Kökény Bea megnevezte, melyik válogatott játékos hozhat extrát az olimpiai selejtezőtornán – interjú

A magyar női kézilabda-válogatott csütörtöktől vasárnapig Debrecenben vesz részt olimpiai selejtezőtornán, amelynek végén csoportunk két együttese kivívja a párizsi szereplés jogát. A hétvége felvezetéseként a Magyar Kézilabda-szövetség elnökségi tagja, az FTC Kézilabda Akadémia sportigazgatója, az Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes korábbi kézilabdázó, Kökény Beatrix adott interjút lapunknak, még azelőtt, hogy Kamerun visszalépett volna a selejtezőtornától.

2024. 04. 10. 5:06
Kökény Beatrix 1988 és 2000 között szerepelt a magyar válogatottban. Fotó: fradi.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 11–14. között újra olimpiai kvalifikációs kézilabdatornát rendeznek Magyarországon, ezúttal a női szakág négy képviselője vív meg egymással két kvótáért Debrecenben. A magyar válogatott a csütörtöki nyitónapon Kamerunnal, pénteken Svédországgal, vasárnap pedig Japánnal mérkőzik meg – legalábbis ez volt az eredeti terv, mielőtt Kamerun helyét a britek vették át. A torna előtt a válogatottban 1988 és 2000 között szereplő Kökény Beatrix nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, még a változás előtt.

– Férfiválogatottunk egy hónappal ezelőtt, Tatabányán kivívta az olimpiai szereplés jogát. Milyen várakozásokkal tekint a női válogatottunk részvételével zajló debreceni selejtezőtorna elé?
– Izgulok, hogy két csapatunk legyen ott az olimpián. Előzetesen az elnökség több esélyt látott a lányok kijutására, mint a fiúkéra, de én továbbra is azt gondolom, hogy Kamerunt megverjük, és ha Svédország ellen nem is szerzünk pontot, Japán ellen akkor is mellettünk szólnak az esélyek. Arra számítok, hogy kijutunk. Bízom abban, hogy a tét nem fogja a lányokat megbénítani, hanem inkább felszabadultan tudnak majd kézilabdázni.

– Mit jelenthet a csapatnak, hogy a férfiakhoz hasonlóan hazai pályán fogadják az ellenfeleket?
– Nagy előnyt, az biztos. Óvatosnak kell lennünk a két évvel ezelőtti, szintén hazai rendezésű férfi Európa-bajnokság miatt, de ezek a lányok azért élsportolók, hogy ezen túltegyék magukat. Nekem a játékos-pályafutásom során egy hazai rendezésű világesemény adódott meg, ami fantasztikus volt, az 1995-ös vb-n, Magyarországon nem is kaptunk ki, csak a döntőben, amelyet Bécsújhelyen rendeztek. Életem egyik legszebb emléke az a torna! A mostani kerettagok közül sokan már juniorként átéltek egy-egy világversenyt itthon, ezért bízom benne, hogy ők is szárnyalni fognak a hazai közönségtől.

– Hogy látja a svédeket?
– A svéd csapat nekem mindig olyan, hogy nem tudom igazából, mitől jó. Vannak jó játékosai, kapusai, de nem látom azt, hogy sokkal jobbak lennének nálunk. Ezen a találkozón esélyesebbnek érzem őket, de elképzelhető, hogy a közönség támogatásával kicsit el tudjuk bizonytalanítani. Előzetesen svéd sikerre tippelnék, de nem tartom kizártnak, hogy mégis megnyerjük azt a meccset.

– Végül vasárnap Japán vár a magyar válogatottra.
– Négy nap alatt három eltérő stílusú ellenféllel fogunk játszani, az ázsiai kézilabda nagyon más, mint az európai, ritkán szoktunk ázsiai csapatok ellen kézilabdázni. Kicsik, fürgék, másképpen csinálják az indulócseleket, más ütemben lőnek, nagyon gyorsak. Fizikálisan nem annyira erősek, de ezt a gyorsasággal kompenzálják. Szerintem így is mi vagyunk a meccs esélyesei, de persze én is úgy gondolom, hogy az a meccs döntheti el az olimpiai kijutás kérdését. Előzetesen azt mondom, erősebbek vagyunk, bízom benne, hogy a sérültjeink felépülnek és mindenki végig tudja játszani a tornát.

– Meg tudna nevezni olyan magyar kézilabdázókat, akikre vezérszerep hárulhat a selejtezőtornán? Kitől várhatunk kiugró teljesítményt?
– Szerintem többen is képesek lehetnek erre. Az biztos, hogy a kapuban mindig stabil teljesítményt kell nyújtani, akár egy svédek vagy egy Japán elleni sikerhez extrára lenne szükség. Ezt valamennyi kapusunk meg tudja oldani. Azt, hogy lesz-e olyan, mint Bartucz Laci, aki a fiúknál mindhárom mérkőzésen jó teljesítményt nyújtott, azt előre képtelenség megmondani. A Fradi kézilabdázója, Simon Petra hozhat extrát, lehet, hogy ő lesz az, aki túl tud lendíteni minket az esetleges nehézségeken. A múlt heti felkészülési meccseken a szélsők, főleg Lukács Viktória nagyon jól játszott, bízom benne, hogy ezt a formáját tartani tudja. Mindenképpen szükséges lesz a stabil védekezés, ott azért még van javítanivaló a felkészülési meccsekhez képest. Klujber Katrin is képes jó teljesítményre, szerintem többekben is benne lehet, hogy olyan extra teljesítményt tudnak hozni, amivel eldőlhet egy-egy meccs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.