Még Kroos is Gulácsiék mellé állt egy fontos kérdésben

A Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal felálló RB Leipzig kedd este hazai pályán 1-0-s vereséget szenvedett a Real Madridtól a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. De a találkozó forgatókönyve talán más lett volna, ha a németek a kezdő sípszó után nem sokkal nem kárvallottjai egy játékvezetői döntésnek. A Lipcse vezetőedzője, Marco Rose és a Real Madrid klasszisa, Toni Kroos is egyetért abban, hogy más ítéletnek kellett volna születnie.

2024. 02. 14. 6:46
RB Leipzig - Real Madrid
13 February 2024, Saxony, Leipzig: Soccer, Champions League, RB Leipzig - Real Madrid, knockout round, round of 16, first leg, at the Red Bull Arena. Leipzig coach Marco Rose (l) and Real's Toni Kroos say goodbye after the game. Photo: Robert Michael/dpa (Photo by ROBERT MICHAEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lipcseiek talán legszebb álmaikban sem gondoltak ilyen álomszerű kezdésre. Alig telt el másfél perc a Real Madrid elleni BL-nyolcaddöntőből, amikor Benjamin Sesko egy fejesgóllal megszerezte a vezetést az RB Leipzignek. A hazaiak öröme azonban gyorsan csalódásba fordult át, mivel a gólt érvénytelenítették, azzal az indoklással, hogy Benjamin Henrichs akadályozta a kapust, Andrij Lunyint.

Kroos nem érti, miért vették el a Lipcse gólját
Kroos nem érti, miért vették el a Lipcse vezető gólját. Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Robert Michael

 

Kroos szerint szabályos volt a Lipcse gólja

A német lapok egyöntetűen úgy vélekednek, hibás döntés született. Ezt még a madridiak játékosa, sem tagadja. – Mit mondhatnék erről? Talán lest jeleztek amiatt, hogy akadályozták a kapusunkat. De közben a kapusnak esélye sem volt rá, hogy elérje a labdát, ezt a gólt meg kellett volna adni. Nem tudom megmagyarázni, hogy miért érvénytelenítették – ismerte el a középpályás, akinek a szavaival Marco Rose is egyetértett.

– Keserűséget okoz, hogy ilyen szinten így elvesznek tőlünk egy gólt. Remélhetőleg utólag belátják, hogy tévedtek. 

Arról is egyeztettünk, hogy miért érvénytelenítették a gólt. Vajon les miatt? Szabálytalanság miatt? Egyikről sem lehetett szó. De ez volt a játékvezető első meccse a BL kieséses szakaszában, és ő is csak ember. Remélhetőleg tanul ebből – mondta együttérzően Irfan Peljtóról az RB Leipzig vezetőedzője. – Megvoltak a helyzeteink, és egy csodálatos gól döntött a Real javára. A végén egy-nullára veszítettünk, ezt nehéz lenyelni.

Carlo Ancelotti viszont elégedett volt a döntéssel. – Úgy láttam, hogy lesen volt a játékosuk – zárta rövidre a kérdést a Real Madrid vezetőedzője, aki összességében boldog lehet, hiszen a spanyolok Brahim Díaz gyönyörű góljának köszönhetően kedvező helyzetből várhatják a március 6-i visszavágót. A támadó középpályást viszont sérülés miatt kellett lecserélni, ezért főhet a feje Ancelottinak. A spanyol együttes mesterének akadt eddig is bőven elég gondja ilyen téren, hiszen védők egész sora, valamint a csapat gólvágója, sem volt bevethető Lipcsében.

– Megküzdöttünk a győzelemért. Annak ellenére is meccsben voltunk, ráadásul remekül védekeztünk, hogy több fontos játékosunk is hiányzott. Tetszett, hogy a kontráink veszélyesek voltak. De azt el kell ismernem, hogy a Lipcse nem járt messze a döntetlentől.

Az RB Leipzig találóan reagált az elvett gólra a közösségi médiában:

 

Mindkét kapusnak kellettek a játékpercek

Hogy az RB Leipzig gól nélkül maradt, abban nemcsak a játékvezetésnek, hanem Andrij Lunyinnak is nagy szerepe volt. A 25 éves ukrán kapus kilenc védéssel zárta a találkozót.

– Ő olyan kapus, akinek eddig nem jutott sok játékperc. Szerintem most megnő az önbizalma, mert játszott. Még fejlődik, de szerintem ez volt az eddigi legjobb meccse – méltatta Lunyint Ancelotti.

Ahogyan a Real Madrid kapusának, úgy a másik oldalon Gulácsi Péternek is nagy szüksége volt a játékpercekre. A magyar labdarúgó még 2022 októberében szenvedett súlyos sérülést, hosszú ideig nem játszhatott, helyettese, Janis Blaswich pedig meggyőző teljesítményt nyújtott – egészen a közelmúltig. Az utóbbi időben viszont a német hálóőr hibát hibára halmozott, így Rose újra bizalmat szavazott Gulácsinak, akinek a Real Madrid elleni volt zsinórban a harmadik mérkőzése az RB Leipzig kapujában, és bár sok védeni valója nem akadt, Díaz góljánál tehetetlen volt.

 – Megvoltak a lehetőségeink, és végül egy szép egyéni akció döntött – sajnálkozott Gulácsi. – Nagyon keserű ez nekünk, mert nem voltunk rosszabbak a Realnál. Elutazunk Madridba, ahol egy jó meccset akarunk játszani. Ha lesz egy kis szerencsénk, és mi szerezzük az első gólt, akkor ismét nyílt lesz a továbbjutás.

Gulácsi válogatottbeli csapattársa, január végén szintén hosszú kihagyás után tért vissza, s most szintén végig pályán volt. 

 

Borítókép: Marco Rose (balra) és Toni Kroos (Fotó: AFP/ dpa Picture-Alliance/Robert Michael)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.