Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Kovács „Józsi” nagy dobása, világcsúcs is született Amerikában

Szombat este az egyesült államokbeli Eugene-ban rendezték atlétikai Gyémánt Liga-állomást. A 2022-es világbajnokság helyszínén a kenyai Beatrice Chebet első nőként 29 percen belül futotta a tízezer métert, míg súlylökésben a magyar származású Joe Kovacs lett az első, aki idén 23 méter fölé jutott.

2024. 05. 26. 13:53
Joe Kovacs „Józsi” Eugene WL Gyémánt Liga Súlylökés
Joe Kovacs kétszer is huszonhárom méter fölé lökte a súlyt Fotó: Diamond League/Logan Hannigan-Downs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Kovacs hosszú évek óta a világ egyik legjobb súlylökője. 2015-ben és 2019-ben is világbajnok lett, ötkarikás aranyérme viszont még nincs, s minden bizonnyal az idei, párizsi olimpia jelenti az utolsó esélyét, hogy a riói és a tokiói ezüstnél fényesebb medált is gyűjtsön. A magyar származású Kovács „Józsi” ugyanis az ötkarikás játékok idején már harmincöt éves lesz. Azt mindenesetre szombat este Eugene-ban jelezte, hogy egyelőre kiváló formának örvend: az egyesült államokbeli Gyémánt Liga-versenyen ő lett az első súlylökő, aki idén 23 méter fölötti eredményt ért el. A 23,13-as győztes eredménye egy centivel jobb, mint Randy Barnes 1990-es eredménye, amely több mint két évtizedig, Kovacs és Ryan Crouser szenzációs párharcáig világcsúcs volt.

Beatrice Chebet Eugene Gyémánt Liga világcsúcs
Beatrice Chebet a női tízezer méter új világcsúcstartója (Fotó: Getty Images)

Kovacs az elmúlt hetekben saját kertjében is kiépített egy gyakorlóhelyet, s elmondása szerint ott a mostani eredménynél is bemutatott már nagyobb dobást. Az amerikai súlylökő teljes sorozata kiváló volt, a hatodikra elért 23,13 előtt 23,03-as dobással állt az élen.

Joe Kovacs nagy riválisa, a világcsúcstartó Ryan Crouser ezúttal nem indult, az utolsó pillanatban visszalépett a Eugene-i versenytől.

Átvitt értelemben nem Kovacs eredménye volt a viadal legnagyobb dobása: a kenyai Beatrice Chebet tízezer méteren döntött világcsúcsot, ráadásul első nőként áttörte a 29 perces álomhatárt, ráadásul nem is kevéssel, az új rekord 28:54,14 perc.

100 méteren a férfiaknál a 2019-es világbajnok Christian Coleman, a nők között a tavalyi budapesti vb aranyérmese, Sha’Carri Richardson nyert. Szintén Budapest meglepetésgyőztese volt 1500-on Josh Kerr, ő szombaton Eugene-ban egy mérföldön újra legyőzte a norvég Jakob Ingebrigtsent. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.