A magyar válogatottat is meglepte Kamerun visszalépése, Golovin Vlagyimir két célt jelölt meg a beugró britek ellen

A magyar női kézilabda-válogatott csütörtök délután megkezdi szereplését a vasárnapig tartó, debreceni rendezésű olimpiai selejtezőtornán. Első ellenfelünk a visszalépő Kamerun helyett Nagy-Britannia lesz – lássuk, mit várnak a szövetségi kapitányok!

2024. 04. 11. 9:41
Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány a magyar női kézilabda-válogatott edzésén a debreceni Főnix Arénában. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden, késő este terjedt el a hír, amely szerint a kvalifikációs tornára eredetileg kijutott Kamerun utazási nehézségek miatt mégsem jön el, így helyét a nemzetközi szövetség döntése értelmében Nagy-Britannia kapja meg. Ennek megfelelően módosult a négynapos selejtező menetrendje, a csütörtöki nyitónapon 15.30-tól Magyarország–Nagy-Britannia mérkőzést rendeznek (tv: M4 Sport).

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Felkészülés néhány videó alapján

– Meglepetésként ért minket, hogy Kamerun nem tud eljönni a selejtezőre, és az is, hogy a helyére Nagy-Britannia érkezik – nyilatkozta a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Golovin Vlagyimir a hazai szövetség honlapjának. – Sokat nem tudunk a britekről, a névsorukat láttuk, illetve néhány videófelvételt. Nagyon fiatal átlagéletkorú csapatról van szó, nekik a céljuk nyilvánvalóan a tapasztalatszerzés, nekünk pedig a biztos győzelem és a gyakorlás.

Golovin szerint a brit csapat gyengébb, mint a kameruni, ám a szakember mégis jobban örült volna, ha marad az eredeti felállás, hiszen a magyar együttes a világbajnokságon már találkozott a kameruniakkal. A kapitány kiemelte: nagyon fontos, hogy a nyitómeccsen ne történjen sérülés.

 

Öt sima vereség a hazai olimpián

A brit csapat igazi „sötét ló”, hiszen a válogatott világversenyek mezőnyében eddig egyetlen egyszer, a 2012-es londoni olimpián vett részt, a házigazda jogán, és akkor öt sima vereséggel a torna utolsó, 12. helyén végzett. Nagy-Britannia legutóbb a 2023-as világbajnokság előselejtezőiben lépett pályára, akkor pályaválasztói jogát feladva Törökországban két nagy különbségű vereséget (14-39, 16-44) szenvedve esett ki, így nem szerepelhetett a selejtezőkben. A csapat átlagéletkora alig több mint 21 év, az angol amatőr ligában, illetve néhányan Skandináviában, Németországban, Franciaországban szerepelnek alsóbb osztályban, Hannah Saunders pedig a portugál Gil Eanes együttesében – írta az mksz.hu.

– Nagyon hálásak vagyunk az IHF-nek, hogy lehetőséget kapott csapatunk egy ilyen rangos tornán való részvételre – jelentette ki Mark Hawkins, a britek szövetségi kapitánya. – Büszkék vagyunk rá, hogy bíznak bennünk, fejlődő nemzetben annyira, hogy részt vehetünk ezen a tornán, mi pedig ki fogjuk használni ezt a lehetőséget arra, hogy felbecsülhetetlen értékű tapasztalatokkal gazdagodjunk a kézilabdázás legmagasabb szintjén. A csapatunk fiatal, de nagyon ígéretes és motivált. Izgatottan várjuk a magyarországi kihívásokat!

 

Az olimpiai selejtező menetrendje

1. forduló, csütörtök
Magyarország–Nagy-Britannia 15.30
Svédország–Japán 18.00

2. forduló, péntek
Magyarország–Svédország 18.00
Japán–Nagy-Britannia 20.30

3. forduló, vasárnap
Nagy-Britannia–Svédország 16.45
Magyarország–Japán 19.15

A magyar válogatott kerete

Kapusok
Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Bukovszky Anna (Praktiker-Vác)

Jobbszélsők
Faluvégi Dorottya (SG BBM Bietigheim, német)
(Győri Audi ETO)

Jobbátlövők
Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Papp Nikolett (SCM Gloria Buzau, román)
Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)

Irányítók
Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs)
Simon Petra (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Beállók
Bordás Réka (Praktiker-Vác)
Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)

Balátlövők
Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE)
Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler)
Kuczora Csenge (Praktiker-Vác)

Balszélsők
Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szöllősi-Schatzl Nadine (Győri Audi ETO)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.