Párizsi magyar bosszúság: kiderült, két klasszisunk egymással hadakozhat

A női párbajtőrözők és a férfi kardozók egyéni versenyével kezdődik meg szombaton a vívás a párizsi olimpián; utóbbi szakágban akár magyar–magyar nyolcaddöntő is összejöhet két klasszisunk, a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron és a világbajnok Szatmári András között. De férfipárbajtőrben és női kardban is összekerülhetnek versenyzőink.

Forrás: MTI2024. 07. 26. 10:39
Szilágyi Áron
Szilágyi Áron Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háromszoros ötkarikás bajnok Szilágyi Áron a kanadai Fares Arfával kezd a 32 között az impozáns Grand Palais-ban, a 2010-es világbajnokság helyszínén. Világbajnok csapattársának, Szatmári Andrásnak nehezebb feladatot kell megoldania a francia Boladé Apithyvel szemben. Ha mindkét asszó magyar sikerrel zárul, a két klasszis vívó a nyolc közé jutásért egymással csap össze. A harmadik magyarnak jutott a legerősebb ellenfél, Gémesi Csanádnak a vb-címvédő amerikai Eli Dershwitzen keresztül vezet az útja a nyolcaddöntőbe.

SZILÁGYI Áron; DERSHWITZ, Eli
Szilágyi Áron jobbra Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

A női párbajtőr mezőnyének egyetlen magyarja, Muhari Eszter lép majd pástra leghamarabb, első asszója 11.15-kor kezdődik a kínai Tang Csün-jao ellen. A magyar vívó ágán van a korábbi világranglista-vezető, 2022-ben vb-győztes dél-koreai Szong Szera és a vb-címvédő francia Marie-Florence Candassamy is.

Szilágyi: Elengedhetetlen a magabiztosság

Maga Szilágyi Áron még az elutazás előtt adott interjút, amelyben elmondta, az edzések során igyekeztek kimozdulni a komfortzónából és megosztott velünk egy bölcsességet is: Az olimpián elengedhetetlen a magabiztosság.

Vasárnap következik a női tőr és a férfi párbajtőr egyéni versenye. Pásztor Flóra az amerikai Jacqueline Dubrovichcsal vív a 16 közé kerülésért, míg a férfiaknál ezen a napon is összejöhetne magyar párharc a nyolcaddöntőben. A világranglista éllovasa, a Tokióban ezüstérmes Siklósi Gergely a cseh Jakub Jurkával vagy az egyiptomi Mahmúd Moszennel vív, míg a rangsor másodikja, a vb-címvédő Koch Máté a kanadai Nicholas Zhang és a venezuelai Gabriel Lugo győztesével kezd, és a nyolcaddöntőben akár csapattársával, Andrásfi Tiborral is szembe kerülhet, amennyiben utóbbi túljut a londoni olimpia győztesén, a venezuelai Ruben Limardo Gasconon.

 

Márton Anna és Pusztai Liza már a nyolc közé jutásért összekerülhet egymással

Hétfőn a női kard és a férfi tőr egyéni versenyét rendezik. A Tokióban negyedik helyezett Márton Annának már a 32 közé jutásért is vívnia kell a venezuelai Katherine Paredes Torresszel, s ha nyer, a spanyol Lucia Martin Portugues lesz az ellenfele. Pusztai Liza az olasz Michela Battistonnal kezd a 32 között és sikeres asszókkal a két magyar egymással vívna a nyolcba kerülésért. Szűcs Lucának az olasz Martina Crisciót kellene legyőznie ahhoz, hogy ott legyen a legjobb 16 között. Dósa Dániel az egyiptomi Abdelrahman Tolbával vív a 32 között, utána pedig a papírforma érvényesülése esetén a tavaly vb-ezüstérmes amerikai Nick Itkin lenne az ellenfele.

Az már korábban eldőlt, hogy csapatban a magyarok férfi kardban az olaszokkal, női kardban a japánokkal, férfi párbajtőrben pedig a kazahokkal mérkőznek az elődöntőért.

Boczkó Gábor szövetségi kapitány korábban úgy nyilatkozott a szövetség honlapján, hogy három éremmel elégedett lenne úgy, ha egyéni és csapatdobogó is lenne benne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.