Mégis elődöntő lesz ebből? Legyőztük a horvátokat a kézilabda Eb-n!

A magyar kézilabda-válogatott önmagát is legyőzve hatalmas sikerként 29-26-ra diadalmaskodott Horvátország ellen az Európa-bajnokság középdöntőjében, a második fordulóban. Ezzel a két ponttal ismét él az elődöntő elérésének reménye, csak a házigazda Németországot kell megverni. Bartucz László fantasztikusan védett, Bodó Richárd megtáltosodott, Imre Bence pedig hetet lőtt szélsőként.

2024. 01. 20. 19:34
IMRE Bence
Férfi kézilabda Eb - Magyarország-Horvátország Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rossz hírre ébredtek szombaton a magyar kézilabda-válogatott játékosai és edzői: Szita Zoltán belázasodott, ezért természetesen nem játszhatott a Horvátország elleni mérkőzésen. Így a lelki problémáiról őszintén beszélő Bodó Richárdra nagyobb feladat hárult a balátlövőposzton. Másik fontos változásként Palasics Kristóf helyett Bartucz László kezdett a kapuban. Bodó és Bartucz is élt a lehetőséggel, Bodó a 9. percben egészen szokatlan, ritkán látható góljával vezettünk 5-3-ra. A 15. percig minden nagyon simán ment, jól működött a védekezés, Bartucz kiválóan védett, Imre Bence szemfüles gólokat dobott, Bánhidi Bencét nem tudták tartani a horvát védők, el is húztunk 9-5-re. 

BARTUCZ László, magyar kézilabda-válogatott, Imre Bence, Bodó Richárd, kézilabda eb, magyarország, horvátország
Bartucz László szenzációsan védett a Horvátország elleni mérkőzésen. Fotó: Czeglédi Zsolt

Aztán hullámvölgy következett, a támadások akadoztak, így felzárkóztak a horvátok, a szünetre egy gólra olvadt az előnyünk, de azért vezettünk 14-13-ra. Érdekes statisztika, hogy Imre Bence négy gólt dobott, az egész Eb-t tekintve ekkor 10/10, azaz százszázalékos volt a hatékonysága.

Gólcsenddel kezdődött, majd fordítottak a horvátok

A második félidőben eleinte mindkét csapat hadilábon állt a góllövéssel, nyolc perc alatt csak egy-egy találat esett. Aztán a horvátok kapták el a fonalat, 1-0 után 17-16-nál vezettek ismét. Bartucz továbbra is jól védett, Bodó pedig elkezdte dobni a gólokat, az sem törte meg a mieinket, hogy Sipos Adriánt minimum vitatható ítéletként állították ki, 21-20-nál ismét vezettünk, majd az 52. percben két góllal is, 23-21-re.

Sipos visszaadta, amit kapott

Aztán Sipos úgy gondolta, kölcsönkenyér visszajár, rutinosan eljátszotta a nagy halált egy horvát ütésnél, járt is a kétperces büntetés a horvátoknak. Imre Bence bizonyította, hogy kötélből vannak az idegei, ezen a mérkőzésen a hetedik próbálkozása is sikeres volt. 

25-25-nél egyenlítettek a horvátok, idegölő volt a hajrá. Az 58. percben ismét két góllal, 27-25-re vezettünk. Másfél perccel a vége előtt kiállították Ligetvárit, labdaszerzés, Sipos bedobja a ziccert, 28-25. Eldőlt. Az utolsó perc már csak levezetés volt. Ilics góljával alakult ki a végeredmény: 29-26-ra nyertünk!

 

Bartucz László lett a meccs embere

Bartucz László és Imre Bence szoros versenyt futott a mérkőzés embere címért, végül Bartucz kapta, aki 15 lövést védett, de Imre aligha bánja. Igaz, Izland ellen a másik kapus, Palasics orozta el előle a jutalmat…

Most bánhatjuk igazán az Ausztria elleni szerencsétlen végjátékot. Ám újra elevenen él az elődöntő elérésének reménye. Ehhez csak a házigazda Németországot kell legyőzni hétfőn… A magyar játékosok már így is bizonyították a sportemberi nagyságukat, nem csak az ellenfelet, önmagukat is legyőzték.

Íme, csak egy Bartucz bravúrjaiból:

Férfikézilabda Európa-bajnokság, középdöntő, 2. forduló, I. csoport:

Magyarország–Horvátország 29-26 (14-13)
Köln, v.: Lah, Sok (szlovénok)
Lövések/gólok: 48/29, illetve 46/26
Gólok hétméteresből: 4/3, illetve 2/2
Kiállítások: 8, illetve 12 perc

Magyarország: Bartucz – Bodó 5, Lékai 4, Bánhidi 2, Sipos 1, Ancsin 3, Imre 7, cserék: Bóka 2, Ligetvári, Fazekas 3, Hanusz, Máthé 1, Ilic 1

A csoport szombati első mérkőzésén: Franciaország–Izland 39-32. Este 20.30-tól: Németország–Ausztria

Borítókép: Imre Bence hét lövésből hét gólt szerzett, oroszlánrészt vállalt a horvátok legyőzéséből (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.