Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Xabi Alonso az elvesztett El-döntő után: Nem a taktikán múlt

Nem lett meg a veretlen szezon: az Európa-liga döntőjében Xabi Alonso csapata, a Bayer Leverkusen sima, 3-0-s vereséget szenvedett Gian Piero Gasperini együttese, az Atalanta ellen. Xabi Alonso elismerte, hogy az olaszok minden tekintetben felülmúlták a Leverkusent a dublini fináléban. Gasperini örül, hogy a sok kritika ellenére kitartott a saját elképzelései mellett.

2024. 05. 23. 8:04
Dublin, 2024. május 22.
Xabi Alonso, a Bayer Leverkusen vezetõedzõje az Európa-liga döntõjében játszott Atalanta-Bayer Leverkusen mérkõzés elõtt a dublini Aviva Stadionban 2024. május 22-én.
Xabi Alonso csapata, a Bayer Leverkusen vereséget szenvedett az Európa-liga döntőjében Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német bajnokságot veretlenül nyerte meg a Bayer Leverkusen, de a teljes 2023/24-es idényt nem tudta vereség nélkül lehozni. Xabi Alonso együttese az Európa-liga döntőjében nagyon messze járt attól, hogy megszerezze a trófeát, az Atalanta Ademola Lookman mesterhármasával 3-0-ra lemosta a pályáról a németeket. Xabi Alonso a szezonra természetesen így is büszke lehet, de a döntő után nem tehetett mást, mint gratulált az olaszoknak, akiknek trénere, Gian Piero Gasperini a legidősebb El-győztes vezetőedző lett.

Dublin, 2024. május 22.
Gian Piero Gasperini, az Atalanta vezetõedzõje a trófeát fogja játékosainak körében, miután 3-0-ra gyõztek az Európa-liga döntõjében játszott Atalanta-Bayer Leverkusen mérkõzésen a dublini Aviva Stadionban 2024. május 22-én.
Xabi Alonso nem
Gian Piero Gasperini kezében az Európa-liga trófeája, a döntőben csapata simán nyert Xabi Alonso együttese ellen (Fotó: MTI/AP/Peter Morrison)

– Így volt megírva. A veretlenségi sorozat véget ért, gratulálnunk kell az Atalantának, megérdemelte a sikert – mondta az elveszített döntő után Xabi Alonso, akinek csapata ötvenegy meccsen át nem kapott ki a finálé előtt.

Xabi Alonso szerint mindenben jobb volt az Atalanta

Természetesen a Bayer Leverkusen így is büszke lehet az idényére, a klub története során először német bajnoki címet szerzett, ráadásul veretlenül. S az elveszített El-döntő után is meglehet még a második idénybeli trófea, szombaton a Német Kupa fináléjában a másodosztályú Kaiserslautern ellen szinte kötelező a győzelem.

Igaz, az Európa-liga döntője előtt is inkább a Leverkusen tűnt esélyesnek az Atalantával szemben.

– Nem a taktikán múlt. Egyénileg és csapatként is jobb volt az ellenfél. Ez fájdalmas egy ilyen nagy napon, de szombaton újabb döntő vár ránk, az El-döntőből le kell vonni a tanulságokat – mondta a német klub vezetőedzője.

Az Atalanta edzője elégtétel érez

Xabi Alonso helyett Gian Piero Gasperini emelhette magasba vezetőedzőként az Európa-liga trófeáját, a hatvanhat éves olasz mester a sorozat történetének legidősebb győztes szakvezetője lett. Gasperini karrierje nem volt mindig sikeres, 2011-ben például kevesebb mint három hónap után elküldték az Internazionale kispadjáról. Az Atalantát viszont 2016-os érkezése óta teljesen átformálta, kiesőjelöltből európai kupagyőztest faragott, miközben nem adta fel sokat kritizált elképzeléseit.

– Tíz-tizenkét évvel ezelőtt mindenki azt mondta nekem, hogy három belső védővel nem lehet nagy eredményeket elérni. Mára viszont elterjedt ez a felállás, így játszott a Bayer Leverkusen, játszott így a Real Madrid is. Furcsa látni, ahogy más csapatok minket követnek, de egyben nagy megtiszteltetés is – mondta a finálé után Gasperini, akinek nyilvánvalóan nagy elégtétel a siker.

Gasperini másik kritikára is válaszolt, szerinte nincs szükség felduzzasztott keretekre. Pedig az Atalanta a maximális mérkőzésszámot érte el az idényben, hiszen az Európa-liga mellett az Olasz Kupában is döntőt játszott, azt 1-0-ra elveszítette a Juventus ellen.

– Ötvennégy meccset játszottunk a szezonban, még kettő van hátra, és az egyetlen, amit bánok, hogy még így is vannak játékosok, akiknek alig tudtam lehetőséget adni, pedig remekül dolgoztak az edzéseken. Képzeljék el, mi lenne, ha még több játékos lenne a keretben, akit ki kellene hagynom.

Fenntartom, hogy nincs szükség huszonnyolc játékosra egy keretben, kontraproduktív

– hangsúlyozta az olasz szakember, ezzel odaszúrva szövetségi kapitányként dolgozó kollégáinak, akik nem egy teljes szezonra, hanem a csupán egyhónapos Európa-bajnokságra is kiharcolták, hogy huszonhárom helyett huszonhat játékost nevezhessenek.

Az Atalanta keretéből tizenhárom futballista vívott legalább negyven meccset az idényben, bár hozzá kell tenni, a néhány percre becserélt fiatalokat és az idény közben távozott labdarúgókat is figyelembe véve harminchárom játékost küldött pályára Gasperini a 2023/24-es idényben.

Legalábbis eddig, az Atalanta még két olasz bajnokit játszik, s ha mindkettőt megnyeri, megszerzi a Serie A bronzérmét. Az olaszok viszont jobban szeretnék, ha a bergamói csapat maradna ötödik a tabellán, abban az esetben ugyanis nem öt, hanem hat olasz klub szerepelhetne a következő Bajnokok Ligája-kiírásban, az Inter, a Milan, a Bologna, a Juventus és az Atalanta mellett az AS Roma is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.