A Ferencváros új riválisa már túl van a budapesti ünneplésen

Csütörtökön a görög rekordbajnok Olympiakosz otthonában folytatja nemzetközi szereplését a Ferencváros labdarúgócsapata. A riválisnál nincs minden rendben, vasárnap nevezték ki az új vezetőedzőt. A spanyol José Luis Mendilibar viszont nem akárki, és tavaly Budapest is a szívéhez nőtt: hazánk fővárosában nyerte meg a Sevilla vezetőedzőjeként az Európa-liga döntőjét José Mourinho AS Romája ellen. Mendilibar bizonyos tekintetben Mourinho tanítványának is mondható, akárcsak a Ferencváros jelenlegi vezetőedzője, Dejan Sztankovics.

2024. 02. 12. 10:25
Sevilla FC v AS Roma - UEFA Europa League: Final
Roma's coach Jose Mourinho and Sevilla's coach Jose Luis Mendilibar talk before the UEFA Europa League final at Puskas Arena on May 31, 2023 in Budapest, Hungary. (Photo by Robert Szaniszlo/NurPhoto) (Photo by Robert Szaniszlo / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: AFP/Robert Szaniszlo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A futballban már sokszor látott „új seprű jól seper” elvben bízik a Ferencváros konferencialiga-ellenfele, az Olympiakosz, amely vasárnap nevezte ki új vezetőedzőjét. José Luis Mendilibar tavaly is idény közben kapott kispadot, akkor beugróként egészen az Európa-liga-győzelemig menetelt a Sevilla vezetőedzőjeként. Most a harmadik számú kupasorozatban próbálja meg ugyanezt, persze idehaza mi abban reménykedünk, hogy már az első akadály, a Dejan Sztankovics vezette Ferencváros leküzdhetetlen lesz Mendilibar új csapata számára.

Sevilla FC v AS Roma - UEFA Európa-liga döntő Puskás Aréna 2023 José Luis Mendilibar Budapest Ferencváros
José Luis Mendilibar tavaly Európa-ligát nyert Budapesten, idén a Ferencváros kiejtésére hajt majd a magyar fővárosban. Fotó: AFP/Flaviu Buboi

Mendilibar a tavalyi idény előtt semmiképpen sem számított sztáredzőnek, a Sevilla is inkább amiatt nevezte ki, mert korábban több sikeres kiesés előli menekülést bemutatott a spanyol élvonalban. José Mourinho a Real Madrid edzőjeként szimpatizált a spanyol szakemberrel, beengedte az edzéseire, hogy az ott látottakat később hasznosíthassa munkája során.

Mendilibar és Mourinho tavaly már egészen más körülmények között találkozott. A helyszín Budapest, az alkalom az Európa-liga döntője volt. A finálét tizenegyesekkel a Sevilla nyerte, Mourinho őrjöngve távozott a magyar fővárosból, Mendilibar viszont ünnepelhetett Budapesten. Azóta már se Mourinho, se Mendilibar nincs akkori csapatánál.

 

Manchester United, Juventus, Roma, Ferencváros?

Mendilibar a fináléig vezető úton az esélyesnek kikiáltott Manchester United elleni is bravúrra vezette a Sevillát, az volt az első nemzetközi párharca a kinevezése után. Ezt követte a Juventus kiejtése, majd a Roma ellen megnyert döntő.

Idén a konferencialigában a Ferencváros próbálkozik meg azzal, ami tavaly az említett három sztárcsapatnak nem sikerült: megállítani Mendilibar együttesét.

A Ferencváros vezetőedzője, Dejan Sztankovics más szempontból tekinthető José Mourinho tanítványának, mint az Olympiakosz új spanyol szakvezetője: a szerb szakember még játékosként töltött el két, sikerekben gazdag idényt az Internél a portugál edző keze alatt, s minden bizonnyal az akkor tapasztaltakat is beépítette saját edzői filozófiájába.

Mendilibar idén is ünnepelne Budapesten, a Ferencváros elleni párharc február 22-i visszavágója után, az FTC-nél viszont egészen más kimenetelben bíznak, a zöld-fehérek az 1975-ös, KEK-döntővel zárult menetelés óta először nyernének tavaszi nemzetközi kupapárharcot.

 

Borítókép: José Mourinho és José Luis Mendilibar a tavalyi budapesti Európa-liga döntőn (Fotó: AFP/Szaniszló Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.