Mezey György: A többi válogatottnak nincs Szoboszlai kaliberű játékosa

Mezey György kétszer volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, és egészen mostanáig ő volt az utolsó, aki egyenes ágon vitte ki a nemzeti csapatot nagy nemzetközi tornára, konkrétan az 1986-os világbajnokságra. Ott volt a Montenegró elleni mérkőzésen a Puskás Arénában, és Szoboszlai Dominik két gyors gólja után elsírta magát, annyira lenyűgözte a csapatkapitány teljesítménye. Ugyanakkor szerinte az Európa-bajnokságra cserélni kell játékosokat néhány poszton, Szoboszlairól pedig azt mondja, az alakítása Puskásékat idézi, és Európában egyik válogatottnak sincsen ilyen kaliberű futballistája.

2023. 11. 21. 4:52
null
Budapest 20200212 Labdarúgás Fotó Dömötör Csaba - Nemzeti Sport A képen: Mezey György Fotó: Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mezey György vasárnap este óta nem mondhatja el magáról azt, hogy a legutóbb ő vezette ki egyenes ágon a magyar válogatottat jelentős tornára. A naptár akkor 1985. május 14-ét mutatott. Óriási tömeg, 80 ezer ember gyűlt össze a Népstadionban, hogy önfeledten ünnepeljen, hiszen a csapat egy hónappal korábban Bécsben, az osztrákok legyőzésével már kijutott a mexikói világbajnokságra, zárásként a hollandokat fogadta, és mindenki gálamérkőzésben reménykedett.

Mezey György, a futball doktora  Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport

Nem lett gála, Hollandia 1-0-ra nyert, ami semmit sem befolyásolt, ám a szurkolók így sem tudták megemészteni a vereséget, szabályos tüntetés kerekedett a Népstadion toronyépülete előtt, és szidták Mezey Györgyöt és a játékosokat is. Amikor felidézzük ezt az esetet a ma már 82 éves szakembernek, párhuzamot vonva a vasárnap délutánnal, ahol a válogatott ugyancsak egy kijutás után hazai pályán lépett pályára, az emberek pedig gálát reméltek, mosolyogva legyintett.

Min borult ki Mezey György?

– Akkor nagyon kiborított az emberek reakciója, de ma már jóval tapasztaltabban tudom, nem kellett volna túlságosan mellre szívnom. Egy-egy ilyen meccsen bármi lehet az eredmény, olyan nem létezik, hogy egy csapat kizárólag brillírozik és simán nyeri a mérkőzéseit, ráadásul a nagy célt, azaz a kijutást Mexikóba már elértük . Ez az eset egyébként akkor sem jutott az eszembe vasárnap a Puskás Aréna lelátóján, amikor Montenegró még vezetett, és a mi játékunk nehézkes volt. Aztán jött a nagy fordulat, második góljára fergeteges hangulat érkezett válaszként, és amikor a hálóban kötött ki a labda, bevallom, sírva fakadtam.

EZEN A MECCSEN DŐLT EL, HOGY OTT LESZ A MAGYAR VÁLOGATOTT MEXIKÓBAN

Visszalépve néhány napot az időben, Mezey György, aki kétszer is dolgozott a magyar válogatott szövetségi kapitányaként, a szófiai mérkőzésről szólva azt mondta, hogy roppant nehéz felelni az azt firtató kérdésre, ő mit mondott volna a játékosoknak bő negyedórával a vége előtt, amikor a bolgárok vezetéshez jutottak. Mindenáron gólt kellett szerezni, és ő, aki meghonosította és évekig irányította az UEFA edzőképzését Magyarországon, csak annyit tud mondani, hogy erre nincsen válasz. Ezt ugyanis nem lehet tanítani, nincsen jól bevált, mindig alkalmazható recept, az edzőnek az ösztöneire hallgatva kell döntenie, és aztán vagy bejön, vagy nem – ilyen a futball.

Szoboszlai Puskásékat idézi

Az Európa-bajnoki selejtezőkről szólva pedig az első mondat a gratulációé, ami nagyon sokakat illet: a játékosokat, a szakmai stáb tagjait és magát a szövetséget is, amely nyugodt hátteret ad a munkának.

– Emellett pedig látni kell, és meggyőződésem, hogy is látja, hogy az Európa-bajnokságra kicsit át kell alakítani a keretet és a csapatot. Néhány játékos cseréje indokolt lenne, de konkrét tippeket nem szeretnék adni, hiszen minden edzőnek megvan a maga elképzelése, és azt tiszteletben kell tartani. 

Ugyanakkor arra nem lehet építeni majd Németországban, hogy Szoboszlai mindig megrázza magát, ennél többre lesz szükség a jó szerepléshez. Amikor mi kijutottunk a világbajnokságra, azt hittem, ott a vége, de hamar kiderült, az csak a kezdete volt egy hatalmas munkának.

Nagyon fontos, hogy a válogatott felkészülése jól előkészített legyen, ezért pedig sokat kell dolgozni. Olvastam véleményeket, amelyek szerint a magyar válogatott sokra hivatott, és ezt csak tökéletes előkészítő munka árán lehet bebizonyítani. Persze nem féltem Marco Rossit és a munkatársait, eddig mindig remekül kezelték az ilyen kérdéseket.

Mezey György sem mehetett el Szoboszlai Dominik góljai és teljesítménye mellett, ám előbb kiemelte, hogy talán kevesebb szó esik Dibusz Dénesről, aki fontos időszakban mutatott be káprázatos védéseket, zseniális volt, és nélküle talán nem is lett volna meg a győzelem. Aztán rátért Szoboszlai Dominikre:

– Elhihetik, hogy pályafutásom alatt láttam néhány világklasszist, 1978 után sokáig ott voltam minden világ- és Európa-bajnokságon, a legtöbbször hivatalos elemzőként, tehát tudom, mit beszélek. Szoboszlai technikai megoldásai Puskásékat idézik, lenyűgöztek a finom mozdulatai. 

Ki merem mondani, Európában egy válogatottnak sincsen Szoboszlai kaliberű futballistája. Nehéz összehasonlítani mondjuk Erling Haalanddal, aki mindent lendületből csinál vagy Kylian Mbappéval, aki a szélvészszerű gyorsaságára alapozza a játékát, Szoboszlai más alkat, más típus, viszont jóval komplexebb labdarúgó.

 Ahogy említettem, meghatott, hogy ilyet láthatok magyar futballistától, a barátommal együtt álltunk a stadionban, és könnyeztünk mind a ketten.

Végezetül azt mondja, cseppet sem bánja, hogy egy legutóbbi nagy siker már nem az ő nevéhez fűződik, nem bánta volna, ha a magyar válogatott már korábban eléri a kijutást egyenes ágon. Arról nem szól, hogy a személye mégis ösztönző maradhat, hiszen ő volt eddig az utolsó magyar kapitány, aki világbajnokságra vezette ki a magyar csapatot – azaz Marco Rossi számára egyértelmű a következő feladat. Persze csak egy jó Európa-bajnokság után…

Borítókép: Mezey György boldog, hogy zseniális magyar futballistát láthat (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.