Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Cristiano Ronaldo vezér, Szaúd-Arábia nyertes, két magyar támadó az úttörők közt

Mindenkit sokkolt, amikor Cristiano Ronaldo 2023 januárjában Szaúd-Arábia egyik élcsapata, az Al-Nasszr játékosa lett. A portugál világsztárt tavaly nyáron számos kiváló labdarúgó követte az arab országba, s immár egyértelmű: Európában is komolyan veszik a szaúdi ligát. Szaúd-Arábia ugyanis rekordot döntött, az ország bajnoksága tizennégy játékost ad az Eb-re, azaz nemcsak Cristiano Ronaldo elég nagy név ahhoz, hogy még a szaúdi bajnokságból is behívják a válogatottba.

2024. 06. 08. 6:50
Al-Nasszr v Al-Fayha - AFC Champions League Rijád Szaúd-Arábia - FEBRUARY 14: Cristiano Ronaldo (R) and Marcelo Brozovic (L) of Al-Nassr warm up ahead of AFC Champions League round of 16 match between Al-Nassr and Al-Fayha at Prince Faisal bin Fahd Stadium in Riyadh, Saudi Arabia on February 14, 2024. foci eb Mohammed Saad / Anadolu (Photo by Mohammed Saad / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Marcelo Brozovic a horvát, Cristiano Ronaldo a portugál keretbe kapott meghívót a szaúdi Al-Nasszr játékosai közül Fotó: Anadolu via AFP/Mohammad Saad
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa hagyományosan a legerősebb kontinensnek számít labdarúgásban, legfeljebb Dél-Amerika veheti fel vele a versenyt, de klubfutballban egyetlen kontinens sem, így értelemszerű, hogy a foci Eb kereteit is jellemzően európai ligákban futballozó labdarúgók alkotják. A futball globalizációjával a legutóbbi két tornára kissé megugrott a más kontinensekről érkező légiósok száma, de Szaúd-Arábia idén új szintre emelte azt. Nemcsak a szaúdi liga legismertebb futballistája, érkezik az Eb-re Szaúd-Arábia bajnokságából, hanem összesen tizennégy játékos. Cristiano Ronaldo és társai minden értelemben csúcsot döntenek, korábban az összes Európán kívülről érkező légiós száma sem volt ennyire magas egyetlen Európa-bajnokságon sem.

Al-Hilal v Al-Ittihad - Saudi Pro League Szergej Milinkovics-Szavics Szaúd-Arábia foci Eb Cristiano Ronaldo követője
Szergej Milinkovics-Szavics (balra) az Al-Hilalban és a szerb válogatottban is együtt játszhat Alekszandar Mitroviccsal (Fotó: Anadolu via AFP/Mohammad Saad)

1980-ban a holland Ruud Krol volt az első úttörő, aki nem európai klubból, hanem a kanadai Vancouver Whitecaps játékosaként került be hazája Eb-keretébe. 1992-ben Gary Lineker már Japánba kapta az angol válogatott Eb-meghívóját, 2000-ben pedig Lothar Matthäus az Egyesült Államokból került be a német keretbe – mindkét válogatott lebőgött az aktuális kontinenstornán.

A 2008-as Európa-bajnokság volt – és vélhetően marad – az utolsó, amelyre csak UEFA-tagállamok klubjai adtak játékost. Szaúd-Arábia 2012-ben jelent meg először a színen, Christian Wilhelmsson az Al-Hilalból kapott meghívót a svéd válogatottba.

Magyar támadók Katarból és Dél-Koreából

Az igazi áttörést azonban a 2016-os torna jelentette. Az addigi rekordot jelentő három helyett tíz labdarúgó érkezett más kontinens bajnokságából, először volt köztük harmincévesnél fiatalabb futballista, és először volt olyan Európán kívüli klub, amely egynél több játékost adott az Eb-re: Németh Krisztián a magyar, Vladimír Weiss a szlovák válogatottba került be a katari Al-Garafából.

Idén is van magyar támadó, akinek a részvétele mérföldkövet jelent: a dél-koreai bajnokság első képviselője lesz Európa-bajnokságon, az albán keretbe nagy meglepetésre behívott exkisvárdai Jasir Asani mellett.

 

Szaúd-Arábia győzelme: Cristiano Ronaldo egy a sok közül

Összesen huszonhét játékos, azaz több mint egy keretre való futballista érkezik észak-amerikai vagy ázsiai klubból (Afrika, Dél-Amerika és Óceánia még idén sem debütál), de Szaúd-Arábia tizennégy játékossal egymaga is megdöntené a legutóbbi Európa-bajnokság tizenegy fős rekordját.

Az talán senkit nem lep meg, hogy Cristiano Ronaldo még az Al-Nasszr játékosaként is portugál kerettag, pláne, hogy szaúdi gólkirály lett. A számok azonban azt mutatják, hogy szinte bárki elmehet Európából pénzt keresni Szaúd-Arábiába anélkül, hogy emiatt kiszorulna a válogatottból.

Tavasszal huszonkét olyan európai játékos szerepelt a szaúdi ligában, aki a legutóbbi Eb óta szerepelt hazája válogatottjában, s ezek közül tizennégy ott lesz az Eb-n. Még jobb az arány, ha ehhez hozzátesszük, hogy és Grzegorz Krychowiak időközben lemondta a válogatottságot, Otávio pedig eredetileg tagja volt a portugál keretnek, nem a szaúdi szerződés, hanem sérülés miatt marad le a kontinenstornáról.

A portugálok így csak társrekorderek, Cristiano Ronaldo mellett Rúben Neves került még be a keretbe a szaúdi ligából. Utóbbinak klubtársa az Al-Hilalban Szergej Milinkovics-Szavics és Alekszandar Mitrovics, akik mindketten tagjai a szerb keretnek, s két futballistát ad még Szaúd-Arábia a román válogatottba is (Nicolae Stanciu, Andrei Burca).

Liverpool, Szaúd-Arábia, Ajax: nem az Eb-re vezető út

Egyetlen olyan labdarúgó van, akinél jó eséllyel ki lehet jelenteni, hogy a szaúdi szerződés az Eb-szereplésébe került, ám Szaúd-Arábia az ő esetét is pro érvként használhatja. Az angol csak fél évet bírt az arab országban, tavasszal már a holland Ajaxban futballozott. Al-Etifak-játékosként azonban ősszel még pályára lépett az angol válogatottban, s a szaúdiak mondhatják: lám, ugyanezt a holland ligából már nem tehette meg. Igaz, ami igaz, Gareth Southgate-nek volt nagyobb port kavaró döntése is, mint Henderson kihagyása.

Szaúd-Arábia tehát már a torna előtt az Európa-bajnokság egyik nyertese. Avagy Cristiano Ronaldo jó utat mutatott a kollégáinak.

Szaúd-Arábia bajnokságából a foci Eb mezőnyébe

Belgium: Yannick Carrasco
Franciaország: N'Golo Kanté
Grúzia: Solomon Kvirkvelia
Hollandia: Georginio Wijnaldum
Horvátország: Marcelo Brozovic
Portugália: Rúben Neves, Cristiano Ronaldo
Románia: Andrei Burca, Nicolae Stanciu
Skócia: Jack Hendry
Spanyolország: Aymeric Laporte
Szerbia: Alekszandar Mitrovics, Szergej Milinkovics-Szavics
Törökország: Merih Demiral

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.