Bartucz? Bodó? Imre Bence? A szövetségi kapitány sem tudott választani

Bartucz László 15 lövést védett, Bodó Richárd önmagát is legyőzve a csapat vezérévé emelkedett a második félidőben, az ifjú Imre Bence hét góllal, százszázalékos mérleggel zárt. Többen is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a magyar kézilabda-válogatottból a Horvátország elleni 29-26-os diadal alkalmával. A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Chema Rodriguez nem is tudott választani, ki is volt a csapat legjobbja. Az európai szövetség, az EHF szakemberei megtették helyette: Bartucz László lett a mérkőzés embere.

2024. 01. 20. 21:00
magyar kézilabda-válogatott
Férfi kézilabda Eb - Magyarország-Horvátország Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bartucz László 2015-ben mutatkozott be a válogatottban, szerepelt már világversenyen, a 2016-os Eb-n, de Fazekas Nándor, Mikler Roland árnyékából igazából sohasem tudott kitörni. Mikler távolléte miatt az Európa-bajnokságon Palasics Kristóf mellett, mögött ő lett a magyar kézilabda-válogatott második számú kapusa. Aztán ennél is előrébb lépett: szombat este a Horvátország ellen harminckét évesen az élete mérkőzését játszotta. Bartucz végig szenzációsan védett, amit mi sem mutat jobban, egyetlen percre, sőt még egy hetesre sem váltotta őt Palasics. Pedig Bartucz éppenséggel kérhetett volna cserét, a második félidőben egy szerencsétlen mozdulatnál kifordult az ujja.

Bartucz László, Bodó Richárd, Imre bence, a meccs embere, magyar kézilabda-válogatott, kézilabda Eb, Chema rodriguez, horvátország
Bartucz László lett a meccs embere. Forrás: EHF

Bartucz végig szenzációsan védett, amit mi sem mutat jobban, egyetlen percre, sőt még egy hetesre sem váltotta őt Palasics. Pedig Bartucz éppenséggel kérhetett volna cserét, a második félidőben egy szerencsétlen mozdulatnál kifordult az ujja, talán el is tört, ez majd később derül ki. Hősies szerepet vállalt a 29-26-os győzelemből.

– Kicsit meglepett, hogy engem jelöltek kezdőkapusnak, nem számítottam erre. Kontrolláltuk a meccset, nagyon boldog vagyok, hogy tudtam segíteni a csapatnak. Megnéztük őket videón, a védekezésünk annyira jól működött, hogy nekem elég volt csak belépni a sávokba. Döbbenetes érzés volt mindez. A mi játékunk a védekezésből és a kapusteljesítményből indul. Ez az alapja mindennek – nyilatkozta Bartucz az Origónak szerényen a meccs után.

Imre Bence nem tud hibázni

Imre Bence az első két mérkőzésünkön Montenegró és Szerbia ellen a keretbe sem került be, Izland ellen aztán négy góllal debütált az Európa-bajnokságon, azóta kihagyhatatlan, a horvátoknak hét gólt dobott, jelenleg 13 kísérletből 13 gólnál tart, azaz még nem hibázott lövést az Eb-n. Ő a másik véglet, 21 évesen hirtelen klasszissá érett…

– Nem tudom, honnan jött ez az erő, de tényleg fantasztikusak voltunk, mindent megtett a csapat. Hiába vagyunk fiatalok, nem ijedünk meg a téttől. Ezzel így voltunk a horvátokkal is. A beteg Szita Zoltánnak ajánlom a győzelmet, mert ő hirtelen ágynak esett, remélem, vissza tud térni. Az, hogy Bartucz Laci így védett ma, nem semmi. Mindent együtt tudunk elérni. Megyünk tovább, nekimegyünk a németeknek, 20 ezer néző nem velünk lesz, de ez sem zavar – értékelt Imre Bence az Origónak.

 

Bodó Richárd: Szeretném megköszönni…

Bodó Richárd az Eb első három meccsén egyetlen gólt sem dobott, majd Ausztria ellen vágott három bombagólt, mégis vereség lett belőle. Bodó ezután sportolóktól szokatlanul őszintén beszélt a lelki problémáiról. Véletlenül sem megtörve, hanem a sikert áhítva. A horvátok elleni a mérkőzésen aztán a sors is úgy akarta, hogy vezéregyéniség legyen. Szita Zoltán lebetegedett, így egyedül maradt a posztján, balátlövőként. Akkor lépett elő vezéregyéniséggé a horvátok ellen, amikor a legjobban szükség volt rá, amikor akadozott a csapat gépezete, a második félidő derekán négy, összesen öt gólt dobott, oroszlánrészt vállalt a sikerből.

BODÓ Richárd, magyarország, horvátország, magyar kézilabda-válogatott, kézilabda Eb, Bartucz Láazló, Imre Bence, Chema Rodriguez
Bodó Richárd öt gólt dobott a horvátok ellen, Batucz és Imre mellett a csapat legjobbja volt. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– Szeretném megköszönni azoknak, akik kitartottak mellettem, igyekeztem meghálálni. Szita Zozó beteg lett, remélem mihamarabb felgyógyul, mert jó formában van, ezért játszottam most többet. De kellett, hogy ki tudjam lőni a rosszakat. Remélem, a következő mérkőzésen még jobban fog menni – mondta a magyar csapat második legeredményesebb játékosa a meccs után.

Chema Rodriguez: Egy család vagyunk

Chema Rodriguez a mérkőzés után előbb Bartuczot méltatta, aztán Bodót, majd mintha rádöbbent volna, hogy megfeledkezett Imre Bencéről, ezért persze ő sem maradhatott ki. Chema végül arra jutott, mindenki erőn felül teljesített.

– Már többször mondtam, egy család vagyunk – mondta Chema megindultan.

A horvátok elleni meccs pedig aranyfejezet a család történetéből, igazi hősköltemény.

Borítókép: Bartucz László vezényli a magyar válogatott ünneplését a Horvátország elleni győzelem után (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.