Nincs védettség egyik világbajnoknőnk számára sem, eggyel többen vannak

„Az olimpiai kvalifikációs időszak lezárult, de a válogatás még tart” – nyilatkozta Boczkó Gábor, a vívók szövetségi kapitánya a Magyar Vívószövetség honlapján. A szakvezető azt mondta, hogy csak Szilágyi Áron, Szatmári András, Koch Máté és Siklósi Gergely helye biztos a párizsi olimpián részt vevő magyar válogatottban.

2024. 04. 03. 15:23
SZÛCS Luca; BATTAI Sugár Katinka; MÁRTON Anna; PUSZTAI Liza
Milánó, 2023. július 30. Márton Anna, Szûcs Luca, Pusztai Liza és Battai Sugár Katinka, az aranyérmes magyar csapat tagjai a nõi kardcsapatok versenyének eredményhirdetése után a milánói vívó-világbajnokságon 2023. július 30-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiai kvalifikációban vívásban három csapatunk szerzett kvótát: kardban a férfiak és a nők is, valamint a férfipárbajtőrözők. Női tőrben Pásztor Flóra, férfitőrben Dósa Dániel, női párbajtőrben Kun Anna névre szóló egyéni kvótához jutott a világranglistás pozíciója alapján. A csapatok négyfősek (három fő plusz egy tartalék), és hárman indulhatnak az egyéni versenyben. Nagyon fontos, hogy Párizsban csapatban csak azok kapnak érmet, akik vívnak, és csak egyszer lehet cserélni. Így a tartalékok helyzete nem egyszerű…

A világbajnok magyar férfikardcsapat Milánóban 2023-ban: Gémesi Csanád, Decsi Tamás, Szatmári András. Fotó: AFP/Andreas Solaro

– Nagyon fontos leszögezni, hogy az olimpiai kvalifikáció ért véget, és nem az olimpiai válogatási időszak. Világkupa, Grand Prix-verseny szerepel a programban, ez az időszak a május végi országos bajnoksággal zárul. Jelen állás szerint csak Szilágyi Áronról és Szatmári Andrásról, illetve Koch Mátéról és Siklósi Gergelyről jelenteném ki, hogy biztos helye van a párizsi csapatban. A következő fejezet majd az ob után íródik – mondta a csapatok összeállítását illetően Boczkó Gábor szövetségi kapitány a Magyar Vívószövetség honlapjának nyilatkozva.

Kérdőjelek a férfiaknál és a nőknél is 

Férfikardcsapatunk tavaly Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállításban nyerte meg a milánói vb-t. Szilágyi az első, Szatmári a második, Gémesi a negyedik helyen áll a hazai ranglistán, Decsi azonban csak a 35., és komoly vitát generál, hogy őt kellene-e kivinni az olimpiára, vagy a hazai rangsorban harmadik Rabb Krisztiánt. Nem elhanyagolható körülmény, hogy a csapat vezetőedzője, egyben a háromszoros egyéni olimpiai bajnok Szilágyi mestere Decsi András, aki Decsi Tamás bátyja. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy bár Decsi Tamás csak ritkán vív a csapatban, a négyes vele együtt egységes, a tagok kiállnak egymásért. A 2021-es tokiói olimpián s ebben az összeállításban lettek bronzérmesek, ott Decsi is pástra lépett.

Világbajnoki címvédő női kardcsapatunk is, amely Milánóban Pusztai Liza, Szűcs Luca, Márton Anna, Battai Sugár Katinka összeállításban állhatott a dobogó tetejére. Ám a csapat 2022-ben is megnyerte a vb-t, de Kairóban akkor nem Márton, hanem Katona Renáta szerepelt az együttesben. Amely 2022-ben az Év csapata lett Magyarországon.

KATONA Renáta; BATTAI Sugár; SZÛCS Luca; PUSZTAI Liza
Katona Renáta, Szűcs Luca, Battai Sugár Katinka és Pusztai Liza. Fotó: MTI/ Illyés Tibor

Emlékezetes, hogy a 2021-es tokiói olimpián, amelyen csapatunk 8. lett, és Szűcs Luca nem volt ott, a legjobb egyéni eredményt Márton Anna érte el, aki sérülten a negyedik helyen zárt. A 2022-es évet kihagyta, mert gyermeke született. A hazai rangsorban most Pusztai, Katona, Szűcs, Battai, Márton a sorrend. A válogatók zárásakor a rangsor első helyezettje automatikusan bekerül az olimpiai csapatba. Vagyis ha Katona megelőzné Pusztait, akkor semmiképpen sem a vb-címvédő együttesünk indulna Párizsban. S Boczkó Gábor szövetségi kapitány bizonyosan jól meggondolta a szavait, amikor a jelenlegi ranglistavezető Pusztai Lizának sem adott „védettséget”. Ami biztos: az öt világbajnoknő közül valaki itthon marad.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.