim)

Skócia ellen legutóbb Rossi közvetlen elődje, Georges Leekens vezetésével mérkőzött a magyar válogatott, 2018-ban hazai pályán 1-0-s vereség lett a meccs vége. A legutóbbi győzelmünk az azt megelőző meccsen született Skócia ellen, 2004-ben a duplázó Huszti Szabolcs vezérletével nyertünk 3-0-ra.

Skócia elképesztő sorozata nem rossz előjel a mieink számára: a válogatott eddig nyolc vb-n és három Eb-n szerepelt, s kivétel nélkül mindig mehetett haza a csoportkör után. A legutóbbi Eb-n egy pontot szereztek a skótok, a későbbi döntős angolok ellen, a csehektől és a horvátoktól viszont kikaptak.

Egynél több társa aligha lesz a Puskás Akadémia védőjének

Svájc egészen más sorozatot élvezhetett az elmúlt években, a 2014-es világbajnoksággal kezdve a csapat egymás után öt nagy világversenyen is bejutott az egyenes kieséses szakaszba, a legutóbbi Eb-n az akkori vb-címvédő Franciaországot búcsúztatva a legjobb nyolc közé is.

A selejtezősorozatban nem brillírozott Svájc, Románia mögött lett második, a FIFA-világranglista alapján viszont a csoportunk második legerősebb tagja, csak két hellyel áll Németország mögött.

Svájc ellen 46 meccsen vívott a magyar válogatott, ennél többször csak Ausztriával (137!) mérkőztünk. Az összmérleg a magyarok számára kedvező (30 győzelem, 5 döntetlen, 11 vereség), a XXI. században viszont mindháromszor kikaptak a mieink, ebből kétszer tétmeccsen, Bernd Storck irányításával a 2018-as világbajnokság selejtezőjében. Itthon Szalai Ádám duplázott, de 3-2-es vereség lett a vége, idegenben pedig 5-2, a Szalaihoz hasonlóan már visszavonult Guzmics Richárd mellett Ugrai Roland volt eredményes magyar részről.

Ugrai még aktív játékos a Mezőkövesdben, de a Rossi-érában egyszer sem szerepelt a válogatottban. Azaz az Eb-keretben várhatóan két olyan labdarúgó lesz, aki már lőtt gólt valamelyik csoportbeli ellenfelünkkel szemben. Nagy Zsolt, a Puskás Akadémia védője az egyetlen közülük, aki szerepelt a selejtezősorozatban, de ha egészséges lesz, akkor szinte biztosra vehető, hogy Schäfer András, az Union Berlin játékosa is részt vehet a jövő évi Európa-bajnokságon.

A magyar válogatott Eb-programja

2024. június 15., 15.00 Magyarország–Svájc
2024. június 19., 18.00 Magyarország–Németország
2024. június 23., 21.00 Magyarország–Skócia

Borítókép: Nagy Zsolt (balra) már lőtt gólt Németország ellen, a csapatkapitányi karszalagot viselő Szoboszlai Dominik eddig gólpasszt jegyezhetett a Nationalelffel szemben (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.