Sztankovics régi ismerőse az Olympiakosz reménye a Fradi elleni meccs előtt

Bő egy héttel a Ferencváros elleni konferencialiga párharc első felvonása előtt az Olimpiakosz kirúgta a sportigazgatóját, majd az új sportigazgató a vezetőedzőt. Darko Kovacsevics lett az egyik kulcsfigura, akit a Fradi vezetőedzője, Dejan Sztankovics régről és jól ismer. A másik tűzoltó pedig a tavaly Budapesten Európa-liga-győztes José Luis Mendilibar. Hogy a görög drámából komédia vagy inkább tragédia lesz végül, arról a holnapi pireuszi első meccs irányt mutathat.

2024. 02. 14. 5:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros a tervek szerint készült fel az európai kupatavaszra, Dejan Sztankovics csapata az NB I-ben háromból három győzelemmel, azokon tíz szerzett góllal gyújtotta be a rakétákat 2024-ben, ezzel szemben a konferencialigás ellenfelét, az Olimpiakoszt válság feszíti szét, aminek a múlt héten sportigazgató- és edzőváltás lett a következménye. A pireuszi tűzoltás Darko Kovacsevics feladata lett, aki Sztankovics régi ismerőse: játékosként csapattársak voltak a válogatottban, a Crvena zvezdában, a Lazióban és az Internazionaléban egyaránt.

A Fradi elleni főpróba jól sikerült, az Olympiakosz 4-0-ra győzött a legutóbbi bajnokiján. Fotó: X/Olympiakosz

Kovacsevics kulcsfigura abban, hogy lényegében egy héttel a Fradi elleni Ekl-párharc első meccse előtt a feje tetejére állt a világ az Olimpiakosznál. Múlt héten előbb távozott a portugál sportigazgató, Pedro Alves, az ő helyére érkezett Kovacsevics új sportigazgatónak, aki korábban volt a klub játékosa és már sportvezetője is, tehát van befolyása. Az egykori 59-szeres válogatott szerb csatár egyik első dolga az volt, hogy felállította a kispadról Carlos Carvalhal vezetőedzőt, aki portugálként nyilvánvalóan az előző sportigazgató embere volt.

Sallai gólja is mélyítette a pireuszi válságot

Carvalhal mindössze két hónapot töltött a csapat élén, ám a tizenegy meccsének kevesebb mint a felét, mindössze ötöt tudott megnyerni. Az utolsó csepp a pohárban az ősi rivális Panathinaikosz elleni 2-0-s vereség volt. Így ebben az idényben már két edzőváltás volt az Olimpiakosznál, Carvalhal előtt a spanyol Diego Martínez is mindössze öt hónapot kapott.

Nem véletlen a kapkodás, az eredmények elmaradtak a remélttől. Az Olimpiakosz az Európa-ligából csúszott át az Ekl-be, miután a West Ham Unitedet és a Sallai Rolanddal felálló Freiburgot sem tudta megszorítani az őszi csoportkörben – a magyar válogatott támadó gólt is szerzett ellene az első fordulóban. Eközben a bajnokságban csak a negyedik helyen áll a görög rekordbajnok Olimpiakosz, lemaradva a három legnagyobb riválisa, a PAOK, a Panathinaikosz és az AEK Athén mögött. Pedig ha megnézzük a keretértékeket, ennek a négyesnek az élén épp az Olimpiakosznak kellene állnia, amelynek játékosai összesen 116,8 millió eurót érnek, míg a másik három csapaté hetvenmillió körül mozognak.

Az új edző tavaly Budapesten ünnepelt

Az új vezetőedző a spanyol José Luis Mendilibar lett, de az Olimpiakosz legutóbbi bajnokiján az OFI Kréta elleni 4-0-s győzelem még nem az ő nevéhez fűződött. A szombati meccsen ideiglenesen beugró edző irányított, Kovacsevics viszont sportigazgatóként látványos sikerrel tért vissza klubhoz. Mendilibar debütálása a Fradi elleni holnapi első mérkőzésen lesz. A 62 éves edző tavaly tett szert hírnévre, amikor Budapesten győzött a Sevillával az Európa-liga döntőjében a José Mourinho-féle AS Roma ellen. Mendilibar akkor is az idény közben vette át az irányítást, és lendületet tudott adni, most az Olimpiakosz ugyanezt várja tőle.

Kikkel erősített az Olympiakosz a Fradi ellen?

A Kárpát-medencéből nézve ráillik a görögökre a „sztárcsapat” megnevezés, hiszen montenegrói csatára, Sztevan Jovetics többek közt a Fiorentinát és a Manchester Cityt is megjárta, Vicente Iborra háromszoros El-győztes a Sevillával, Konsztandínosz Fortúnisz pedig 56-szoros görög válogatott. A télen nyolc játékost igazolt az Olimpiakosz, de az Ekl-keretbe csak hármat nevezhetett be közülük, így például a Portótól elcsábított tavalyi portugál gólkirályjelölt, a tízmillió eurót érő Fran Navarro is kimaradt. Ugyancsak a Portótól érkezett a 14 millió eurós David Carmo, a Bragától André Horta, a Benficától pedig Chiquinho, ők hárman már a Fradi ellen is játszhatnak.

Konferencialiga, a nyolcaddöntőbe jutásért, első meccs, csütörtök: Olympiakosz–Ferencváros 18.45 (tv.: M4 Sport)

Borítókép: Sok volt a változás az Olympiakosz háza táján az utóbbi napokban (Fotó: X/Olympiakosz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.