Álomdöntő minden értelemben, ismét a hosszabbítás döntött + videó

Végletekig kiélezett mérkőzést hozott az olimpiai bajnok Franciaország és a világbajnok Dánia Európa-bajnoki döntője. A második félidőben jobbára a dánok vezettek, de a hatvan perc 27-27-es döntetlennel ért véget. A hosszabbítás végén a franciák örülhettek, negyedik Eb-címüket szerezték meg.

2024. 01. 28. 19:40
null
Köln, 2024. január 28. A francia Luka Karabatic (2b), valamint a dán Simon Hald (b) és Magnus Saugstrup (b4) a férfi kézilabda Európa-bajnokság döntõjében játszott Franciaország-Dánia mérkõzésen Kölnben 2024. január 28-án. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Álomdöntőt hozott a németországi férfi kézilabda Európa-bajnokság: az olimpiai bajnok Franciaország és a világbajnok Dánia csapott össze az aranyéremért. Az olimpia szempontjából már nem volt tétje a mérkőzésnek: a franciák a rendező jogán már régen, a dánok éppen a tavalyi vb-címmel biztosították be helyüket a párizsi mezőnyben.

Mikkel Hansen kézilabda Európa-bajnokság döntő Dánia Franciaország
Mikkel Hansen, a dánok klasszisa magabiztosan dobta a büntetőket az Európa-bajnokság döntőjében. Fotó: MTI/EPA/Christopher Neundorf

A csoportkörökön a franciák és a dánok is magabiztosan meneteltek végig, bár előbbieknek becsúszott egy Svájc elleni döntetlen, a dánok pedig hat győzelem után számukra már tét nélküli meccsen kikaptak Szlovéniától. Az elődöntőben Dánia a rendező Németországot győzte le, Franciaország pedig hosszabbítás után, erősen vitatható körülmények között Svédországot. A svédek még óvtak is, de hiába, nem változott a pályán született eredmény.

A franciák 2006, 2010 és 2014 után a negyedik Eb-aranyukra hajtottak Kölnben, a dánok 2008 és 2012 után harmadszor ültek volna fel a kontinens trónjára.

 

Franciaország és Dánia fej fej mellett

Az első félidő azt a szoros csatát hozta, amit várni lehetett. A dánoknak volt egy négygólos sorozatuk, amellyel 4-6-ról 8-6-ra fordítottak, ennél, azaz kétgólosnál nagyobb különbséget egyik csapat sem tudott kidolgozni a játékrészben, amely 14-14-es állással zárult.

A második félidőben bekezdtek a dánok, az első három gólt Mikkel Hansenék szerezték, aztán viszont megakadtak ők is, a játékrész első tíz percében még két francia találat született.

A dánok sokáig tartották egy-két gólos előnyüket, az 55. percben viszont Mahé hetesével újra a franciák vezettek (25-24). Nem sokáig, a dánok időkérés után üres kapus támadásra váltottak, Hansen két akciógólt lőtt, köztük a döntőt addig jobbára a cserék közül figyelő Niklas Landin védett nagyot. A franciák azonban Ludovic Fabregas góljával az utolsó percben egyenlítettek, 27-27 után jöhetett a kétszer öt perces hosszabbítás.

 

Álomdöntő hosszabbítással

A dánok a ráadást is üres kapus támadással kezdték, de nem voltak hatékonyabbak, mint a franciák, az újabb, ezúttal már csak ötperces játékrész is döntetlennel (29-29) zárult.

S ekkor lépett elő Dika Mem, aki addig hatvanöt percen át nem lőtt egyetlen gólt sem, a hosszabbítás második félidejében viszont kettőt is. Hansen a hetedik hibátlan büntetőjével szépített, de a franciák már nem engedték ki a kezükből a győzelmet és az aranyérmet.

Franciaország 33-31-re nyert, számukra nemcsak a párosítás és a színvonal, hanem a végeredmény alapján is álomszerű lett az Eb-döntő.

 

Borítókép: Óriási csatát vívott egymással a világ két legjobb csapata (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.