A Decsi család családi vállalkozása lett a magyar kardcsapat – ez a súlyos vád

Bár még nem jelentették be, de sejthető, hogy a nyáron a párizsi olimpián milyen összeállításban lép pástra a világbajnoki címvédő férfi kardcsapatunk. A Facebookon pedig dúl a vita, és egyesek – köztük a sportág egykori szövetségi kapitánya, Kovács Tamás – botrányról beszélnek. Az Origó feltárta, mi robbantotta ki a vitát, amely biztosan nem tesz jót vívóink olimpiai felkészülésének. A kardcsapat már nagyon régóta Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállításban szerepel a versenyeken, Decsi András vezetőedző ennek a négyesnek szavazott bizalmat.

2024. 03. 31. 11:52
A világbajnok magyar férfikardcsapat Milánóban 2023-ban: Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András
A világbajnok magyar férfikardcsapat Milánóban 2023-ban: Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András Fotó: AFP/Andreas Solaro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar férfikardcsapat a 2023-as milánói világbajnokságon a döntőben az ősi rivális Dél-Korea csapatát legyőzve nyerte meg világbajnokságot. Annak a csapatnak a négy tagja – szigorúan alfabetikus sorrendben – Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András és volt. Az egyelőre nincs kihirdetve, hogy melyik négy kardvívónk utazik az olimpiára.

SZATMÁRI András; DECSI Tamás; GÉMESI Csanád; SZILÁGYI Áron
Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás és Gémesi Csanád (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A magyar ranglistán a válogatottság szempontjából kötelezettséggel csak egy szempontból bír a szakvezetők számára: az első helyen álló vívó mindenképpen olimpiai induló, de a többi helyezés már csak iránymutató.

 

Szilágyi, Szatmári, Rabb az első három sorrendje, Decsi a 35.

A listát Szilágyi Áron vezeti 6093 ponttal. Második helyen Szatmári András áll (5688), a harmadikon Rabb Krisztián (4026), míg a negyediken Gémesi Csanád (2438). Decsi Tamás a magyar ranglistán csupán a 35. helyén áll, mindössze 61 ponttal. Érdemes az is megnézni, hogy a történet főszereplői közül ki hol áll a világranglistán. Szilágyi Áron a 2., Szatmári András a 12., Rabb Krisztián a 48., Gémesi Csanád a 49., Decsi Tamás az 52. Ha tehát csupán a citált magyar rangsor lenne az olimpiai csapat összeállításában a mérvadó, akkor a 22 éves Rabb Krisztiánt egyenesen a három egyéni olimpiai induló közé kellene tenni, ami egyet jelentene azzal, hogy az olimpiai csapatversenyben is kezdő vívó lenne.

A 41 éves Decsi Tamás édesapja, Decsi István a Magyar Vívószövetség kard fegyvernemi szakági bizottságának a vezetője. Az ő idősebbik fia, Decsi András, a kardcsapat vezető edzője. Az olimpia csapat összetételéről azonban nem Decsi András, hanem a szövetségi kapitány, Boczkó Gábor dönt. Boczkó döntését az elnökség megvétózhatja, de nem cserélhet személyt.

A közösségi médiában kirobbant – és egyelőre e platform kereteit át nem lépő – vita arról szól, hogy van-e helye a 41 éves Decsi Tamásnak az olimpiai csapatban, és családi vállalkozás lett a magyar férfi kardvívás? Az egykori szövetségi kapitány, az olimpiai bronzérmes Kovács Tamás nyilvános Facebook-posztjában arról értekezett, hogy a kardcsapat sorsa a Decsi család kezében van. A történet másik oldala, hogy az olimpia előtt meg kellene bontani egy sikeres, vb-címvédő, egységes csapatot, amelynek a tagjai kiállnak egymásért?

Az Origó teljes cikke ITT olvasható el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.