Világbajnok úszónk kapott egy sms-t, ami felforgatta terveit az olimpia előtt

Az eredeti tervek szerint az Egyesült Államokban Bob Bowman irányításával készülő Kós Hubert a párizsi olimpia előtt kihagyta volna a júniusi belgrádi Európa-bajnokságot, ám most kiderült, hogy mégis indul az Eb-n. Világbajnok úszónkkal, aki az olimpián is aranyesélyes, egy váratlan sms-ben közölte Bowman, hogy változott a terv.

2024. 05. 13. 9:48
KÓS Hubert
Kós Hubert felkészülése majdhogynem a feje tetejére állt a párizsi olimpia előtt, de alapvetően nagyon jó hír érkezett sms-ben az edzőjétől, Bob Bowmantől. Kós az eredeti tervekkel ellentéteben ott lehet a belgrádi Európa-bajnokságon. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kós Hubert a tavaly nyári fukuokai világbajnokságon szerzett aranyérmet 200 méteres hátúszásban, ráadásul olyan meggyőző teljesítménnyel, hogy rögtön az egyik legnagyobb magyar aranyesélyessé lépett elő medencés úszóink között az olimpia előtt. Vagy talán egyenesen a legnagyobb esélyessé Milák Kristóf soha véget nem érő szappanoperáját látva.

KÓS Hubert
Kós Hubert tavaly a fukuokai vb-n győzött, most az Eb-n is indul az olimpia előtt Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A tavalyi vb-cím, meg hogy egyáltalán a korábban vegyesúszóként elkönyvelt Kós háton jutott fel a csúcsra, egyértelműen Bob Bowman munkáját dicséri, akivel 2023 év eleje óta készül az Egyesült Államokban. Kós az áprilisi országos bajnokságra sem jött haza, hogy töretlen maradjon a felkészülése Amerikában, és idén is remek formában kezdett, megdöntötte a saját maga által jegyzett magyar országos csúcsot 100 háton egy versenyen San Antonióban.

Aztán Michael Phelps korábbi sikeredzője újra kemény edzésmunkára fogta Kóst és a 200 pillangón Milák ellen is készülő francia klasszist, Léon Marchand-t. Úgy volt, hogy az olimpiáig nagyobb versenyen már nem is indulnak, Kós ezért az áprilisban kihirdetett magyar Eb-csapatban sem szerepelt. Egy váratlan sms azonban mindent felborított, Bow Bowman írt az elmúlt hétvégén Kósnak, hogy indulnia kell az Eb-n, a 21 éves úszó ezt azonnal jelezte Sós Csaba szövetségi kapitánynak, aki természetesen örömmel vette, hogy világbajnokkal bővül a magyar keret a belgrádi Eb június 17. és 23. között zajló medencés úszóversenyein.

– Bob nagymestere annak, hogy még a hétvégén se legyen nyugi – mesélte Kós, akinek szavait a Magyar Úszószövetség idézte. – Szóval azt írta, hogy úgy gondolja, az Eb pont jó időben van, és nekem mégiscsak indulnom kell egy versenyen még az olimpia előtt. És hát az úgy működik, hogy ha Bob úgy gondolja, akkor onnantól én is úgy gondolom…

Kós Hubert a világbajnok számában nem indul

Kós egyből egyeztetett Sós Csabával a számairól, és az már biztos, hogy a fő számát, a 200 hátat az olimpiára tartogatja, abban nem indul az Eb-n, ellenben 50 és 100 pillangón, valamint 50 és 100 háton rajthoz áll, továbbá 200 vegyesen is, ahol történetesen Eb-címvédő még a 2022-es római viadalon aratott győzelme révén. S az sem kizárt, hogy a kapitány a váltókban is számíthat rá.

– Amit Csaba bá kér, azt csinálom – árulta el Kós. – Most az a lényeg, hogy intenzív legyen a program, még egyáltalán nem leszek formában, de kell egy jó verseny. Léon (Marchand) a francia bajnokságon indul ugyanakkor, ezért is küld engem Bob Belgrádba, aztán onnan megyek vissza Franciaországba, és az olimpiáig ott fogok edzeni velük.

Kós jelenleg magaslati edzőtáborban, Colorado Springsben készül napi két edzéssel, kemény munkával a párizsi olimpiára. Ugye, így is lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.