Az UEFA mégis kizárhatja a BL-ből a szuperligára vágyó Barcelonát

Új lendületet kapott az Európai Szuperliga (ESL), s újraindult a tervezett klubsorozattal kapcsolatos politikai csatározás is. Az Európai Unió bírósága csütörtökön bejelentette, hogy az UEFA nem büntetheti a szuperligaprojekt klubjait az új sorozat miatt. Az Európai Labdarúgó-szövetség azonban nyugodt lehet, egyelőre csak a Real Madrid és a Barcelona képviseli az ESL-t. Ráadásul a katalánokkal szemben rendelkezik ütőkártyával az UEFA, amely két-három évre is kizárhatja a Bajnokok Ligájából a Barcelonát.

2023. 12. 23. 9:14
FC Barcelona Vs UD Almeria - La Liga EA Sports
09 Robert Lewandowski of FC Barcelona talks with 14 Joao Felix of FC Barcelona 22 Ilkay Gundogan of FC Barcelona during the La Liga EA Sports Match match between FC Barcelona v UD Almeria at Estadi Olimpic Lluis Companys in Barcelona, Spain, on December 20th, 2023. (Photo by Gongora/NurPhoto) (Photo by Gongora / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP/Gongora
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Barcelona pénzügyi gondjai az elmúlt években gyakorta témát szolgáltattak. Bár a klub csökkenteni tudta adósságait, amelyek egy időben egymilliárd dollár fölé rúgtak, a helyzet továbbra sem ideális. Az UEFA pedig úgy látja, hogy a Barcelona nem teljesíti az európai szervezet pénzügyi fair play-szabályait, s a büntetés súlyos lehet, akár két-három évre is eltilthatja az UEFA a Bajnokok Ligája-részvételtől a katalán klubot. Aligha véletlen, hogy az erről szóló értesülés egy nappal az után jelent meg a Die Weltben, hogy a Barcelona nagy elánnal ünnepelte az Európai Unió bíróságának döntését, amely az Európa Szuperliga (ESL) projektjének új lendületet adott.

Joan Laporta Barcelona UEFA Szuperliga ESL
Joan Laporta, a Barcelona elnöke nem lehet nyugodt, az UEFA kizárhatja a BL-ből a csapatot (Fotó: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/Joan Valls)

A bírósági döntés kimondta, hogy az UEFA nem szankcionálhatja az elszakadni vágyó klubokat az új sorozat szervezése miatt. Az eredeti tizenkét csapatból azonban egyelőre csak a Real Madrid és a Barcelona ünnepelte meg a döntést győzelemként, így az UEFA nem aggódik.

S ha a szuperligaprojekt miatt közvetlenül nem is büntetheti a két spanyol óriást az UEFA, más ütőkártyát tart a kezében a szervezet. Lapunkban is beszámoltunk róla, hogy a Barcelonának nagy szüksége van arra az akár egymilliárd euróra, amelyet az ESL-t szervező cég támogathatja, amiért kitart a projekt mellett.

Csakhogy az UEFA pénzügyi fair play-szabályai szempontjából aligha számítana egy ilyen bevétel.

A Barcelona már nyáron is büntetést kapott az UEFA-tól

Az európai szövetség nyáron félmillió euróra büntette a Barcelonát, az UEFA-nál káoszként jellemzik a katalán klub pénzügyi helyzetét.

Időről időre ugyan kiderült, hogy az UEFA pénzügyi fair play-re kidolgozott szabályrendszere megkerülhető jogi machinációkkal, a Manchester City vagy éppen a Paris Saint-Germain ellen többször is kilátásba helyeztek szankciókat, ám BL-szerepléstől egyik klub sem esett el.

Ha viszont a helyzet indokolja, elképzelhető, hogy az UEFA is megmutatja a szigorúbb arcát, akár az egyik legnevesebb klubbal szemben is.

A Barcelona a 2023/24-es idénybeli, Napoli elleni nyolcaddöntőjére még nyugodtan készülhet, a szankció legkorábban a 2024/25-ös BL-idényre vonatkozhat.

Borítókép: Mi lesz veled, Barcelona? (Fotó: NurPhoto via AFP/Gongora)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.