Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Sinner már hivatalosan is világelső, mégis szomorú az új ranglista miatt

Novak Djokovics visszalépésével dőlt el a Roland Garros alatt, hogy a torna végén Jannik Sinner lesz az új világelső. Az olasz teniszező már meg is kapta az ezért járó trófeát. A Roland Garros után, hétfőn kiadott világranglista a szokásosnál is fontosabb, ez szolgál az olimpiai kvótaosztás alapjául. Sinner ötkarikás részvételi joga persze már hónapok óta garantált volt, barátnője, az orosz Anna Kalinszkaja viszont az utolsó pillanatban kiszorult a kvótások köréből. Kalinszkaja honfitársa, a Roland Garroson negyedik fordulóig jutott Elina Avaneszjan örmény színekben viszont akár ott lehet Párizsban, ha elég gyorsan zajlik majd a papírmunka.

2024. 06. 11. 11:53
Jannik Sinner ATP világelső tenisz Párizs olimpia
Jannik Sinner és Andrea Gaudenzi ATP-főnök, no meg az ATP-világelsőnek járó trófea Fotó: ATP Tour/Corinne Dubreuil
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jannik Sinner szenzációs hónapokon van túl. Az olasz teniszező a tavalyi év végén Davis-kupa-győzelemig vezette hazája csapatát, majd 2024 elején első Grand Slam-trófeáját is megszerezte az Australian Open megnyerésével. Csak idő kérdése volt, hogy Jannik Sinner mikor lesz az első olasz világelső teniszező, a pillanat végül hivatalosan a Roland Garros lezárulta utáni hétfőn jött el. Sinner pozíciója a következő hetekben nem lesz veszélyben, a trónfosztott Novak Djokovics sérülés miatt el sem indul Wimbledonban, míg Carlos Alcaraz címvédőként kétezer ranglistapontot véd a füves pályás Grand Slam-tornán.

Jannik Sinner Anna Kalinszkaja
Jannik Sinner ott lesz az olimpián, Anna Kalinszkaja jelen állás szerint nem (Forrás: X)

– Ez volt az egyik célom az idei évre a csapatommal – nyilatkozta Jannik Sinner, miután átvette a világelsőségért járó trófeát honfitársától, az ATP-t vezető Andrea Gaudenzitől. – A legfontosabb cél, hogy folyamatosan fejlődjek teniszezőként és emberként is. Az utóbbi időszakban jól teniszeztem, nagyon boldog vagyok, hogy ebbe a pozícióba kerültem.

Sinner az élen, a barátnője pórul járt

Míg a férfiak új világranglistája nagy örömöt jelent Sinnernek, a nők új rangsora szomorúsággal töltheti el. A tizenhét éves Mirra Andrejeva ugyanis a Roland Garros-elődöntőjének köszönhetően feljött a huszonharmadik helyre, éppen egy hellyel Anna Kalinszkaja elé. Utóbbi így csak az ötödik legjobb orosz a világranglistán, azaz az olimpiai indulásához az kellene, hogy az előtte álló Kaszatkina, Szamszonova, Alexandrova, Andrejeva négyesből valaki ne vállalja a párizsi szereplést.

S hogy ennek mi köze Sinnerhez? Az olasz játékos éppen a Roland Garros alatt ismerte el nyilvánosan, hogy a magánéletben egy párt alkot az idei Australian Openen negyeddöntőig jutott Kalinszkajával.

Mi lesz az oroszokkal az olimpián?

A párizsi olimpián az orosz sportolók az ukrajnai háború miatt csak semleges színekben indulhatnak, s több sportágban további korlátozásokkal is szembe kell nézniük.

Teniszben a legtöbb sportághoz viszonyítva jó az oroszok helyzete, az azonban természetesen rájuk is vonatkozik, hogy maximum négy teniszezőjük indulhat Párizsban mind férfi, mind női egyesben.

Orosz származású teniszezőből azért még akad néhány további játékos a női mezőnyben. A 2022-es wimbledoni bajnok Jelena Ribakina, valamint Julija Putyinceva évek óta kazah zászló alatt versenyez, Varvara Gracheva tavaly váltott francia színekre.

S még reménykedhet Elina Avaneszjan is, akit csak a későbbi döntős Jasmine Paolini állított meg a Roland Garros negyedik fordulójában. Avaneszjan a 78. a világranglistán, az oroszok rangsorában ezzel csak a tizenegyedik. Az örmények között viszont a legjobb lesz, ha végbemegy az elindított honosítás. Ahhoz persze, hogy Avaneszjan tényleg indulhasson az olimpián is Párizsban, nagyon gyors ügyvitelre lenne szükség.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.