Xavi már-már veteránnak számít a Barca kispadján

Bár a Chelsea-vel nem veheti fel a tempót a Barcelona e tekintetben, a spanyol gigász is gyorsan fogyasztja az edzőket. Bármilyen hihetetlen is, az idény végén távozó Xavi két és fél évével még a hosszú ideig regnáló trénerek közé tartozik a gránátvörös-kékeknél az elmúlt két és fél évtizedben.

2024. 01. 31. 5:37
Copa del Rey MD-1 - FC Barcelona Xavi
epa11098990 FC Barcelona's head coach Xavi Hernandez looks on during the press conference after the training of the team held at Joan Gamper Sports Complex in Barcelona, Spain on 23 January 2024 to prepare their next King's Cup quarter final match against Athletic Bilbao. EPA/Enric Fontcuberta Fotó: Enric Fontcuberta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Valaki egyszer megkérdezte tőlem, hogy én leszek-e a Barca Sir Alex Fergusonja. Lehetetlen elképzelés, ilyesmi sosem fog megvalósulni a Barcelonánál. Ez egy kegyetlen állás, mindig azt érzed, hogy nem becsülnek meg, nem úgy kezelnek, ahogy az elvárható lenne. A média tönkretesz, kritizál, amit nem lehet kizárni, hatással van rád. Ez történt a Barca minden edzőjével némi idő elteltével. Elmennek, mert nem éri meg folytatni ezt a munkát.

Nem sokan vannak Xavi előtt a listán, Frank Rijkaard az egyikük
Nem sokan vannak Xavi előtt a listán, Frank Rijkaard az egyikük Fotó: AFP/Luis Gene

Xavi szombaton így jelentette be, hogy az idény végeztével lemond a Barcelona vezetőedzői posztjáról. Keserű szavak, pedig 2021 novemberében még – a klub ingatag pénzügyi helyzetétől eltekintve – idillinek tűnt a helyzet. A Barca nagy erőket mozgósított azért, hogy megszerezze a játékosként sikerhalmozó trénert, kivásárolta őt az al-Szaddal kötött szerződéséből. Xavi első teljes idénye bajnoki címet hozott, a második már búcsút. De mi vezetett idáig?

Mondhatnánk, hogy a balul sikerült szezon, mivel a csapat címvédőként a negyedik helyen toporog, egy meccsel kevesebbet játszva tizenegy pont a hátránya a listavezető Gironával szemben, a hazai kupasorozatokban elbukott. Az utolsó reménysugár a nagy diadalra a Bajnokok Ligája lenne, ahol a nyolcaddöntőben a Napoli következik a katalánoknak, de még ha a nyolc közé is jutnának, sokan vélhetően akkor sem fogadnának a végső győzelmükre. Könnyedén találunk hat-hét csapatot a mezőnyben, amely meggyőzőbben teljesít náluk.

Xavinak azonban nem a vereségekből van elege, hanem ezek következményeiből, hiszen a spanyol sajtóorgánumok folyamatosan a leváltásáról érdeklődtek nála, és egy ponton betelt nála a pohár. Mint mondta, a Barca vezetőedzőjének lenni korántsem hálás feladat, az újságírók folyamatosan kikezdik trénereket, akik emiatt nem bírják sokáig a kispadon.

 

 

Rijkaard, Guardiola, Van Gaal, Enrique és Xavi

Xavi láthatóan nehezen birkózott meg a folyamatosan felé irányuló kritikákkal és híresztelésekkel, abban viszont nem téved, hogy a gránátvörös-kékeknél – ilyen-olyan okokból – nem maradnak meg sokáig a trénerek. Míg az öt topliga leghosszabb ideje regnáló edzői közül Frank Schmidt tizenhat éve irányítja a Heidenheimet, Diego Simeone és Christian Streich tizenkét-tizenkét éve az Atlético Madridot, illetve a Freiburgot, Jürgen Klopp a nyáron kilenc év elteltével távozik Liverpoolból, Gian Piero Gasperini és Pep Guardiola pedig egyaránt hét-hét évet húzott eddig le az Atalantánál és a Manchester Citynél, addig Xavi alig több mint két éve tartó edzősködése már hosszúnak számít a Barcelonánál. 

A Chelsea-vel összehasonlítva ez nem nevezhető rohamtempónak, mindenesetre a XXI. században tizenhat szakember (beleértve megbízott edzőket) váltotta egymást a Barcelona kispadján, ketten dupláztak – utóbbiaknál csak a hosszabb ideig tartó időszakot vettük figyelembe. Frank Rijkaard volt a rekorder az öt évével (2003-2008), Guardiola négy (2008-2012, Luis Enrique (2014-2017) és Louis van Gaal (1997-2000, majd 2002-2003) három-három évet maradt, őket már Xavi követi a kettő és féllel (az idény végén lesz ennyi). Közülük négyen önszántukból távoztak, de utóbbitól eltérően egyikük sem a sajtó nyomásával indokolta a távozását, inkább a fáradtság, egy-egy sikertelenebb időszak, a klubvezetőkkel való viszályok álltak a döntések mögött.

Xavi lehetséges utódaként már több nevet is bedobott a spanyol média, köztük egykori Barca-játékosokét, mint Rafael Márquez és Thiago Motta, illetve a már befutott edzők közül Roberto De Zerbi, Hansi Flick, Luis Enrique és Mikel Arteta érkezéséről cikkeztek. Motta és Arteta elutasította a pletykákat, de bárki is váltsa Xavit, a jelek szerint nem tervezhet hosszú időre Barcelonában.

Borítókép: Xavi (Fotó: EPA/Enric Fontcuberta)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.