Újabb botrány a kézilabda Eb-n, a magyarokat is érintheti + videó

Drámai mérkőzést hozott a francia és a svéd válogatott mérkőzése a férfi kézilabda Európa-bajnokság elődöntőjében. A franciák sokáig magabiztosan vezettek, a rendes játékidő végén mégis Svédország vezetett. Franciaország időn túli szabaddobással harcolta ki a hosszabbítást, amelynek végén nyertek 34-30-ra. Csakhogy a svédek óvtak, s a felvételek alapján igazuk van: szabálytalan volt a franciák gólja. A másik elődöntőben Dánia legyőzte Németországot.

2024. 01. 27. 7:11
PRANDI, Elohim
Férfi kézilabda Eb - Franciaország-Svédország Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Svédország megnyerte volna a franciák elleni elődöntőt a férfi kézilabda Európa-bajnokságon, már az olimpiai részvétel kiharcolását ünnepelhetné. S ennél közelebb nem nagyon lehettek volna a svédek a kvóta bebiztosításához: a rendes játékidő leteltével vezettek. Franciaország Elohim Prandi időn túli szabaddobásával azonban egyenlített, emiatt óvtak a hosszabbításban elszenvedett vereség után a svédek.

kézilabda botrány Franciaország Svédország óvás
Lehet, hogy korai a franciák öröme? Az újabb botrány beárnyékolja a kézilabda Eb végjátékát (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A svédek indoklása egyértelmű: ahogy arra az Origó tudósítása is felhívta a figyelmet, Prandi gólja szabálytalan volt, a francia játékos egyik lába elemelkedett a talajtól, mielőtt elengedte a labdát. Az Európa-bajnokság hivatalos X-fiókja szinte minden létező szögből megmutatta a drámai találatot, azaz nem nehéz elemezni, hogy mi történt.

– Nem tudjuk, hogy mi lesz az eredmény, de fontos volt, hogy kiálljunk az igazunkért – Hanna Fogelström, a svéd válogatott csapatmenedzserének szavai alapján a svédek a nyilvánvaló hiba ellenére nem bíznak abban, hogy számukra kedvező ítélet születik.

A franciák egyébként az első félidő után már 17-11-re vezettek, a második játékrészben azonban Svédország többek között Palicka kapus parádéjának köszönhetően fordított, s ha nyert volna, az Eb-döntőbe jutás mellett már az olimpiai részvétel kiharcolását is ünnepelhetné, ugyanis a másik ágon a világbajnokként már kvótát szerzett Dánia jutott be a fináléba.

Ha marad a pályán született eredmény, akkor a Svédország–Németország bronzmeccs az olimpiai kvótáért zajlik majd, ugyanis rendezőként Franciaország is biztos résztvevője az ötkarikás tornának.

Hogyan érintheti a magyarokat a botrány?

Az már biztos, hogy az Eb-n ötödikként zárt magyar válogatott Portugáliával és egy afrikai csapattal kerül egy olimpiai selejtezőtornára. A portugálok az Eb korábbi szakaszában aggódhattak, amikor egy másik botrányos bírói ítélet után a selejtezőtornára való kvalifikációjuk is veszélybe került.

A harmadik ellenfelünk két kontinenstornán is múlik: ha Egyiptom megnyeri az Afrika-bajnokság döntőjét Algéria ellen, akkor a magyar csapat Norvégiával kerül még egy négyesbe.

Ha viszont az afrikai döntőben meglepetés születik, akkor a svéd és a német válogatott közül az Eb-n még kvótát nem szerző csapat lesz a mieink ellenfele, azaz közvetve még a magyarok sorsa is múlhat azon, miként bírálják el az óvást.

Borítókép: Prandi és a vita tárgyát képző gól (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.