Egy kopaszodó, borostás veterán, aki hirtelen Szoboszlai riválisa lett

Szombat este óta a magyar sportrajongók egy kopaszodó, borostás veteránt talán Szoboszlai Dominiknél is többet emlegetnek. Bartucz László szenzációs teljesítménnyel járult hozzá a Horvátország feletti 29-26-os győzelemhez a kézilabda Európa-bajnokságon. Ne hibáztassa senki magát, ha eddig nem hallott volna sokat Bartucz Lászlóról, a 32 éves kapus most robbant be a szélesebb köztudatba.

2024. 01. 21. 6:15
BARTUCZ László
Férfi kézilabda Eb - Magyarország-Horvátország Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bartucz László ígéretes tehetségként robbant be a magyar kézilabdázásba. Orosházán született, Békéscsabán kezdett kézilabdázni komolyabban, amely város inkább a női csapatáról neves. Bartucz mégis kitűnt, hiszen 2006-ban, csupán 15 éves korában felfigyelt rá és leigazolta az akkor még első osztályú, jó nevű PLER. Bartucz csupán 18 éves volt, amikor bemutatkozott az NB I-ben, mégsem tudott gyökeret ereszteni az Elektromos utódjának tekinthető PLER-nél. Igazából egyik klubban sem, előbb Pécsre került, majd Tatabányára, de megjárta Ceglédet, Csurgót és Gyöngyöst. A leginkább mégis a Tatabányához köthetjük, ahová 2023 nyarán visszatért, s szerepel immár harmadszor 2011–13 és 2018–22 után.

Bartucz László, magyar kézilabda-válogatott, eb, Fazekas Nándor, Mikler Roland, Palasics Kristóf, kapus
Bartucz László Izland ellen is jól védett csereként beállva. Fotó: DPA

Miként megírtuk, Bartucz László 2015-ben mutatkozott be a válogatottban, sőt már világversenyen is járt, ott volt a 2016-os Eb-n, de Fazekas Nándor és Mikler Roland árnyékából igazából sohasem tudott kitörni, majd Székely Márton is elé került a kapusok rangsorában. Nincsenek extrém fizikai adottságai, 194 centiméteres magasságával inkább az alacsony kapusok közé tartozik.

 

Mikler Rolandnak is köszönheti a lehetőséget

Harminckét évesen újra nagy lehetőséget kapott. Mikler Roland az olimpiai selejtezőre tekintettel felmentést kért és kapott az Európa-bajnokság alól, így Bartucz ismét bekerült a válogatott keretbe. Ha Mikler vállalja az Eb-t, Bartucz talán sohasem lép ki az átlagos NB I-es kapusok sorából.

Az első négy mérkőzés alapján Palasics Kristóf mögött ő számított a második számú kapusnak az Eb-n. Szombat este a Horvátország elleni középdöntős meccsen eljött élete lehetősége, amit annak is köszönhet, hogy Ausztria ellen Palasicsnak nem ment a védés, csereként beállva ő viszont tartást adott a csapatnak. 

BARTUCZ László; BODÓ Richárd, magyar kézilabda-válogatott, kézilabda eb, chema, mikler
A horvátok elleni győzelem két hőse, Bartucz László és Bodó Richárd. Imre Bence volt a harmadik. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Bartucz László kiemelkedő teljesítménnyel járult hozzá a sikerhez, nem véletlen, hogy Chema Rodriguez egyetlen percre, sőt még egy hétméteres erejéig sem küldte be helyette Palasicsot.

 

Bartucz Lászlót meglepte, hogy ő kezdett

Sőt fokozhatjuk a jelzőket, a 32 éves kapus hősies teljesítményt nyújtott, hiszen a második félidőben egy rossz mozdulatnál megsérült az ujja. Összekötözték, s folytatta. A bravúrokat is. Reméljük, nincs nagyobb baj.

– Bekötözték és nem is érdekelt nagyon, csak az volt a fontos, tudjak segíteni a srácoknak – ennyivel elintézte a dolgot a 29-26-ra megnyert találkozó után.

 

Az Origónak nyilatkozva elárulta, őt is meglepte, hogy ő kezdett Horvátország ellen. Majd a Kibédi Péternek adott videóinterjúban bővebben mesélt az álomutazásról, amiben az Eb-n van része.

Bartucz László még nem olyan rutinos nyilatkozó, de szavaival valószínűleg ő is egyetért.

– Nem szeretnék ebből az álomból felébredni – mondta a csapatkapitány.

Sokan vagyunk ezzel mostanában így. Szoboszlai Dominiknek hirtelen vetélytársa akadt a magyar sportban...

Borítókép: Bartucz László mosolyog a Horvátország elleni győzelem után (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.