Kézilabda olimpiai selejtező: 18-ra kérünk lapot Japán ellen

A férfiak után a hölgyeken a sor. A visszalépett Kamerun helyére beugró Nagy-Britannia elleni mérkőzéssel a magyar női kézilabda-válogatott Debrecenben ma megkezdi a szereplését az olimpiai selejtezőtornán. Legutóbb kereken húsz éve, Athénban szerepelt mindkét kézilabdacsapatunk olimpián. Előzetesen úgy ítéltük meg, hogy a férfiaknak lesz nehezebb kivívni a párizsi szereplést, de a hölgyeknek sem lesz könnyű dolguk. Az előzetes esélylatolgatás szerint Svédország a torna favoritja, a mieink ez alapján vasárnap Japánnal vívhatnak sorsdöntő meccset.

2024. 04. 11. 5:15
SCHATZL Nadine; GYÕRI-LUKÁCS Viktória; KLUJBER Katrin; BÖDE-BÍRÓ Blanka, magyar női kézilabda-válogatott
A torna előtti utolsó edzéseken a tét már a magyar játékosok arcára volt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hasonló a képlet, mint márciusban a férfiak tornája előtt, akik sorrendben előbb simán verték Tunéziát, majd szoros meccsen alulmaradtak Norvégiával szemben, végül az utolsó tíz percben vesztes állásból megfordították a Portugália elleni mérkőzést. A hölgyeknek ma az első meccs végképp nem jelenthet gondot, pláne úgy, hogy Kamerun helyett a gyengécske Nagy-Britannia ugrott be, pénteken a magasabban jegyzett svédek következnek, vasárnap pedig Japán ellen zárja a tornát Golovin Vlagyimir együttese.

magyar női kézilabda-válogatott, olimpiai selejtező, Debrecen, Nagy-Britannia, Svédország, Japán, Magyarország
Csak egységben, fegyelmezetten érheti el célját a magyar válogatott (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Kamerun legalább már eljutott négy világbajnokságra, köztük a legutóbbi kettőre, a britekre viszont végképp nem is kellene szót vesztegetni. Két és fél évtizede Nagy-Britanniában még azt sem tudták, mi fán terem a kézilabda.

Már a London Angels is feladta...

A 2012-es londoni olimpián persze rendezőként muszáj volt csapatot kiállítani, de a britek persze a pofozógép szerepét játszották, mind az öt meccsüket elveszítették, közülük négyet tíz gólnál nagyobb különbséggel. Inkább az a csoda, hogy a sportág egyáltalán megkapaszkodott az országban, igaz, árulkodó körülmény, hogy Nagy-Britannia anyagi okokra hivatkozva a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőitől is visszalépett. A Brit Kézilabda-szövetség honlapján továbbra is él a hirdetés, amelyen keresztül lehet jelentkezni a válogatottba...

Emlékezhetünk, néhány évvel ezelőtt a kinti magyar munkavállalókból verbuválódott London Angels próbált életet lehelni a brit kézilabdába, de azóta a londoni angyalok is feladták a lehetetlen küldetést.

Információink szerint Kamerun visszalépésére számítva az olimpiai selejtezőtornákról épphogy lemaradó román és horvát válogatott beugrásra készen állt, nagyon ne bánjuk, hogy a nemzeközi szövetség (IHF) végül Nagy-Britanniát jelölte meg Kamerun helyetteseként...

Svédek csavarral

A svédekről a közülmúltból is akadnak élményeink. Köztük kellemes is. A magyar válogatott szerencsésnek mondhatta magát, hogy a tokiói olimpián a már biztosan csoportelső Svédország ellen játszotta az utolsó csoportmérkőzését. A skandinávokra persze nem jellemző a taktikázás, de azért nem is haltak bele a meccsbe, a 26-23-as győzelem a mieinknek továbbjutást, negyeddöntős szereplést ért (ahol aztán a norvégokkal szemben maradtak alul).

Legutóbb tavaly decemberben, a dán–norvég–svéd világbajnokság középdöntőjében találkoztunk a svédekkel, s 26-22-re kikaptunk tőlük, s e vereséggel el is úszott a negyeddöntő, igaz, később a horvátok legyőzésével sikerült kivívni a szereplést az olimpiai selejtezőben. Most is inkább a svédek az esélyesek, de hazai pályán miért ne lephetnénk meg őket.

japán, női kézilabda-világbajnokság, Dánia, győzelem, olimpiai selejtező
Hikaru Macumoto lő gólt a dánoknak a tavalyi világbajnokságon (Fotó: AFP)

Japán a vb-n bevéste magát a kézilabdás tudatba

Előzetesen a túlnyomó többség mégis úgy kalkulál, hogy vasárnap Japán ellen dől el a párizsi kijutás. Az ázsiaiakkal már többször találkozott a magyar válogatott, a 2009-es és a 2015-ös világbajnokságon, majd 2019-ben barátságos mérkőzésen is magabiztosan nyertek a mieink, miként az eddigi 18 egymás elleni találkozó mindegyikén. Mégsem árt az óvatosság. Japán rendezőként helytállt a tokiói olimpián, megverte Montenegrót, s Koreával és Angolával is szoros meccset vívott.

Japán tavaly pedig egyenesen sokkolta a világot, amikor a vb-n a csoportkörben 27-26-ra legyőzte az egyik sportági nagyhatalmat, Dániát. Rendben, a dánok nem vették komolyan az összecsapást, a vereség dacára is továbbjutottak, de az eredmény ezzel együtt örökre beégett a kézilabdás tudatba.

A magyar játékosok sem tagadják, elsősorban a Japán elleni mérkőzésre összpontosítanak. Az első felkészülési meccs siralmasra sikerült, a mieink múlt hét szerdán 33-18-ra kikaptak Norvégiában. Szombaton Győrben Ausztria ellen sikerült javítani (36-30), ami után Papp Nikolett elárulta, a Japán ellen gyakorolt figurákat nem játszották ki.

A japánok más ütemben lőnek

A korábbi olimpiai ezüstérmes Kökény Beatrix lapunknak óvatosan úgy fogalmazott, hatvan–negyven százalékban osztaná meg az esélyeket az ázsiaiak ellen a javunkra.

– Az ázsiai kézilabda nagyon más, mint az európai, ritkán szoktunk ázsiai csapatok ellen kézilabdázni. Kicsik, fürgék, másképpen csinálják az indulócseleket, más ütemben lőnek, nagyon gyorsak. Fizikálisan nem annyira erősek, de ezt a gyorsasággal kompenzálják. Szerintem így is mi vagyunk a meccs esélyesei, de persze én is úgy gondolom, hogy az a meccs döntheti el az olimpiai kijutás kérdését. Előzetesen azt mondom, erősebbek vagyunk, bízom benne, hogy a sérültjeink felépülnek és mindenki végig tudja játszani a tornát – fejtette ki a véleményét az egykori kiváló irányító, hozzátéve, a magyar válogatottból elsősorban Simon Petrától remél váratlan húzást, mint a férfiak esetében Bartucz Lászlótól, vagy éppen – ha már ő szerényen elhallgatta –, mint a fiától, Imre Bencétől.

Hazai közegben foggal-körömmel

További hasonlóság a férfiakkal, hogy miként Tatabányán, ezúttal Debrecenben is több helyi válogatott játékos akad. Vámos Petra, Kácsor Gréta és Füzi-Tóvizi Petra egyaránt extra motivációval készül a tornára.

– Duplán itthon vagyok, engem nagyon feltölt, miképp szerintem a lányokat is, hogy hazai környezetben játszhatjuk ezt az olimpiai selejtezőtornát. Pluszlöket és motiváció, hogy a nézők támogatásával itthon harcolhatjuk ki a részvételt. Itt vagyunk az olimpia kapujában, amely mindannyiunk legnagyobb álma. Itt minden adott, rajtunk fog múlni, hogy sikerül-e. Mi foggal-körömmel fogunk harcolni azért, hogy ott lehessünk – bizakodik Füzi-Tóvizi.

Fiúk és lányok sorsa tehát összeér. Mi mást is kívánhatnánk, ne csak a selejtezőben, hanem majd Párizsban is így legyen.

Az olimpiai selejtező menetrendje

1. forduló, csütörtök:
Magyarország–Nagy-Britannia 15.30
Svédország–Japán 18.00

2. forduló, péntek:
Magyarország–Svédország 18.00
Japán–Nagy-Britannia 20.30

3. forduló, vasárnap:
Nagy-Britannia–Svédország 16.45
Magyarország–Japán 19.15.

A magyar válogatott kerete

Kapusok:
Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Bukovszky Anna (Praktiker-Vác)

Jobbszélsők:
Faluvégi Dorottya (SG BBM Bietigheim, német)
(Győri Audi ETO)

Jobbátlövők:
Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Papp Nikolett (SCM Gloria Buzau, román)
Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)

Irányítók:
Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs)
Simon Petra (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Beállók:
Bordás Réka (Praktiker-Vác)
Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)

Balátlövők:
Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE)
Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler)
Kuczora Csenge (Praktiker-Vác)

Balszélsők:
Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szöllősi-Schatzl Nadine (Győri Audi ETO)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.