Milliárdokat hozhat a konyhára Marco Rossi válogatottjának sikere

Vasárnap a Montenegró elleni hazai 3-1-es győzelemmel a Marco Rossi vezette magyar labdarúgó-válogatott 1985 óta nem látott sikert hajtott végre: selejtezős csoportja első helyén végezve kvalifikálta magát egy világversenyre. A 2024-es németországi Európa-bajnokságra való kijutás máris milliárdokat hozhat a Magyar Labdarúgó-szövetség konyhájára, és ha Szoboszlai Dominiknek igaza lesz, az Eb-n ez az összeg még a többszörösére is nőhet.

2023. 11. 20. 14:32
ROSSI, Marco
Budapest, 2023. november 19. Marco Rossi, a gyõztes magyar válogatott szövetségi kapitánya a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezõk tizedik, utolsó fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország - Montenegró mérkõzés után a budapesti Puskás Arénában 2023. november 19-én. A nemzeti együttes 3-1-re nyert, így csoportelsõként jutott ki a jövõ évi németországi Eb-re. MTI/Hegedüs Róbert Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakmai siker óriási, két legendás szövetségi kapitány nyomdokába lépett vasárnap: Mezey György 1986-os vb-re kijutó csapata óta elsőként lett csoportgyőztes a selejtezőkön és Baróti Lajos 1976-os válogatottja óta elsőként zárta veretlenül az évet (idén tíz meccsen hat győzelem és négy döntetlen volt a mérleg). A nemzet aranylábú fiai most valóban aranyat érnek: a jövő évi Eb-re való kijutással máris 9,5 millió eurót, napi árfolyamon több mint 3,5 milliárd forintot kereshettek.

ROSSI, Marco; SZOBOSZLAI Dominik
Marco Rossi és egymás tenyerébe csaphat. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ennyivel jutalmazza az Európai Labdarúgó-szövetség az Eb-re kijutó válogatottakat a szerb Sportal.blic.rs értesülése szerint. Az UEFA 301-ről 371 millió euróra emelte a 2024-es Európa-bajnokság díjalapját, és ebből az a 9,5 millió euró, amit a mind a 24 résztvevő ország szövetsége megkap, csak az alap.

Magán a tornán minden egyes szerzett pontnak további jelentősége van. A csoportkörben a döntetlenért 750 ezer euró, a győzelemért 1,5 millió jár. A nyolcaddöntőért további kétmilliót, a negyeddöntőért 3,25 milliót, az elődöntőért ötmilliót, a döntőért hétmilliót, az aranyérem megszerzéséért tízmilliót fizetnek.

 

Mit is mondott Szoboszlai Dominik?

A Montenegró elleni két gyors góljának köszönhetően Szoboszlai Dominik volt a hős vasárnap, aki nemrég magabiztosan nyilatkozott a válogatott esélyeiről az Eb-n: – Bármilyen csoportba is kerülünk, van esélyünk továbbjutni. Én így állok hozzá, mindenki így áll hozzá. Teljesen mindegy, hogy kivel vagyunk egy csoportban. S onnan minden egy ki-ki meccs, szóval egy mérkőzés: továbbjutsz vagy nem? Szóval, menjünk, ameddig tudunk, élvezzük! Ott vagyunk az Eb-n, menjünk tovább a csoportból, menjünk, ameddig csak lehet! És a végén lehet, hogy mi leszünk a legnagyobb meglepetés!

Ha már Szoboszlai ennyire lelkes, akkor jegyezzük meg, hogy az Eb-n megkereshető maximális összeg 34,25 millió euró, mintegy 12,4 milliárd forint. Ebből még csak 9,5 milliót „hívtunk le”, van még miért dolgozni.

Az Eb csoportkörének sorsolását december 2-án tartják.

 

Borítókép: Marco Rossinak sokat köszönhet az MLSZ (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.