Guardiola: Ez könnyű feladat lenne? A Unitednél mesélhetnének erről…

A címvédő Manchester City labdarúgócsapata nagy lépést tett a továbbjutás felé a Bajnokok Ligájában, miután a keddi nyolcaddöntőben 3-1-es győzelmet aratott a Köbenhavn vendégeként. Az angolok menedzserének, Pep Guardiolának az eredmény és Kevin de Bruyne játéka miatt nem lehet oka a panaszra.

2024. 02. 14. 8:28
Pep Guardiola
Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola arrives on the pitch for the UEFA Champions League round of 16, first-leg football match between FC Copenhagen and Manchester City in Copenhagen, Denmark, on February 13, 2024. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kellett sokat várni a Manchester City első góljára a kieséses szakaszban. Nem sokon múlott, hogy a Pep Guardiola irányította világoskékek már a 7. percben megszerezzék a vezetést, de Rúben Dias fejesének még útját állta Kamil Grabara, a 10. percben viszont lövésével már nem tudott mit kezdeni.

Kevin de Bruyne (jobbra) visszatérése nagy lökést adott Guardiola csapatának
Kevin de Bruyne (jobbra) visszatérése nagy lökést adott Guardiola csapatának (Fotó: AFP/Jonathan Nackstrand)

A Köbenhavn a nyolcaddöntő első szakaszában csak elvétve találkozott a labdával, mégis sikerült kiegyenlítenie a 34. percben. A dán csapatnak ehhez hozzájárulására is szüksége volt. A City kapusa elpasszolta a labdát, Mohamed Elyounoussi lövését még megúszta, Magnus Mattsson ismétlése azonban már utat talált a kapuba.

A vendégeket nem rázta meg nagyon a bekapott gól. Még a szünet előtt átvették a vezetést, a 92. percben pedig Phil Foden bevitte a kegyelemdöfést, így a címvédő 3-1-re nyert, és magabiztos lehet a márciusi visszavágó előtt.

 

A túlélésért küzdöttek

A Köbenhavnt irányító Jacob Neestrup úgy látja, a manchesteriek nem becsülték le a csapatát.

– A City igazi profi módján állt hozzá a meccshez. Az első pillanattól kezdve irányított, az első húsz percben csak a túlélésért küzdöttünk. De elégedett vagyok az első félidő hajrájában mutatott játékunkkal. Megérkeztünk a meccsbe, és még gólt is szereztünk. Ha kicsivel szerencsésebbek vagyunk, akkor egy-egyre végződhetett volna az első félidő – értékelt a dán tréner.

Bár a statisztikák (xG, azaz a várható gólok száma: 0,22-2,36, labdabirtoklás: 27-73 százalék) alapján könnyed győzelmet aratott a City, Pep Guardiola elmondása szerint ez nem így volt.

– Tudtam, hogy nehéz feladat vár ránk. Az emberek azt gondolták, hogy könnyű dolgunk lesz, de nem így volt – a Bayern München, a Galatasaray és a Manchester United (a dánok BL-csoportkörös ellenfelei – a szerk.) már megtapasztalta, hogy milyen kemény ellenfél a Köbenhavn. 

De mi nagyon jól játszottunk, a harmadik gólunk pedig jó helyzetbe hozott minket a visszavágó előtt. Most már jobban ismeri egymást a két csapat, így máshogy készülnek majd a következő meccsre, ahogyan mi is. A kieséses szakasz első mérkőzése mindig sok veszély tartogat, de a játékosaim az elvárásaim szerint álltak hozzá a meccshez, és nagyszerűen teljesítettek – mondta boldogan a katalán edző.

 

Guardiola megemelte a kalapját De Bruyne előtt

Guardiolának Kevin de Bruyne megmozdulásai is sok örömet szerezhettek. A belga labdazsonglőr még augusztusban megsérült, januárig csak a pálya széléről buzdíthatta a társait, de a játékán nyoma sincs a hosszú kihagyásnak. De Bruyne a Huddersfield elleni FA-kupa-meccsen gólpasszal tért vissza, azóta hét találkozón kétszer volt eredményes és hat gólpasszal járult hozzá a City szárnyalásához. A dán túrát egy góllal és két assziszttal zárta.

– Lenyűgöző, amit csinált. A legnagyobb játékosok a legnagyobb színpadokon csillognak a leginkább – áradozott a 32 éves futballistáról Guardiola. De Bruyne szerényen ennyit tett hozzá:

– Én csak megpróbálok jól játszani. Hosszú volt az öt-hat hónap, amíg nem játszhattam, úgyhogy boldog vagyok, hogy újra a pályán lehetek, és a legjobb játékommal segíthetem hozzá a csapatot a győzelmekhez. Jól érzem magam, bár még néhány meccsre, néhány játékpercre szükségem van, hogy százszázalékos állapotba kerüljek. Az elmúlt egy évben nem játszottam végig egy mérkőzést sem, de rövid időn belül képes leszek rá. Most elég jól teljesítek, szóval elégedett vagyok.

Borítókép: Pep Guardiola (Fotó: AFP/Jonathan Nackstrand)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.