Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Rafael Nadal visszatért, és még nem int búcsút a Roland Garrosnak + videó

Az idei Roland Garros legjobban várt első fordulós meccse Rafael Nadal és Alexander Zverev találkozója volt, Novak Djokovics, Carlos Alcaraz és Iga Swiatek is ott volt a lelátón. A párizsi Grand Slam-torna tizennégyszeres győztese pályafutása végén járva is felvette a versenyt tíz évvel fiatalabb riválisával szemben, de legyőzni nem tudta. Zverev továbbjutott, Nadal elbúcsúzott, de még mindig nem biztos, hogy végleg.

2024. 05. 27. 18:27
Rafael Nadal Roland Garros Alexander Zverev tenisz
Rafael Nadal nem kért a búcsúünnepségből Fotó: X/Roland-Garros
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2005-ben indult először a Roland Garroson, s rögtön meg is nyerte a tornát. Ezt tizenhárom újabb siker követte 2022-ig, tavaly viszont sérülés miatt el sem tudott indulni a párizsi Grand Slam-tornán. Nadal idén visszatért, de a Roland Garros első fordulójára rögtön nagyon nehéz ellenfelet kapott, a negyedik kiemelt Alexander Zverev személyében.

Párizs, 2024. május 27.
A német Alexander Zverev a spanyol Rafael Nadal ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének elsõ fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2024. május 27-én.
Alexander Zverev a nehéz helyzetekből is kivágta magát Rafael Nadal ellen (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

Bármelyik korábbi párizsi indulásakor Nadal számított volna az esélyesnek, az idei mérkőzésein viszont már jól látszott, hogy mennyire korlátozza a lehetőségeit a fizikai állapota.

Nadal meccsét nézte Djokovics, Alcaraz és Swiatek is

Bár korábban Nadal úgy nyilatkozott, hogy az idei lesz a búcsúéve, Párizsban többször is hangsúlyozta, hogy nem elköszönni érkezett a Roland Garrosra. Ennek megfelelően az Amélie Mauresmo vezette szervezői csapat le is mondott arról, hogy búcsúünnepséget rendezzen neki idén, noha a franciák korábbi Grand Slam-bajnok teniszezője elárulta, hogy készültek ilyen forgatókönyvre.

Ettől függetlenül mindenki tisztában volt vele, hogy a Zverev elleni könnyen a salakkirály utolsó mérkőzése lehet a párizsi Grand Slam-tornán. Nem véletlenül volt ott a lelátón a nagy rivális, Novak Djokovics, valamint Carlos Alcaraz és Iga Swiatek is – utóbbi kettőnek Nadal a példaképe.

S persze a sportág rajongói is tisztában voltak vele, hogy a tizennégyszeres Roland Garros-bajnok érkezik a párizsi centerpályára, talán utoljára.

 

Nadal rosszul kezdett Zverev ellen

A mérkőzés már nem úgy indult, ahogy a spanyol klasszis elképzelte, az első játékban adogatóként egyetlen pont sem lett az övé. Zverev vigyázott az előnyére, majd egy újabb brékkel szettelőnybe került (6:3).

A második játszmában Nadal került brékelőnybe, de amikor az egyenlítésért szervált, akkor simán elveszítette az adogatását, Zverev pedig a tie break megnyerésével kétszettesre növelte előnyét, hiába nyert meg Nadal is látványos labdameneteket.

A harmadik játszmában is Nadal került először brékelőnybe, de Zverev fordított, és 6:3, 7:6 (7-5), 6:3-ra legyőzte a spanyol legendát.

Nadal a torna előtti hetekben úgy nyilatkozott, hogy csak akkor akar indulni Párizsban, ha versenyképesnek érzi magát. A torna egyik esélyesének számító Zverev ellen bizonyította, hogy az volt, de az is kiderült, hogy már nem az övé a párizsi tenisztrón.

S bár búcsúünnepség valóban nem volt, azért a megszokott protokollt megbontották, a győztes Zverev rövid válasza után a vesztes Nadal beszélt többet a szurkolókhoz.

– Valószínűleg utoljára játszottam a Roland Garroson, de nem vagyok biztos benne, mert sokkal jobban érzem magam, mint két hónappal ezelőtt. Ha ez volt az utolsó, akkor élvezetes meccsel köszönök el. A sorsolás persze nem volt ideális, voltak lehetőségeim, de egy ilyen kiváló játékos ellen ez nem volt elég. Nagyon bízom benne, hogy az olimpiára még felkészültebben térek vissza ide – fogalmazott Nadal a centerpályán, amelyen tizennégy döntőt nyert meg.

Udvardy Panna kiesett

Hétfőn mindkét nemnél a 2021-es döntős ellen próbálkozott bravúrral egy-egy magyar játékos. A férfiak között Sztefanosz Cicipasztól kapott ki, míg a női főtáblára szerencsés vesztesként felkerült Udvardy Panna 6:3, 6:4-es vereséget szenvedett Anasztaszija Pavljucsenkova ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.