Novak Djokovics pórul járt, a magyar bravúr elmaradt + videó

Németország sajnos elbírta Alexander Zverev hiányát, 3-1-re nyert Magyarország ellen, és bejutott a Davis-kupa világdöntőjébe. A tatabányai párharcot Jan-Lennard Struff döntötte el, aki a papírformát érvényesítve két játszmában nyert Valkusz Máté ellen. A magyar válogatottra a világdöntő helyett osztályozó vár szeptemberben, akárcsak a szerbekre, akik Novak Djokovics nélkül simán kikaptak Szlovákiától.

2024. 02. 03. 16:10
Valkusz Máté
Tatabánya, 2024. február 3. Valkusz Máté Marozsán Fábián oldalán játszik a német Kevin Krawietz - Tim Pütz páros ellen a Magyarország-Németország Davis-kupa selejtezõ mérkõzésen Tatabányán 2024. február 3-án. MTI/Bodnár Boglárka Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valkusz Máté élete bravúrjára készült. A magyar játékos januárban feljutott az Australian Open főtáblájára, viszont pályafutása során még csak nem is játszott a top 40-ben jegyzett teniszező ellen. Tatabányán viszont nyernie kellett volna az ATP-rangsorban 24. helyen álló Jan-Lennard Struff ellen, hogy kiharcolja Magyarországnak az ötödik meccset a Németország elleni Davis-kupa-párharcban.

STRUFF, Jan-Lennard
Struff pénteken ellen kikapott, szombaton viszont Valkusz Máté ellen lezárta a párharcot (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Valkusz néhány játékon keresztül tartotta a lépést Struff-fal, de a német az első játszma derekán brékelt, saját adogatójátékait pedig magabiztosan hozta. A 6:3-as játszmával egyetlen szettre kerültek a továbbjutástól a németek.

Valkusz a második játszma elején újra elveszítette az adogatását, utána viszont azonnal visszabrékelt. Ez volt az első egyes mérkőzés a tatabányai párharcban, amelynek valamelyik szettjében mindkét játékos tudott fogadóként gémet nyerni.

Sajnos Struff hamarosan újra brékelt, Valkusznak nem fért bele, hogy egy játékon belül két kettős hibát üssön. Több esélye már nem volt a visszakapaszkodásra a magyar teniszezőnek, Struff lezárta a párharcot, legalábbis az érdemi részét biztosan.

Zverev megúszta, Djokovics nem

A németek tehát legnagyobb sztárjuk, Alexander Zverev hiányzása ellenére is bejutottak a Davis-kupa tizenhat csapatos világdöntőjébe, míg a magyarokra szeptemberben osztályozó vár az elit mezőnyben maradásért.

Utóbbi sorsra jutott Szerbia is, amely nem bírta el a világelső Novak Djokovics hiányát, meglepetésre simán, 4-0-ra kikapott hazai pályán Szlovákiától. Djokovicsnak tavaly meccslabdái voltak a későbbi győztes olaszok ellen ahhoz, hogy a fináléba lője a szerbeket, idén a legjobb tizenhat közé sem jutott be déli szomszédunk válogatottja.

A világdöntőnek már biztos résztvevője a címvédő Olaszország, a tavalyi döntős Ausztrália, a szabadkártyás Spanyolország és Nagy-Britannia, valamint Németország, Szlovákia, a portugálokat verő Finnország és az ukránokat lesimázó Egyesült Államok.

Davis-kupa, selejtező

Magyarország–Németország 1-3

Marozsán Fábián–Dominik Köpfer 2:6, 6:7
Fucsovics Márton–Jan-Lennard Struff 6:3, 7:5
Marozsán Fábián, Valkusz Máté–Kevin Krawietz, Tim Pütz 3:6, 6:7
Valkusz Máté–Jan-Lennard Struff 3:6, 2:6

Borítókép: Valkusz Máté (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.