Akkora a baj a németeknél, hogy Nagelsmann már a támadóból csinál balhátvédet

Az elmúlt napokban az új szövetségi kapitány, Julian Nagelsmann vezetésével is elszenvedte az első vereségeit a német labdarúgó-válogatott, amely felkészülési meccseken előbb hazai pályán kapott ki Törökországtól, majd Bécsben Ausztriától. Nagelsmann a vereségek mellett amiatt is kritikát kapott, hogy Kai Havertz balhátvédként szerepelt. Az elmúlt évek egyik legnagyobb német tehetségéről van szó, akit eddig támadóként ismertünk – a káosz folytatódott a hazai Eb-re készülő német futballban.

2023. 11. 22. 12:45
International Friendly - Austria vs Germany
epa10988502 Germany's Kai Havertz reacts during the international friendly soccer match between Austria and Germany in Vienna, Austria, 21 November 2023. EPA/CHRISTIAN BRUNA Fotó: CHRISTIAN BRUNA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kai Havertz a Leverkusen kiemelt tehetségeként robbant be a Bundesligába öt évvel ezelőtt, támadó középpályásként 118 meccsen 36 gólt és 25 gólpasszt jegyzett a német élvonalban, aztán 2020-ban a Chelsea nyolcvanmillió euróért megvette, ott már sokszor még feljebb, csatárként is játszott, s 2021-ben győztes gólt lőtt a Bajnokok Ligája döntőjében a Manchester City ellen. Ezek után váratlan fordulat, hogy a német válogatottban Julian Nagelsmann újabban balhátvédet faragott belőle.

International Friendly - Austria vs Germany
A támadó Kai Havertz lehet akár balhátvéd is, a német válogatott megint elhasalt. Fotó: EPA/Christian Bruna

A németek szombaton hazai pályán kaptak ki Törökországtól 3-2-re, ez volt a szeptemberben Hansi Flick helyére kinevezett Nagelsmann első veresége szövetségi kapitányként az USA elleni győzelem és a Mexikó elleni októberi iksz után. Rögtön következett a második pofon is, kedden Ausztria 2-0-ra intézte el a németeket, akiknek a legjobb játékosa, Leroy Sané piros lapot kapott, miután teljesen elborult az agya a pályán.

Nagelsmann a törökök ellen négy védővel állt fel, a meglepetés pedig az volt, hogy a balhátvéd Havertz volt. Az osztrákok ellen már három belső védővel kezdett a Nationalelf, így Havertz papíron baloldali középpályás volt, de abban a szerepben futballozott, mint a magyar válogatottban tehát rendszeresen visszazárt a védelem bal oldalára.

– Kai azt mondta, hogy ezt akarja csinálni, ki akarja próbálni – magyarázta Nagelsmann, amikor Havertz új szerepéről kérdezték. – Nem úgy látom, hogy ez kockázatot jelentene számára, ez inkább egy nagy lehetőség neki, hogy kulcsszerepet kaphasson az Eb-n. Ahhoz képest, hogy először játszott ismeretlen poszton, rendkívül jól teljesített, és valószínűleg ő volt a legjobb játékosunk.

 

Matthäus nem érti Nagelsmann döntését

Havertz a törökök ellen gólt is szerzett balhátvédként, az újításnak pedig az is oka lehet, hogy az utóbbi időben mélypontra került a pályafutása. A 24 éves támadó a nyáron a Chelsea-ből az Arsenalba igazolt, amelyben 19 meccsen eddig csak egyetlen gólt szerzett, azt is tizenegyesből, s angliai szakértők már megtört emberként jellemezték, akinek nulla az önbizalma.

Mindazonáltal Havertz balhátvéddé transzformálása nem mindenki tetszését nyerte el. – Havertz jól képzett játékos, de nem erre a posztra nevelték ki – jelentette ki az aranylabdás Lothar Matthäus. – Megértem, hogy az edző ki akart próbálni valamit, de remélem, hogy ez nem fog megismétlődni, még akkor sem, ha Havertz az egyik legjobb játékos volt Törökország ellen. Nem lehet állandó megoldás, hogy az utóbbi évek egyik legjobb német támadóját hirtelen a hátvéd posztjára állítjuk. Ez egy pofon azoknak a játékosoknak is, akik ott játszottak a közelmúltban.

 

Továbbra is ingatag a német válogatott védelme

– Túl sok gólt kap a német válogatott – tapintott rá a lényegre az osztrákok német szövetségi kapitánya, Ralf Rangnick. – Ha minden meccsen két-három gólt kapsz, akkor nehéz nyerni.

Valóban ez a németek legnagyobb baja: a legutóbbi húsz meccsén mindössze két találkozót úszott meg a válogatott kapott gól nélkül, Omán és Peru ellen.

Balhátvéd poszton már a 2014-es világbajnok csapatban is kényszermegoldás volt az eredendően középső védő Benedikt Höwedes szerepeltetése, előtte pedig Philipp Lahm ugyancsak kényszerből volt olykor balhátvéd. Most a lipcsei David Raum és az Union Berlinben futballozó Robin Gosens jöhetne szóba a poszton, de Nagelsmann inkább Havertz átértelmezésével próbálkozik.

– Nem vagyunk védekező csapat – jelentette ki a szövetségi kapitány, kissé elbagatellizálva a védelem súlyos gondjait. – Jövő nyáron sem leszünk védekező csapat. Azok nem mi vagyunk. A játékosaink olyan klubokban játszanak, ahol kevésbé a védekezésre és inkább a támadásra kell koncentrálniuk. De ha könnyűszerrel elveszíted a labdát, akkor bajba kerülsz.

 

Gündogan: Ennél rosszabb már nem lehet

Jövőre Németország rendezi az Európa-bajnokságot, az eredmények pedig továbbra is aggasztók. Rudi Völler sportigazgató nem Havertz szerepében látja a gondok forrását. – Hogy három vagy négy hátvéd, hogy Kai Havertz balhátvéd vagy csatár, nem ezek számítanak, nem ezek a fő kérdések – fogalmazott az 1990-ben világbajnok Völler. – Több német erényre van szükségünk: harcra, szenvedélyre, dinamizmusra. Ez hiányzott néhány játékosból az elmúlt két mérkőzésen. Is – tehetjük hozzá.

A Barcelona középpályása, a válogatott csapatkapitánya, keserűen nyilatkozott: – Őszintének kell lennünk, nem csak a védelemmel van baj, a védekezés elöl kezdődik. Rosszabbra már nem fordulhatnak a dolgok, talán ez az egyetlen pozitívum most.

Kevesebb mint egy évvel a hazai Eb előtt ezek a vészharang megkongatásával felérő szavak.

 

Borítókép: Kai Havertz balhátvédként lehetne kezdő az Eb-n? (Fotó: EPA/Christian Bruna)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.