Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Taurus-botrány: terrorizmussal vádolja a Nyugatot Oroszország

A Ferencváros új riválisa már túl van a budapesti ünneplésen

Magyar Nemzet
2024.02.12. 10:25 2024.02.12. 14:35
A Ferencváros új riválisa már túl van a budapesti ünneplésen

Csütörtökön a görög rekordbajnok Olympiakosz otthonában folytatja nemzetközi szereplését a Ferencváros labdarúgócsapata. A riválisnál nincs minden rendben, vasárnap nevezték ki az új vezetőedzőt. A spanyol José Luis Mendilibar viszont nem akárki, és tavaly Budapest is a szívéhez nőtt: hazánk fővárosában nyerte meg a Sevilla vezetőedzőjeként az Európa-liga döntőjét José Mourinho AS Romája ellen. Mendilibar bizonyos tekintetben Mourinho tanítványának is mondható, akárcsak a Ferencváros jelenlegi vezetőedzője, Dejan Sztankovics.

A futballban már sokszor látott „új seprű jól seper” elvben bízik a Ferencváros konferencialiga-ellenfele, az Olympiakosz, amely vasárnap nevezte ki új vezetőedzőjét. José Luis Mendilibar tavaly is idény közben kapott kispadot, akkor beugróként egészen az Európa-liga-győzelemig menetelt a Sevilla vezetőedzőjeként. Most a harmadik számú kupasorozatban próbálja meg ugyanezt, persze idehaza mi abban reménykedünk, hogy már az első akadály, a Dejan Sztankovics vezette Ferencváros leküzdhetetlen lesz Mendilibar új csapata számára.

Sevilla FC v AS Roma - UEFA Európa-liga döntő Puskás Aréna 2023 José Luis Mendilibar Budapest Ferencváros
José Luis Mendilibar tavaly Európa-ligát nyert Budapesten, idén a Ferencváros kiejtésére hajt majd a magyar fővárosban. Fotó: AFP/Flaviu Buboi

Mendilibar a tavalyi idény előtt semmiképpen sem számított sztáredzőnek, a Sevilla is inkább amiatt nevezte ki, mert korábban több sikeres kiesés előli menekülést bemutatott a spanyol élvonalban. José Mourinho a Real Madrid edzőjeként szimpatizált a spanyol szakemberrel, beengedte az edzéseire, hogy az ott látottakat később hasznosíthassa munkája során.

Mendilibar és Mourinho tavaly már egészen más körülmények között találkozott. A helyszín Budapest, az alkalom az Európa-liga döntője volt. A finálét tizenegyesekkel a Sevilla nyerte, Mourinho őrjöngve távozott a magyar fővárosból, Mendilibar viszont ünnepelhetett Budapesten. Azóta már se Mourinho, se Mendilibar nincs akkori csapatánál.

 

Manchester United, Juventus, Roma, Ferencváros?

Mendilibar a fináléig vezető úton az esélyesnek kikiáltott Manchester United elleni is bravúrra vezette a Sevillát, az volt az első nemzetközi párharca a kinevezése után. Ezt követte a Juventus kiejtése, majd a Roma ellen megnyert döntő.

Idén a konferencialigában a Ferencváros próbálkozik meg azzal, ami tavaly az említett három sztárcsapatnak nem sikerült: megállítani Mendilibar együttesét.

A Ferencváros vezetőedzője, Dejan Sztankovics más szempontból tekinthető José Mourinho tanítványának, mint az Olympiakosz új spanyol szakvezetője: a szerb szakember még játékosként töltött el két, sikerekben gazdag idényt az Internél a portugál edző keze alatt, s minden bizonnyal az akkor tapasztaltakat is beépítette saját edzői filozófiájába.

Mendilibar idén is ünnepelne Budapesten, a Ferencváros elleni párharc február 22-i visszavágója után, az FTC-nél viszont egészen más kimenetelben bíznak, a zöld-fehérek az 1975-ös, KEK-döntővel zárult menetelés óta először nyernének tavaszi nemzetközi kupapárharcot.

 

Borítókép: José Mourinho és José Luis Mendilibar a tavalyi budapesti Európa-liga döntőn (Fotó: AFP/Szaniszló Róbert)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.