Fáradtság? Egyetlen meccsre készülve nem létezik ez az érzés

Minden beleadtak a fiúk, az utolsó pillanatig küzdöttek, de a mérkőzés elején felhalmozott ötgólos hátrányt végül nem sikerült ledolgozni, így vereség lett a vége. Röviden így összegezhetjük a szombati Magyarország–Norvégia mérkőzést az olimpiai selejtezőtornán. Némi aggodalommal kérdezhetjük: megérte mindent beleadni? – Lékai Máté és Chema Rodríguez határozott választ adott. A szövetségi kapitány szerint az erőnléten nem múlhat a siker a Portugália elleni ki-ki meccsen, amelyen nekünk csak a győzelem ér olimpiai részvételt.

2024. 03. 17. 5:45
LÉKAI Máté
Tatabánya, 2024. március 16. Lékai Máté (b2) és a norvég Petter Overby (b) a férfi kézilabda olimpiai selejtezõtorna Norvégia - Magyarország mérkõzésén a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. március 16-án. MTI/Bodnár Boglárka Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem gondolom, hogy így lenne. Ilyen fantasztikus közönség előtt mindent meg kell tennünk a győzelemért és az is számított, ha már vereség, mennyivel kapunk ki. Tehát egyáltalán nem volt felesleges, pláne, hogy szinte az utolsó pillanatig nyílt volt a mérkőzés. Sikerült felzárkózni, csak nem sikerült átbillenni mínusz háromról kettőre, és még tovább, pontosabban csak egyszer sikerült, annál közelebb pedig egyszer sem – így jellemezte a magyar kézilabda-válogatott küzdelmét a Norvégia ellen végül 29-25-re elvesztett mérkőzésen, s egyúttal cáfolta, hogy hiábavaló lett volna a csapat erőfeszítése.

Chema Rodríguez, magyar kézilabda-válogatott, Norvégia, Portugália, olimpiai selejtező, Lékai Máté
Chema Rodríguez szerint egyetlen meccsen a fáradságnak nem lehet szerepe. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ennek ellenére sokakban motoszkál a kérdés, vajon hiányozhat-e a Portugália elleni, ezúttal valóban sorsdöntő meccsen az az energia, amit a Norvégia elleni találkozó emésztett fel.

– Biztos vagyok benne, ez nem befolyásolja a Portugália elleni mérkőzést. Egyetlen meccs van hátra, mindenki összeszedi az utolsó tartalékait, mindenki mindent bele fog adni. Nyilván ugyanígy éreznek a Portugálok is – folytatta Lékai Máté, egyetértve azzal, hogy mivel működött a rotáció, talán Bóka Bendegúz kivételével, aki lényegében végigjátszotta a mérkőzést, senkinek sem kellett kifacsarni magából minden erejét.

Védekezés és kapusteljesítmény – Lékai szerint ez dönt a portugálok ellen is

Lékai Máté szerint a rossz magyar védekezés miatt húztak el a norvégok a meccs elején öt góllal.

– Utána feljavult a védekezés, Bartucz Laci tartást adott a csapatnak, bravúrokat is bemutatott. A kapus és a védelem kölcsönösen hat egymásra, ezért is jöttünk fel a norvégokra.

Lékai szerint ugyanez, a védekezés és a kapusteljesítmény lesz a kulcskérdés Portugália ellen.

– Az győz majd, aki kevesebbet hibáz. Ígérhetem, mindent megteszünk annak érdekében, hogy boldoggá tegyük a csodálatos közönségünket.

 

Fáradtság? Chema Rodríguez állítja, erre senki sem gondol

Chema Rodríguez senkinek sem tett szemrehányást, gratulált a játékosainak, sőt büszke a csapatára. Szerinte sem üthet vissza Portugália ellen, hogy a magyar válogatott az utolsó pillanatig harcolt Norvégiával szemben.

– Biztos vagyok benne, hogy reggel, amikor a játékosok felébrednek, mindannyian egyből arra gondolnak, életük egyik legfontosabb mérkőzése előtt állnak. A portugálok a Tunézia elleni találkozó végén már kiengedtek, de egyetlen meccsen ennek nincs jelentősége. A mi játékosaink még csak nem is gondolnak a fáradtságra és a szurkolók segítségével minden megtesznek majd azért, hogy kijussanak az olimpiára.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya roppant határozott választ adott arra, felmerült-e benne a norvégok elleni mérkőzés során, hogy inkább el kellene engedni a meccset.

– Egyetlen pillanatra sem! Amíg én vagyok a szövetségi kapitány, az én csapatommal ilyen sohasem fordulhat elő.

Ha hátrányba kerülünk, mindent elkövetünk annak érdekében, hogy visszakapaszkadjunk. Ami persze olykor sikerül, máskor nem, a sport már csak ilyen. Lehet, egyesek fáradtabb voltak a mérkőzés után, mert többat játszottak, de mire megkezdődik a Portugália elleni összecsapás, mindenki fitt lesz és mindenkinek csakis az jár a fejében, hogy hazai közönség előtt kiharcoljuk az olimpiai részvételt. Portugália ellen is az utolsó pillanatig küzdünk majd ezért.

 

Győzni kell Portugália ellen

Magyarország és Portugália nem csupán azonos pontszámmal áll a csoportban két forduló után, a két csapat gólkülönbsége is egyaránt plusz öt, csak éppen a portugálok több gólt dobtak, ezért ők a másodikak. Ez egyben azt jelenti, hogy a magyar válogatottnak vasárnap nem elég a döntetlen, nyerni kell Portugália ellen az olimpiai részvétel kivívásához.

Olimpiai selejtező, az állás két forduló után: 1. Norvégia 4 pont, 2. Portugália 2 (66-61), 3. Magyarország 2 (58-53), 4. Tunézia 0.
A vasárnapi harmadik forduló menetrendje:
Tunézia–Norvégia 18.30
Magyarország–Portugália 21.00

A többi játékos nyilatkozatából készített videós összeállítás:

Borítókép: Lékai Máté nem csupán irányít, irányt is mutat (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.