Új ellenfelet kapott a magyar válogatott az olimpiai selejtezőre

Csütörtökön kezdődik Debrecenben a női kézilabda olimpiai selejtezőtorna, amelyen a magyar válogatott célja, hogy kvalifikáljon az idei párizsi játékokra. A selejtezőtornára még Kamerun, Svédország és Japán jutott ki, ám az afrikai válogatott az utolsó pillanatban visszalépett. Kamerun helyét Nagy-Britannia veszi át, amely rögtön a magyar válogatott ellen kezdi szereplését csütörtökön.

2024. 04. 10. 7:18
Debrecen, 2024. április 8.
A magyar nõi kézilabda-válogatott edzése a debreceni Fõnix Arénában 2024. április 8-án. A magyar nõi válogatott április 11. és 14. között a Fõnix Arénában szállhat harcba a párizsi olimpiai részvételért Kamerun, Japán és Svédország ellen.
Kamerun helyett Nagy-Britannia, új ellenfél
A britek megjelenése nem teremt igazán új helyzetet a magyar válogatott számára Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két nap sem volt már hátra a magyar női kézilabda-válogatott olimpiai selejtezőjének rajtjáig, amikor megváltozott a torna mezőnye. Kamerun nem tudta megoldani az utazást, ezért lemondta a szereplését. Más afrikai válogatott már nem tudta átvenni a kameruniak helyét, így a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) Nagy-Britanniát hívta meg a debreceni versenyre. Golovin Vlagyimir válogatottja tehát csütörtörökön az eddigi tervekkel ellentétben nem a kameruni, hanem a brit válogatott ellen kezdi meg a szereplését a tornán.

Debrecen, 2024. április 8.
A magyar nõi kézilabda-válogatott edzése a debreceni Fõnix Arénában 2024. április 8-án. A magyar nõi válogatott április 11. és 14. között a Fõnix Arénában szállhat harcba a párizsi olimpiai részvételért , Japán és Svédország ellen.
Kamerun helyett Nagy-Britannia
Az utolsó pillanatban kapott új ellenfelet a magyar női kézilabda-válogatott. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ennek a cserének vélhetően nem lesz nagy jelentősége, Svédország, Magyarország és Japán mögött egyébként Kamerun tűnt a négyes leggyengébb tagjának, s a britek is ugyanebbe a pozícióba kerültek.

 

Sima magyar győzelem várható a nyitányon

Nagy-Britannia a 2012-es londoni olimpián részt vett, de hazai pályán a pofozógép szerepét játszotta, mind az öt meccsét elveszítette, közülük négyet tíz gólnál nagyobb különbséggel.

Azóta sem tapasztalható fellendülés a csapat életében, amely a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőitől is visszalépett, anyagi okokra hivatkozva. A Brit Kézilabda-szövetség honlapján továbbra is él a hirdetés, amelyen keresztül lehet jelentkezni a válogatottba.

Információink szerint Kamerun visszalépésére számítva az olimpiai selejtezőtornákról épphogy lemaradó román és horvát válogatott beugrásra készen állt, az ő meghívásuk új, szorosabb versenyhelyzetet teremtett volna a csoportban, a britek viszont nem okozhatnak gondot a másik három válogatottnak.

 

Hogyan juthat ki az olimpiára a női kézilabda-válogatott?

A debreceni tornán az első két helyezett szerez kvótát a párizsi olimpiára, azaz ugyanaz a rendszer, mint amilyen alapján egy hónapja a magyar férfi kézilabda-válogatott kijutott az idei ötkarikás játékokra. Csütörtökön a változás alapján a magyar csapat Nagy-Britannia ellen kezd (15.30), pénteken Svédország ellen játszik (18.00), majd vasárnap Japán ellen zárja (19.15) a selejtezőtornát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.