Ne takarózzunk a bíróbotránnyal, gyengébbek voltunk! – így a volt kapitányok

Három korábbi szövetségi kapitány, Egervári Sándor, Gellei Imre és Várhidi Péter értékelte a magyar válogatott Németország elleni teljesítményét, és abban megegyeznek, hogy Marco Rossi csapata az első csoportkörben, Svájc ellen tette igazán nehézzé a saját dolgát, a németek sokkal jobbak, a feljavult játék sem lehetett elegendő a pontszerzéshez. A megközelítésben viszont különböznek, egyikük sarkosan fogalmazva ítéli meg a látottakat, Szoboszlai Dominikról egyformán mondják, hogy nincs csúcsformában, és mindhárman nehéznek ítélik meg a folytatást.

2024. 06. 20. 11:40
NAGY Ádám; FIOLA Attila; VARGA Barnabás; DÁRDAI Márton; ORBÁN, Willi
Szomorúan mentek le a magyar játékosok a pályáról a németektől elszenvedett 2-0-ás vereség után az Európa-bajnokságon. Fotó: Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott kikapott Svájctól majd Németországtól az Európa-bajnokság első két fordulójában, így pont nélkül áll a csoportja negyedik helyén. Az első kudarc után bravúrra lett volna szükség a házigazda németek ellen a pontszerzéshez, ez azonban elmaradt, 2-0-ra nyert az ellenfél.

Várhidi Péter sarkos véleményt fogalmazott meg Fotó: Bach Máté

– Esélyünk sem volt ezen a mérkőzésen – fogalmazott kertelés nélkül Várhidi Péter, aki a kétezres évek közepén tizenhat mérkőzésen irányította a magyar válogatottat. – A németek sokkal jobban passzoltak, mi gyakran kergettük a labdát, és ütközni sem tudtunk velük, mert nem jutottunk el odáig, nem voltunk velük egy súlycsoportban. Vezettünk ugyan néhány veszélyes támadást, de reális eredmény született. Ami az összeállítást illeti, néhány posztról szólva talán lehet vitatkozni, de ez nem lényeges, ez most a legjobb válogatott, ugyanakkor a németek a tizenegyből tizenegy poszton jobbak nálunk.

A játékvezetőn nem érdemes rágódni

Gellei Imre a kétezres évek elején huszonhat meccsen ült a válogatott kispadján. A 74 esztendős szakember szerint is a jobb csapat nyert, de ő több jót látott a magyar együttes teljesítményében.

– A hozzáállás most jó volt, de a Svájc elleni rossz rajt erre a mérkőzésre is rányomta a bélyegét – mondta. – A német válogatott tele van klasszisokkal, Toni Kroos vezérletével nagy esélyese az Európa-bajnokságnak. Jól kezdtünk, voltak lehetőségeink, de kimaradtak, az első kapott gólon pedig nem érdemes rágódni, az ilyen játékvezetői tévedés benne van a futballban.

Gellei Imre a hozzáállással elégedett volt Fotó: Mirkó István

Lényegében egyetért vele Egervári Sándor, a 2010-es évek elejének a szövetségi kapitánya, akinek ebben a pozícióban 34 mérkőzés jutott. 

– A korábbihoz képest összeszedettebb, jobban játszó magyar válogatottat láttam. A papírforma érvényesült, nem történt semmi meglepő. Szerintem a csapatvédekezés a két kapott gól ellenére jól vizsgázott, meg tudtuk nehezíteni a németek dolgát, ám a klasszisok döntöttek. A játék nem okozott nekem csalódást, az eredmény pedig nem tesz boldoggá.

Szoboszlaitól túl sokat várunk?

Külön szóba került a csapatkapitány Szoboszlai Dominik teljesítménye, akire különösen nagy figyelem irányul. Gellei Imre szerint a Liverpool középpályása kiváló futballista, de nincs élete legjobb formájában, ahogy a klubcsapatában sem úgy játszott a tavasszal, ahogy ő maga is szeretett volna. Most láthattunk tőle egy veszélyes szabadrúgást, és a vereséget nem lehet egy játékosra kihegyezni.

 Egervári Sándor azt mondta, Szoboszlai ezen az Eb-n eddig nem tudta úgy húzni előre a csapatot, mint tette azt a selejtezőkön, és úgy fogalmazott, a csapatkapitány nem lóg ki a csapatból, sajnos felfelé sem… Várhidi Péter róla szólva is markánsan fogalmazott:

– Attól tartok, túl sokat várunk tőle. Fontos játékos, nagy szükség van rá, de érzésem szerint nem teljesen egészséges. Dinamika, gyorsaság, bátor cselezés, sok kapura lövés jellemezték a játékát, ám ezekből szinte semmit sem láttam eddig tőle az Eb-n, és az összjátékban sem tudott megfelelő kapcsolatot teremteni a társakkal. Tudom, a selejtezőkön meccseket döntött el, egy Európa-bajnokság azonban egészen más szint.

Egervári Sándort nem lepte meg az eredmény  Fotó: Kurucz Árpád

A két vereség ellenére még nem reménytelen a magyar válogatott helyzete, ha vasárnap legyőzi Skóciát, akkor még lehet esélye bekerülni a továbbjutó négy legjobb harmadik közé. A skótok nagyon jól teljesítve szerdán este 1-1-re végeztek Svájccal, ezért Egervári Sándor szerint két javuló teljesítményű csapat vív majd roppant nehéz mérkőzést egymással. Gellei Imre azt mondta, egy kontinenstornán nem is lehet számítani könnyű mérkőzésre, azzal a mentalitással viszont, amelyet a magyar együttes a németek ellen mutatott, lehet keresnivalója.

Futballban jobbak vagyunk

– A skót erőteljes csapat, amely a passzjátékban is sokat fejlődött – fejtegette Várhidi Péter. – Rengeteget futnak a játékosai, a svájciak nem is igen tudtak kibontakozni. Azt a tempót, amellyel szerdán játszottak, a magyar csapattól még nem láttam ezen az Eb-n, ugyanakkor mi futballtudásban jobbak vagyunk. A skótok őszintén, tiszta szívvel mennek előre, ha ki tudjuk őket passzolni, akkor nyerhetünk, és majd meglátjuk, az mire lesz elég. 
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.