Kiszúrhatnak a horvátok a magyar válogatottal is, ha vereségre játszanak az Eb-n

Még él a remény, hogy a magyar válogatott bejut az elődöntőbe a németországi kézilabda Európa-bajnokságon, igaz, ehhez a saját sikere mellett többek közt Horvátország győzelmére is szükség lenne a középdöntő utolsó fordulójában. Csakhogy a horvátok jobban járnak, ha kikapnak a házigazda németektől – hívta fel a figyelmet az abnormális helyzetre az Origó.

2024. 01. 23. 19:13
LÉKAI Máté
Férfi kézilabda Eb - Németország-Magyarország Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a magyar válogatott hétfőn kikapott Németországtól, már csak úgy juthat be az Eb elődöntőjébe, ha a következő három feltétel mindegyike teljesül a középdöntő utolsó fordulójában: Lékai Mátéék legyőzik a franciákat, az osztrákok kikapnak Izlandtól, Horvátország pedig legyőzi a németeket.

Bodó Richárd, Ancsin Gábor, Lékai Máté, Chema Rodriguez, magyar kézilabda-válogatott, kézilabda eb, értékelés, nyilatkozat
A magyar válogatott sorsa a horvátok kezében is van az Eb-n. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A három feltétel teljesülése külön-külön sem éppen papírforma, együttesen pedig csodaszámba menne, de ahogy mondani szokták, még él a remény. És ezt a reményt nyírhatja ki végleg a horvát válogatott, amely ugyanis az Origó cikke szerint jobban járna, ha – a magyar érdekkel ellentétesen – kikapna a németektől.

A lényeg: amennyiben a horvát csapat szerdán vereséget szenved Németországtól, akkor biztosan ott lehet a márciusi olimpiai selejtezőn. Ha győz, akkor nem. Hogy miért?

 

A horvátok kilencedikek lettek a legutóbbi világbajnokságon, így ha a mostani Eb-n egy olyan csapat szerzi meg az egy csapatnak járó olimpiai kvalifikációt, amelyiknek korábban már helye volt a márciusban esedékes olimpiai selejtezőtornán, akkor ez utóbbi lehetőség a horvátokra száll. Márpedig egyetlen olyan csapat van, amely ebből a szempontból veszélyes lehet rájuk: Ausztria. Ám ha a horvátok kikapnak a németektől, azzal elzárják az osztrákok elől az elődöntőbe jutás lehetőségét, így biztosan olyan csapat szerez olimpiai kvótát, amivel a horvátok jól járnak.

Ez a forgatókönyv a franciák mellett a németek elődöntőbe jutását jelentené a csoportból, így az osztrákokéval együtt a magyar válogatott álmai is szertefoszlanának. Mindez a horvátokon is múlik. Szerdán minden kiderül.

Rosta Miklós Kibédi Péternek az örökre felejthetetlen napjáról, a gyermeke születéséről is mesélt:

Borítókép: a horvátok sportszerűségében is reménykedhet (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.