UEFA-elnök: Hozzák létre minél előbb a szuperligát!

Az Európai Labdarúgó-szövetség elnöke reagált a szuperligával kapcsolatos hétfő reggeli fejleményekre. Aleksander Ceferin elmondása szerint az UEFA a jövőben nem próbálja meg megakadályozni az új sorozat létrejöttét, sőt, ő személy szerint „támogatja” is.

2023. 12. 21. 16:54
CEFERIN, Aleksander
Lisszabon, 2023. április 5. Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA elnöke felszólal az UEFA 47. kongresszusán Lisszabonban 2023. április 5-én. MTI/EPA/LUSA/Miguel A. Lopes Fotó: Miguel A. Lopes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió bírósága csütörtökön zöld jelzést adott az Európai Szuperligának (ESL). A határozat szerint a nemzetközi (FIFA) és az európai futballszövetség (UEFA) az uniós joggal ellentétesen döntött korábban, amikor megakadályozta az új sorozat létrehozását. 

Ceferinnek nincs ellenére a „kétcsapatos” szuperliga
Ceferinnek nem lenne ellenére a „kétcsapatos” szuperliga Fotó: AFP/Nurphoto/Gongora

A szuperliga ötletgazdái azóta vázolták a lebonyolításra vonatkozó terveiket, és természetesen az UEFA vezetői sem ülnek a babérjaikon. A szövetség elnöke, Aleksander Ceferin csütörtök délután sajtótájékoztatón fejtette ki a véleményét az ESL-projektről.

– Remélem, hogy tudják, hogy mit csinálnak, bár nem vagyok biztos benne. De nem teszünk semmit azért, hogy megállítsuk őket. Hozzanak csak létre bármit, amit csak szeretnének – fogalmazott a szlovén sportvezető.

 

Ceferin odaszúrt a konkurenciának

A csütörtöki fejlemények fényében a Premier League, a La Liga, a Bundesliga, valamint egy tucat klub, köztük a Manchester United, a Bayern München és a Paris Saint-Germain biztosította a támogatásáról az UEFA-t. Jelen állás szerint a tizenkét alapító közül csak két együttes, a Barcelona és a Real Madrid a szuperliga-projekt része, és további csatlakozókról egyelőre nem nyilatkoztak. Ezt kihasználva Ceferin odaszúrt a konkurenciának:

– Remélem, hogy a két résztvevő klubbal minél előbb elindítják a fantasztikus versenysorozatukat. Megnéztem az A22 (az Európai Szuperligát, ESL-t kitaláló cég – a szerk.) prezentációját, már ha hívhatjuk ezt annak. Nem tudom eldönteni, hogy sokkolónak vagy nevetségesnek nevezzem-e inkább. Még kirekesztőbb lett, mint 2021-ben, pedig már akkor is elutasította mindenki – mondta az európai szövetség első embere, hozzátéve, hogy az UEFA továbbra is elkötelezett az európai futballpiramis fenntartása mellett, és a jövőben is a nemzeti szövetségekkel, ligákkal, klubokkal, szurkolókkal, játékosokkal, edzőkkel, uniós intézményekkel, kormányokkal és partnerekkel közösen kívánja alakítani az európai sportmodellt.

Nasszer Al-Kelaifi, a PSG és az Európai klubszövetség (ECA) elnöke úgy látja, a kontinens csapatai továbbra is elkötelezettek az UEFA versenysorozatai mellett. – Nincs szükség arra, hogy bárkit is megfenyegessünk. Csinálják csak meg a saját sorozatukat, nincs ezzel baj. De a Bajnokok Ligája továbbra is a legjobb kupasorozat a világon – húzta alá.

Borítókép: Aleksander Ceferin (Fotó: MTI/EPA/LUSA/Miguel A. Lopes)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.