Csank, Egervári és Gellei nem mindenben ért egyet a válogatottról

Az Európa-bajnokság sorsolására kialakult kalapokra nézve nyilván mindenkinek beindul az agya, és elkezd spekulálni, hogy melyikből melyik lenne a legkedvezőbb ellenfél és melyiket kellene mindenféleképpen elkerülni. Három korábbi szövetségi kapitányt, Csank Jánost, Gellei Imrét és Egervári Sándort kértünk arra, hogy osszák meg a gondolataikat a december 2-i sorsolás előtt.

2023. 11. 23. 4:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-bajnokságon nincsen könnyű ellenfél – ebben tökéletesen megegyezik Csank János, Gellei Imre és Egervári Sándor véleménye. A három egykori szövetségi kapitány abban is egyetért, hogy a magyar válogatott az utóbbi években bebizonyította, nincs oka a félelemre a legnagyobb kihívások közepette sem, ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy melyik ország csapatait sodorja a szerencse az útjába a december 2-i sorsoláson.

20181025_0024_FI
Gellei Imre szerint a németek nem jönnének jól Fotó: Földi Imre

Gellei Imre a hollandokból nem kérne

– Ez nem kívánságműsor, el kell fogadnunk, amit dob a gép – kezdte Gellei Imre, aki 2001 és 2003 között irányította a nemzeti csapatot. – Ezzel együtt érdemes átfutni a kalapokat, mert nyilván akadnak olyan válogatottak, amelyeket szívesen elkerülnénk vagy éppen megkapnánk a nagyobb győzelmi esély reményében. Az elsőre talán kár sok szót vesztegetni. 

A németek ugyan gyengélkednek mostanában, ám egy hazai Európa-bajnokságra biztosan nagyon összeszedik magukat. A harmadik kalapból nem örülnék a hollandoknak, igaz, elsősorban a múltjuk miatt mondom ezt, a többi itt szereplő válogatottat egy szinten látom.

 Nem igaz ez a meglepetésre csupán a negyedik kalapban szereplő olaszokra, akik onnan kiemelkednek. Nem véletlenül címvédők az Európa-bajnokságon, és az sem, hogy őket nem sikerült legyőznünk az utóbbi időkben.

 

Csank János elkerülné a románokat szlovákokat

Csank János 1996-ban ült le a magyar válogatott kispadjára, és 1998-ban állt fel onnan. A 77 éves szakember szerint egyáltalán nem közömbös a sorsolás végeredménye.

– A németekben és az angolokban bizonyára benne lennének a tőlünk elszenvedett kudarcok a közelmúltból, ami plusz motivációt kölcsönözne nekik – vágott bele. – Nem szeretnék ünneprontó lenni, de ne felejtsük el, hogy ezek a csapatok a Nemzetek Ligáját leginkább a felkészülésre használják, mi sokkal fontosabbnak kezeltük, ami érthető, hiszen számunkra létkérdés volt a jó szereplés.

20180122_0023_at
Csank János nem örülne az angoloknak  Fotó: Török Attila

Csank János annak kimondottan örül, hogy a törökökkel, albánokkal nem találkozhatunk, és szerinte ez különösen igaz a románokra is:

– Attól tartok, az ellenük játszandó meccset érzelmi túlfűtött hangulat venné körül, elsősorban a szurkolók részéről, ugyanezért nem szeretném, ha egy csoportba sorsoljanak minket a harmadik kalapból a szlovákokkal. Jó lenne innen elkerülni Hollandiát is, bár az utóbbi években egyre kevésbé tetszenek, és nem bánnám, ha a skótokkal sem futnánk össze. 

Az nyilvánvaló, hogy a negyedikből Olaszország jusson másnak, mint ahogyan a szerbeknek sem örülnék, bár el kell mondanom, a délszláv futball szerintem sokat gyengült az utóbbi években.

 A lényeg, hogy jól sikerüljön az Európa-bajnokság, ugyanis a magyar futball jelenleg két pilléren áll, az egyik a Ferencváros, a másik a válogatott, ezért sok szempontból mindkettő jó szereplése nagyon fontos.

Egervári Sándor szerint a kulcsemberek megléte fontosabb a sorsolásnál Fotó: Arpad Kurucz

Egervári Sándor örülne az angoloknak

Egervári Sándor 2010 és 2013 között dolgozott szövetségi kapitányként, és azt mondja, végre ott tartunk, hogy nincs okunk a rettegésre a sorsolás előtt. Ő Csank Jánostól eltérően látja ellenfélnek Angliát és Németországot, szerinte mellettünk szólna, hogy a magyar futballisták már megtapasztalták ellenük a győzelem érzését, ami kellő önbizalommal vértezné fel őket. Ugyanakkor az első kalapból Spanyolországot és Portugáliát mindenféleképpen elkerülné.

– Az én időmben kaptunk több pofont is a hollandoktól, ezért nekik nem örülnék – tért rá a harmadik, majd a negyedik kalapra. – A harmadikból talán a skótok és a csehek lennének kívánatosak, a negyedikből pedig valamelyik pótselejtezőből érkező válogatott. A sorsolásnál is lényegesebbnek tartom, hogy a kulcsemberek az Eb-ig rendszeresen játsszanak a klubjukban, a sérültek felépüljenek, és a tornára mindenki egészségesen érkezzen. Velük ugyanis tényleg nincsen félnivalónk, a hiányuk viszont meghatározó lehet.

Borítókép: Együtt ünnepelt a csapat a csoportelsőség után a szurkolókkal (Fotó: Mirkó István)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.