Magyar válogatott: kellemelten lehet az Eb-sorsolás a ranglista tükrében

Közzétette legújabb világranglistáját a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA). A magyar válogatott három pozíciót javított, a huszonhetedik helyen áll. A rangsort továbbra is a világbajnok Argentína vezeti. Az idei évet veretlenül zárta, a jövő évi Európa-bajnokságra veretlenül jutott ki a magyar válogatott, az Eb-sorsolás előtt a második kalapban kapott helyet Marco Rossi csapata, a FIFA-világranglista azonban igencsak más képet fest a nemzeti csapatok erősorrendjéről, mint a kiemelés.

2023. 11. 30. 12:42
Magyarország Szerbia, Marco Rossi Dibusz Dénes Szoboszlai Dominik Fiola Attila
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 2-án lesz az Eb-sorsolás, ekkor dől el, hogy a magyar válogatott milyen ellenfelekre számíthat a jövő évi, németországi Európa-bajnokság csoportkörében. A kalapokat az Eb-selejtezős eredmények alapján készítették el, ugyanakkor a FIFA-világranglista egészen más erősorrendet mutat az európai válogatottak tekintetében.

A magyar válogatott jobban áll a FIFA-ranglistán, mint a cseh csapat, de járhat nála rosszabbul az Eb-sorsolás végére (Fotó: Mirkó István)

Magyarország három helyet javított, a 27. helyen áll a FIFA rangsorában, amelyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet. Franciaország megőrizte a második helyét, a harmadik pozícióba viszont Anglia kapaszkodott fel, míg a novemberben két vereséget begyűjtött Brazília az ötödik helyre csúszott vissza, Belgium is megelőzte.

Mi lehet a halálcsoport a magyar válogatott számára az Eb-n?

Franciaország, Anglia és Belgium a FIFA-ranglistának megfelelően valóban az első kalapba került az Eb-sorsolásra, ha tovább vizsgáljuk a sorrendet, akkor viszont már sokkal vegyesebb a kép.

A jelenlegi világranglista alapján Magyarország számára ez lenne a lehető legnehezebb Eb-csoport: Franciaország (2., az első kalapból), Hollandia (6., a harmadik kalapból), Olaszország (9., a negyedik kalapból). Ez a három válogatott 2008-ban már szerepelt közös Eb-csoportban, akkor Románia volt a negyedik résztvevő, ez a négyes akár az idei sorsoláson is összejöhet.

A túlsó véglet pedig így nézne ki: Németország (16., az első kalapból), Szlovénia (54., a harmadik kalapból), C pótselejtezős ág (az esélyes Görögország áll a legjobb, 47. pozícióban).

Két olyan válogatott előzi meg Európából Magyarországot, amely nem tagja az Eb-mezőnynek: Ukrajna (22.) a márciusi pótselejtezőből még csatlakozhat, Svédország (27.) viszont biztosan lemarad az Európa-bajnokságról.

Mennyit ér az Eb-sorsolás második kalapja?

Érdekesség, hogy a másik három kalappal ellentétben a miénk egyetlen válogatottat sem tartalmaz a top 10-ből, az abszolút halálcsoportban a franciák, a hollandok és az olaszok mellé Dánia (19.) kerülne.

Az vitán felül áll, hogy az első kalap a legerősebb a FIFA-világranglista alapján, a harmadik viszont az átlagos ranglistás helyezés (31,67) alapján jobb válogatottak összessége, mint a második (35,33).

Ha pedig mindhárom pótselejtezős ágon a FIFA-rangsorban legjobban álló válogatott jár sikerrel, akkor Ukrajna, Wales (29.) és Görögország csapatával a negyedik kalap az átlagos világranglistás helyezések alapján a második legerősebb (26,5) lenne.

Az Európa-bajnokság csoportsorsolásának kalapjai (zárójelben a világranglistás helyezés)

1. kalap: Franciaország (2.), Anglia (3.), Belgium (4.), Portugália (7.), Spanyolország (8.), Németország (16.)
2. kalap: Dánia (19.), Ausztria (24.), MAGYARORSZÁG (27.), Törökország (37.), Románia (43.), Albánia (62.)
3. kalap: Hollandia (6.), Horvátország (10.), Skócia (36.), Csehország (39.), Szlovákia (45.), Szlovénia (54.)
4. kalap: Olaszország (9.), Svájc (18.), Szerbia (34.), a három pótselejtezős csapat

Borítókép: A magyar válogatott veretlenül jutott ki az Európa-bajnokságra, a pályán volt ok az ünneplésre (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.