Áll a bál a vívóknál, lemondott Szilágyi Áronék sikerkovácsa – két Decsi után egy sincs

Kajak-kenu, úszás, öttusa, vívás. Olimpiai sikersportágaink, amelyekben az is közös, hogy Párizs előtt hatalmas viták, nemegyszer botrányok övezték a csapatkijelölést. A vívóknál odáig jutott a helyzet, hogy Decsi András vezetőedző – férfi kardozóink, Szilágyi Áronék sikerkovácsa – kedden este jelezte az MTI-nek, hogy a nap során lemondott a posztjáról. Az ok az, hogy a Magyar Vívószövetség elnöksége „kiszavazta” az ötkarikás játékokra utazó kardcsapatból Decsi Tamást. Aki Decsi András öccse, de a szakember szerint nem a testvéri kapocs miatt terjesztette elő azt, hogy a vb-címvdő csapatunk utazzon Párizsba.

Forrás: MTI2024. 06. 26. 6:31
Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András, kardcsapat, Magyar Vívószövetség, Európa-bajnokság
A világbajnok magyar férfikardcsapat Milánóban 2023-ban: Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András Fotó: Fotó: AFP/Andreas Solaro
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Decsi Tamás kimaradt az olimpiára utazó magyar férfikardcsapatból, helyére Rabb Krisztián került be – tudhattuk meg kedden esete a Magyar Vívószövetség honlapján. A Magyar Vívószövetség elnöksége elfogadta és egyhangúlag támogatta Boczkó Gábor szövetségi kapitány javaslatát a Párizsba utazó válogatott keret tagjaira vonatkozóan – számolt be róla a hunfencing.hu oldal kedd este.

A szövetségi kapitány a szakmai testülettel és a szövetségi edzőkkel konzultálva tette meg javaslatát a férfikard-, a női kard- és a férfi-párbajtőrcsapat tagjaira vonatkozóan. Boczkó Gábor előterjesztése alapján férfikardban Szilágyi Áron, Gémesi Csanád és Szatmári András egyéniben és csapatban is vív, Rabb Krisztián pedig csapatban juthat szerephez.

A női kardozóknál Szűcs Luca, Pusztai Liza, Márton Anna egyéniben és csapatban kap lehetőséget, Battai Sugár pedig csapatban. Férfipárbajtőrben Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor lép pástra egyéniben és kezdi majd meg a csapatversenyt, Nagy Dávid pedig utóbbiban csereként szállhat be. A tőröző Pásztor Flóra és Dósa Dániel, valamint a párbajtőröző Muhari Eszter egyéni kvótát szerzett.

Londonban négy, Rio de Janeiróban tíz, Tokióban 13 magyar vívó indulhatott, Párizsban pedig már 15 vehet részt a sportági versenyeken. A magyar vívók a kvalifikációs rendszer bevezetése óta az eddigi legtöbb kvótát harcolták ki – emlékeztett rá a szövetség oldala.

Decsi András, a férfi kardozók vezetőedzője – aki már korábban sok bírálatot kapott – az MTI-nek jelezte, hogy a nap során korábban lemondott posztjáról. A csapatkijelölést követően pedig úgy nyilatkozott:

– A férfikardcsapat általam benyújtott, vezetőedzői előterjesztése arra irányult, hogy az elmúlt nyolc évben sikert sikerre halmozó csapat tagjai együtt vívjanak az olimpián. Ezt nem fogadta el az újonnan felállított szakmai testület, amelynek tagjai nem voltak kompetensek ennek megítélésében, mivel más fegyvernemek képviselői.

Hozzátette: borzasztó sokként érte ez.

A jobb szélen Decsi András, mellette Decsi Tamás, balra Gémesi Csanád Forrás: Magyar Vívószövetség

Decsi András: Olyan szintű bizalomvesztést éreztem, hogy nem maradt más választásom

– Azt gondoltam, hogy azok után, amit ezek a fiúk elértek az elmúlt években, nem vonják kétségbe a szakmai meglátásomat. Sokként ért, hogy más fegyvernemek képviselői leszavazták az elképzelésemet, és ezek után Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztette a névsort, melyben nem szerepelt Decsi Tamás. Hangsúlyozom, nekem sosem a testvérem szereplése volt az elsődleges, hanem hogy a legsikeresebb legyen a magyar csapat. Olyan szintű bizalomvesztést éreztem, hogy nem maradt más választásom, mint hogy lemondjak a vezetőedzői posztról.

Az elmúlt években a Szilágyi, Szatmári, Gémesi, Decsi összeállítású csapat ért el számos sikert, többek között világbajnok lett tavaly. A 41 éves Decsinek azonban a mostani idényben nem voltak jó eredményei, miközben a 22 éves Rabb Krisztián egyéniben és a csapatba beugróként is eredményesen vívott. A múlt hét végén csapatunk az ő vezérletével lett Európa-bajnok. (Szamári András, aki bokasérülése után még nem hadra fogható, nem volt ott Bázelben.)

Szilágyi Áron, Rabb Krisztián, Decsi Tamás és Gémesi Csanád Forrás: Magyar Vívószövetség

Az MTI érdeklődésére a szövetség úgy reagált: Decsi András közlésével egyelőre nem foglalkozik, semmilyen hivatalos nyoma nincs a lemondásának, az elnökségi ülésnek pedig a csapatkijelölés volt a témája.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.