Fergetegesen ünnepelte az áhított történelmi sikert a magyar válogatott + videó

A magyar kézilabda-válogatott a második félidőben ugyan csak egyetlen egyszer, az utolsó percben vezetett, de 23-22-re legyőzte Szlovéniát, így az ötödik helyen zárja a németországi Európa-bajnokságot, ami Magyarország legjobb szereplése az Eb-k történetében. A magyar válogatottnak a kontinensviadal ezzel véget ért, de az izgalom még nem, a napokban alakul ki az olimpiai selejtező torna beosztása. Márciusban talán még fontosabb feladat vár Chema Rodriguez csapatára.

2024. 01. 26. 16:45
BLAGOTINSEK, Blaz; FAZEKAS Gergõ; MACKOVSEK, Borut
Férfi kézilabda Eb -Magyarország-Szlovénia Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovének jó ismerőseink. Több nagy ütközetet vívtunk ellenük, 2018-ban például túlzás nélkül drámai párharcban, egyetlen góllal vívtuk ki ellenük a világbajnoki szereplést. Továbbá Gasper Marguc a Veszprém, Dean Bombac és Borut Mackovsek a Szeged alapembere, de Blaz Blagotinseknek sem kellett bemutatkoznia, hiszen lehúzott hat évet Veszprémben. A találkozó előtt Lékai Mátéval az élen fogadkoztak a magyar válogatott játékosai, odateszik magukat, hogy elérjék Magyarország eddigi legjobb szereplését, az ötödik helyet, de a motiváció mellett a fáradtság is fontos tényező volt.

SZITA Zoltán; MACKOVSEK, Borut, magyarország, szlovénia, kézilabda eb, magyar kézilabda-válogatott, ötödik hely
A meccs elején csúnyán belekaptak a szlovének Szita Zoltán szemébe (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A szlovének kezdték jobban a meccset, vezettek 2-0-ra, 3-1-re, majd 5-2-nél már három góllal is, ráadásul Szitát ápolni kellett egy maflás után. és vezérletével visszakapaszkodtak a mieink – rutinos irányítónk a legszebb napjaira emlékeztetően szerzett gólokat betörésből –, sőt át is vették a vezetést. 10-8-as előnyünknél következett az újabb fordulat.

Háromgólos vezetést helyett...

Labdaszerzés után Bóka Bendegúz tört kapura, kissé kisodródva próbálkozott cunderrel, de a szlovén kapus, Klemen Ferlin hárított, balszélsőnk jobban járt volna, ha a középen üresen érkező Sipos Adriánnak passzol. Az ellentámadás végén szlovén gól következett, ráadásul Sipost kiállították. Plusz három helyett plusz egy, s emberhátrány. Az első félidő hajrája a szlovéneké volt, kész szerencse, hogy az utolsó másodpercekben Ilic bravúros lövéssel egy gólra faragta a hátrányunkat (12-13).

A második félidő zaklatottan indult kihagyott helyzetekkel, két kiállítással (Ligetvári, Sipos), de azért tartottuk a lépést, igaz, a vezetést nem sikerül visszavenni. A szlovének 20-20 után elhúztak két góllal, a fáradtság jeleként a bírók sorra szórták ki a mieinket, Sipost az 55. percben harmadszor is, így végleg. Nehéznek ígérkezett a hajrá.

 

Az utolsó percben vezettünk ismét

A magyar játékosok mozgósították utolsó tartalékaikat, három kihagyott büntető után Bóka állt a vonalra, s ő végre bedobta a hetest, amivel az 58. perc legelején ismét egyenlítettünk (22-22). Ezután Bartucz László egy szlovén támadáson belül kétszer hárított, majd újra hetest kaptunk, amit Bóka megint bevágott. Úgy kezdtük meg az utolsó percet, hogy a második félidőben először vezettünk!

A szlovén támadás végén Bartucz hárított, csupán 20 másodpercet kellett elégetni, nehezen sikerült, még videóztak a bírók – azt vizsgálták, Lékai nem vaktában dobta-e el a labdát –, de nem változott az eredmény, így nyertünk 23-22-re. Megvan a történelmi siker, az ötödik hely az Európa-bajnokságon.

A cél tehát teljesítve, jöhet a megérdemelt pihenő – izgalommal vegyítve. A márciusi olimpiai selejtező beosztása ugyanis csak az Európa-bajnoksággal párhuzamosan zajló Afrika-kupa végeztével alakul ki. Köln után Párizs a következő álom, helyesebben inkább cél.

Így ünnepelte a magyar válogatott a sikert:

Borítókép: Fazekas Gergő (k), valamint a szlovén Borut Mackovsek (b) és Blaz Blagotinsek a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság ötödik helyéért játszott Magyarország–Szlovénia mérkőzésen a kölni Lanxess Arénában 2024. január 26-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.