Máris megszólaltak a Barca éléről a nyáron távozó Xavi utódjelöltjei

A Villarreal ellen elszenvedett 5-3-as vereség hevében, a szombat esti mérkőzés utáni sajtótájékoztatón jelentette be Xavi, hogy az idény végén távozik a Barcelona éléről, de a döntését aligha az érzelmek vezérelték, korábbi nyilatkozatai alapján is jó előre megfontolta azt. A spanyol sajtóban pedig máris megindult a találgatás, hogy ki veheti át a helyét a Barca kispadján a nyáron, két utódjelölt már reagált is.

2024. 01. 28. 7:44
LaLiga - FC Barcelona vs Villarreal
epa11109056 FC Barcelona's head coach Xavi Hernandez scratches his head during the Spanish LaLiga soccer match between FC Barcelona and Villarreal CF, in Barcelona, Spain, 27 January 2024. EPA/Enric Fontcuberta Fotó: Enric Fontcuberta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint beszámoltunk róla, a Barcelona súlyos vereséget szenvedett a La Liga 22. fordulójában a Villarealtól, ami után már tíz pont a hátránya az éllovas Real Madrid mögött, így a címvédésre egyre kevesebb az esély. Xavi pedig „bedobta a törülközőt”, amit keserű nyilatkozattal tett még fájdalmasabbá.

LaLiga - FC Barcelona vs Villarreal
Xavi már nem sokszor rúg labdába a Barcelona színeiben (Fotó: EPA/Enric Fontcuberta)

– Valaki egyszer megkérdezte tőlem, hogy én leszek-e a Barca Sir Alex Fergusonja. Lehetetlen elképzelés, ilyesmi sosem fog megvalósulni a Barcelonánál – fogalmazott Xavi, aki 2021 októbere óta irányítja a katalán gárdát. – Ez egy kegyetlen állás, mindig azt érzed, hogy nem becsülnek meg, nem úgy kezelnek, ahogy az elvárható lenne. A média tönkretesz, kritizál, amit nem lehet kizárni, hatással van rád. Ez történt a Barca minden edzőjével némi idő elteltével. Elmennek, mert nem éri meg folytatni ezt a munkát.

Xavi a Barcelona élő legendája, játékosként 1998 és 2015 között összesen 767-szer öltötte magára a klub mezét, ezzel az örökranglista második helyén áll, egyedül előzi meg. Akkor lett a csapat vezetőedzője, amikor a Barcelona nagyon mélyen volt, és tavaly 2019 óta az első spanyol bajnoki címet hozta haza. Edzőként is bizonyított, s úgy tűnt, hogy élvezi a bizalmat a jelenlegi idény gyengébb eredményei ellenére is, bár ő maga már egy korábbi nyilatkozatában is jelezte, ha nem változnak a dolgok, az idény végén távozik, hiába szól 2025-ig a szerződése.

A távozás a nyáron válik végérvényessé, addig a klubnak van ideje utódot keresni. A spanyol sajtóban két név máris felröppent, egyikük sem sztáredző, mindkettő fiatal és játékosként kötődik a Barcelonához, tehát velük a klub valamilyen szinten azt az utat követné, amit Pep Guardiola és Xavi kinevezésekor is választott. Thiago Motta és Rafael Márquez nevét dobták be.

Motta és Márquez is reagált a Barca-pletykára

A brazilként született, majd olasz válogatottá lett Thiago Motta 2001 és 2007 között volt a Barcelona középpályása, 2022 óta pedig a Bologna vezetőedzője, és nem is teljesít rosszul a Serie A-ban, az első idényében a kilencedik helyre vezette a csapatot, jelenleg pedig a hetedik helyen áll a korábban a mezőny második feléhez tartozó együttes.

– Hogy a Barca edzője lehetnék a jövőben? Én a jelenben élek, és élvezem a munkát a Bolognánál, csak és kizárólag erre koncentrálok – húzta alá Motta.

A másik jelölt, Rafael Márquez házon belül követhetné Xavit, hiszen a csapat korábbi kétszeres BL-győztes mexikói védője 2022 óta a Barcelona második együttesének a vezetőedzője.

– Ki ne akarna a Barca edzője lenni? – kontrázott Márquez. – Folytatom a kemény munkát, még csak a második idényemet töltöm edzőként. A vezetőségnek van elég ideje a szezon végéig, hogy döntsön. De természetesen nem mondhatnék nemet egy ilyen felkérésre.

Borítókép: Xavi bejelentése nagy hullámokat vert Barcelonában (Fotó: EPA/Enric Fontcuberta) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.