Messi lesz a Barcelona edzője? Xavi üzent az utódjának

A Barcelona 1-0-ra nyert szerda este az Osasuna ellen a két csapat szuperkupa-részvétele miatt elhalasztott bajnoki mérkőzés pótlásán. Xavi ennek ellenére nem boldog, az idény végén távozó vezetőedző újabb keserű nyilatkozatot tett, és Robert Lewandowski teljesítménye sem nyűgözi le. Mindeközben új nevet dobtak be a Barcelona lehetséges következő vezetőedzőjeként: Lionel Messi kinevezése óriási szenzáció lenne.

2024. 02. 01. 9:45
Barcelona v Real Sociedad - La Liga
Xavi Hernandez and 10 Leo Messi from Argentina of FC Barcelona during the La Liga football match between FC Barcelona v Real Sociedad at Camp Nou Stadium in Spain on May 20 of 2018. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto) (Photo by Xavier Bonilla / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

és Xavi a 2010-es évtizedforduló domináló Barcelona két kulcsembere volt. Amikor viszont Xavi edzőként tért vissza a katalán fővárosba, Messi már a PSG-ben futballozott, majd azóta az Inter Miami játékosa lett. A két barcelonai legenda egy új, meghökkentő feltételezés szerint szerint is éppen elkerülné egymást: az idény végén a kispadról biztosan távozó Xavi helyére Danny Murphy a TalkSport podcastjében Lionel Messi érkezését tartotta a legjobb választásnak.

Athletic Club v FC Barcelona - Copa del Rey Xavi Robert Lewandowski hol van már Lionel Messi
Xavi nem elégedett Lewandowski góltermésével, Barcelonában Lionel Messi ebből a szempontból is magasra tette a lécet (Fotó: NurPhoto via AFP/Jose Breton)

– A szurkolók azonnal mögé állnának. Amihez Messi hozzáér, az arannyá változik. Azért érkezett a Földre, hogy lenyűgöző dolgokat vigyen véghez, és ez az edzői karrierjében is így lesz – indokolta választását a korábbi liverpooli futballista.

Mit tervez Lionel Messi?

Egyelőre igen valószínűtlen, hogy Murphy forgatókönyve valóra váljon: Messinek nemcsakhogy érvényes játékosszerződése van még az Inter Miaminál, de a világbajnok argentin válogatott szövetségi kapitánya, Lionel Scaloni épp a napokban beszélt arról, hogy Messi még a 2026-os vb-n is futballozhat.

Mások közelebbi tervről számoltak be, mely szerint Messi az idei olimpián túlkorosként tagja lenne az argentin válogatottnak, igaz, ehhez előbb fiatal honfitársainak ki kell harcolnia a részvétel jogát a Venezuelában jelenleg zajló selejtezőtornán. A barcelonai kinevezését már a párizsi szereplése is meggátolná.

Sokak szerint pedig még az sem valószínű, hogy Messi egyáltalán valaha edzőségre adja a fejét. Xavi mindenesetre aligha tanácsolná az argentinnak, hogy üljön le a Barcelona kispadjára.

– Az volt az álmom, hogy a Barcelona edzője legyek, és nyerjek a csapattal, amit elértem. Azonban ebben a pozícióban azt éreztetik az emberrel mindennap, hogy nem elég jó, állandó a kritikaáradat, ez egy kegyetlen, kellemetlen munka. Javasolnám az utódomnak, hogy élvezze, de ez lehetetlen – fakadt ki ismét Xavi.

Xavi Lewandowski helyett a fiatalokra számíthat

A Barcelona vezetőedzője a szerda esti, Osasuna elleni 1-0-s győzelem után sem lehetett maradéktalanul boldog. Ferran Torres megsérült, minden bizonnyal kihagyja a Napoli ellen Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első, február 21-i, olaszországi felvonását, amelyre Xavinak három támadója maradt: mellett a tizenhat éves Lamine Yamal és tizennyolc esztendős Vitor Roque.

Az Osasuna ellen a brazil Vitor Roque szerezte a győztes találatot, és úgy tűnik, Xavi sokkal inkább a fiatalokban bízik, mint a tapasztalt lengyel gólvágóban.

– Sokat beszéltünk a héten Lewandowskival, több gólt kellene szereznie, ez a csatárok feladata – kritizálta nyilvánosan Lewandowskit Xavi a találkozó után.

A Barcelona a győzelme ellenére sem lépett fel a dobogóra, mert az Atlético Madrid is nyert, 2-1-re a Rayo Vallecano ellen. A bajnokságot a Girona vezeti 55 ponttal, de a Real Madrid (54) csütörtök este (21.00, tv: Spíler 2) pótolja a Getafe ellen elmaradt meccsét, amelyen az élre állhat. Az Atlético és a Barcelona egyaránt 47 pontos.

Borítókép: Xavi és Lionel Messi sok közös sikert átélt (Fotó: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.