Ezek is mi vagyunk! Gerinces magyarok a vereség után az Eb-n

A magyar játákosok csalódottan, de sportemberi tartást mutatva egyenesen, őszintén, nem kibúvókat keresve értékelték a Németországtól elszenvedett 35-28-as vereséget a kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjében. Ezek is mi vagyunk – Lékai Máté e szavakkal vállalta a felelősséget, a szövetségi kapitány, Chema Rodriguez sem kertelt, amikor kimondta, semmi sem működött a németek ellen. Az Eb ezzel még nem ért véget, a magyar válogatott szerdán Franciaország ellen zárja a középdöntőt. A realitás talaján állva az a valószínű, hogy Magyarország a negyedik helyen köt ki a csoportban, de matematikailag a harmadik, sőt a második hely sem zárható ki.

2024. 01. 23. 4:56
LÉKAI Máté
Férfi kézilabda Eb - Németország-Magyarország Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kézilabda-válogatott bátran, elszántan állt bele a Németország elleni mérkőzésbe, amelyen győzelem esetén az elődöntő kivívásától karnyújtásnyira került volna. Sajnos a második félidőre elfogyott az erő, a németek felülkerekedtek és végül 35-28-ra nyertek. Ezzel a magyar válogatott a reális esélyét elvesztette a négy közé jutásra, de matematikailag még nem zárhatjuk ki ezt a bravúrt.

Bodó Richárd, Ancsin Gábor, Lékai Máté, Chema Rodriguez, magyar kézilabda-válogatott, kézilabda eb, értékelés, nyilatkozat
Vesztesen, de emelt fővel (Fotó: Czeglédi Zsolt)

Ehhez három feltételnek kellene együttesen teljesülnie az utolsó csoportfordulóban:

  • a mieink legyőzik a franciákat
  • az osztrákok kikapnak az izlandiaktól
  • a németek pedig a horvátoktól.

Csak megismételhetjük, amit a német meccs tudósításában írtunk: nem lehetetlen, de kevéssé valószínű, az sokkal inkább, hogy a magyar válogatott a csoport negyedik helyén köt ki.

Vagy a harmadikon. Ami akkor is elérhető, ha kikapunk a franciáktól. A harmadik helyhez az kell, hogy Izland győzze le Ausztriát, akkor e két csapattal együtt négy ponttal zárnánk, a körbeverésben a jobb gólkülönbség számít, ami nekünk plusz hét, tehát Izlandnak tizenöt góllal kéne nyernie, hogy elénk kerüljön. 

A csoport harmadik helyének nincs gyakorlati jelentősége, olimpiai kvóta sem jár érte, mégis dicsőség, avagy jutalom, hogy játszhatnánk az ötödik helyért, hiszen a hetedikért már nincs helyosztó az Európa-bajnokságon.

Szétlőttek minket a németek...

A magyar játékosok egytől egyig kertelés nélkül, őszintén értékelték a vereség. Bodó Richárd például így:

– Jól kezdtünk, de a vége nem lett szép, szétlőttek minket a németek.

Ancsin Gábor is önkritikus volt:

– A védekezésünk már az első félidőben sem működött, a másodikra a támadójáték is szétesett. Sok technikai hibát vétettünk, amit ilyen szintű csapat ellen nem engedhetünk meg magunknak.

BÁNHIDI Bence
Ha már is térdre rogy... (Fotó: Czeglédi Zsolt)

Lékai Máté pedig, ha van ilyen, aforizmát fogalmazott meg vereségre szabva:

– Ezek is mi vagyunk, sajnos.

Ha az vigaszt jelent, éppen ezekért az egyenes szavakért nyeri el sokak rokonszenvét a magyar férfikézilabda-válogatott.

 

Chema Rodriguez: Semmi sem működött

Chema Rodriguez nem keresett felelősöket, csatlakozott a játékosaihoz, ő is ami a szívén, a száján alapon mondta el a véleményét.

– Rossz napunk volt, ez volt az első alkalom az Eb-n, hogy nem voltunk versenyképesek. Sajnos semmi sem működött. Nem volt jó a védekezésünk. A kapusok sem fogtak ki jó napot. Próbálkoztunk a hét a hat elleni játékkal, de az sem ment. Tényleg semmi sem működött. Németország jobb volt, megérdemelten nyert – nyilatkozta a szövetségi kapitány, hozzátéve, fontos, hogy a motiváció visszatérjen a franciák elleni meccsre, a játékosok elhiggyék, hogy Franciaország is legyőzhető.

Valóban, nem mindegy, milyen szájízzel búcsúznánk az Európa-bajnokságtól. A franciáknak már tét nélküli lesz a találkozó, hiszen eldőlt, hogy csoportelsőként jutnak az elődöntőbe. Az Ausztria–Izland után a magyar válogatott a második mérkőzést játssza szerdán, ki tudja, hogy milyen tétért. A cél azonban nem más, mint a méltóság, a kivívott tisztelet megóvása, sőt megerősítése.

 

Középdöntő, I. csoport:

A 4. forduló szerdai programja:
Ausztria–Izland 15.30
Franciaország–Magyarország 18.00
Németország–Horvátország 20.30

Az állás: 1. Franciaország 8 pont, 2. Németország 5, 3. Magyarország 4, 4. Ausztria 4, 5. Izland 2, 6. Horvátország 1.

Borítókép: vállalja a felelősséget (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.