Ilyen lenne az Európai Szuperliga lebonyolítása

A labdarúgó Európai Szuperligát (ESL) kitaláló A22 Sports Management nevű cég 64 férfi és 32 női csapattal indítaná el a sorozatot azután, hogy csütörtökön az Európai Unió bírósága számukra kedvező ítéletet hozott.

Forrás: MTI2023. 12. 21. 14:11
LaLiga - Real Madrid training session
epa11038334 Real Madrid's midfielder Tony Kroos (C) in action during the the team's training session held at the team's sports city in Valdebebas, Madrid, Spain, 20 December 2023. Real Madrid will face Alaves in a LaLiga match on 21 December 2023. EPA/MARISCAL Fotó: MARISCAL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az A22 nem sokkal azután jelentette be terveit, hogy az EU bírósága kimondta: a nemzetközi (FIFA) és az európai futballszövetség (UEFA) az uniós joggal ellentétesen döntött korábban amellett, hogy megakadályozza a sorozat létrehozását.

– Ezt a vízió a labdarúgásban érdekelt részvényesekkel történt széles körű konzultációk után határozták meg, melynek alapelvei a sportban elért érdemek, nem pedig az állandóság – áll a cég közleményében.

Az A22 szerint a sorozatban résztvevő klubok hazájuk bajnokságában is szerepelnek majd, mert azok adják az európai futball alapját, de az egyesületek most maguk dönthetnek a saját jövőjükről az európai színtéren.

A napvilágra hozott tervezet szerint a férfiaknál a 64 csapat három ligára – Sztár, Arany és Kék – oszlana, előbbi kettőben 16-16 együttes indulna, a maradék 32 pedig utóbbiban szerepelne. A résztvevők nyolcas csoportokban oda-visszavágós rendszerben játszanának, ami minden klubnak 14 összecsapást jelentene. Minden évben lennének kiesők és feljutók, a Kék ligába pedig a hazai bajnokságokban elért eredmények alapján lehetne bekerülni.

A 32 női csapat két ligában játszana a tervek szerint.

A sorozatnak nem az UEFA, hanem a klubok lennének a tulajdonosai, így a bevételek teljes egészében őket illetnék.

A húszcsapatosra tervezett ESL ötletével 2021 áprilisában a Real Madrid és az FC Barcelona mellett további tíz egyesület – a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atlético Madrid, a Juventus, az Internazionale és az AC Milan – állt elő. Miután az UEFA és a FIFA, valamint a futballvilág más befolyásos személyiségei, továbbá állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése – és az UEFA-tól független új sorozat beindítása – ellen, a Real Madrid, Barcelona duó kivételével mindegyik klub visszalépett a tervtől.

Az UEFA csütörtöki közleményében jelezte: továbbra is elkötelezett az európai futballpiramis fenntartása mellett, és a jövőben is a nemzeti szövetségekkel, ligákkal, klubokkal, szurkolókkal, játékosokkal, edzőkkel, uniós intézményekkel, kormányokkal és partnerekkel közösen kívánja alakítani az európai sportmodellt.

Borítókép: Tony Kroos (középen) és csapattársai a Real Madrid edzésén (Fotó: EPA/MARISCAL)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.