Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Milák Kristóf ma kárpótolhatja társait, ha már az olimpia nem volt fontos

Hétfőtől vasárnapig tartanak a belgrádi vizes Európa-bajnokság medencés úszóversenyei. Milák Kristóf a 2022-es Európa-bajnokság óta először indul nagy világversenyen. Hétfőn a 4×200-as férfi gyorsváltó a címvédésért úszhat, talán Milák Kristóf is tagja lesz a csapatnak, amely nélküle nem jutott ki a párizsi olimpiára. Kós Hubert is indul az Eb-n, Hosszú Katinka és Verrasztó Dávid viszont máshol úszná meg az olimpiai szintidőt.

2024. 06. 17. 5:40
Milák Kristóf úszás Európa-bajnokság Belgrád Kós Hubert váltó
Milák Kristóf is indul a belgrádi úszó Európa-bajnokságon Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éve Rómában Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs és úszott az Európa-bajnokság döntőjében a 4×200-as férfi gyorsváltóban, s a magyar csapat aranyérmet szerzett. Azóta viszont Milák Kristóf két világbajnokságot is kihagyott, a versenyszámban pedig nélküle nem jött össze az olimpiai kvóta Magyarországnak. Párizsért Belgrád egy és esetleges Eb-címvédés jelentheti a kárpótlást, igaz, egyelőre nem tudjuk, hogy Milák Kristóf egyáltalán úszik-e a váltóban.

Kós Hubert úszás Belgrád Európa-bajnokság Milák Kristóf is indul
Milák Kristóf mellett is medencébe ugrik a belgrádi Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Magyarország a belgrádi vizes Európa-bajnokság nyílt vízi versenyeit minden korábbinál eredményesebben zárta. Betlehem Dávid 5 kilométeren nyert arany- és 10 kilométeren szerzett bronzérme, valamint Fábián Bettina 5 kilométeren begyűjtött harmadik helye után szombaton a magyar vegyesváltó is aranyérmet nyert . A csapatot Betlehem és Fábián mellett Szimcsák Mira és alkotta.

Milák Kristóf és Kós Hubert újra nagy világversenyen úszik

Hétfőtől a medencében gyűjthetnek további Eb-érmeket a magyar úszók a szerb fővárosban. Negyvenkét fős magyar csapat utazott Belgrádba, sok úszónk számára az olimpia előtt a főpróbát jelenti az Európa-bajnokság.

Milák Kristóf egyelőre három számban (50 gyors, 100 és 200 pillangó) rendelkezik olimpiai szintidővel, az Eb-n az ötkarikás programban nem szereplő 50 pillangón is rajthoz áll, a 100 és a 200 gyorsról pedig a helyszínen dönt.

Amelyik számban Milák Kristóf végül ott lesz a mezőnyben, abban éremesélyes lesz, s ugyanez igaz Kós Hubert esetében is. A 200 hát tavalyi világbajnoka edzője, Bob Bowman sms-ének hatására májusban döntött úgy, hogy a februári világbajnoksággal ellentétben az Európa-bajnokságot mégis beilleszti olimpiai felkészülésébe. Ugyanakkor Párizzsal ellentétben Belgrádban Kós 200 háton nem indul, viszont 200 vegyesen Eb-címvédőként rajthoz áll.

Kós Hubert sűrű programot vállal, viszont figyelmeztetett, hogy nem lesz még csúcsformában, azt az olimpiára időzíti.

és Verrasztó Dávid nem úszik az Eb-n

Vannak olyan úszóink, akik nem engedhetik meg maguknak ezt a luxust. úgy utazik Belgrádba, hogy még egyetlen versenyszámban sincs meg az olimpiai szintideje, a szerb fővárosban 1500 gyorson és 400 vegyesen próbálja megúszni azt – utóbbi versenyszámban ő az Európa-bajnoki címvédő. 400 vegyesen a szintén szintidő nélküli is próbálkozik, ő hatodik olimpiáján venne részt idén.

Vélhetően utoljára próbálkozik az olimpiai kvalifikációval Hosszú Katinka és Verrasztó Dávid is, de ők nem indulnak az Európa-bajnokságon, más versenyen úsznák meg a szintidőt a június 23-i, vasárnapi határidőig.

Milák és Kós mellett éremesélyről lehet beszélni további magyar úszók esetében is. A tizenöt éves Jackl Vivien második helyen áll a 400 vegyes idei európai ranglistáján. Ugyanezt a pozíciót foglalja el az Eb előtt Németh Nándor 100 gyorson, míg Telegdy Ádám harmadik helyen áll 200 háton. Utóbbi a legfontosabb versenyét saját honfitársa, a két évvel ezelőtti Eb-n ezüstérmes Kovács Benedek ellen vívja, ugyanis hiába van mindkettejüknek olimpiai szintje a távon, Kós Hubert mellé csak az egyikük fér majd be az ötkarikás keretbe.

Hétfő este három úszószámban avatnak bajnokot Belgrádban, s ezek közül férfi 4×200-as gyorsváltóban Magyarország a címvédő. A csapatban két éve Milák is úszott, az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos két vb-n viszont nem, le is maradt a számban a magyar váltó Párizsról.

Milák Kristóf és társai római győzelme

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.