Szoboszlai Dominik elődje és Újpestről elküldött futballista is az olimpián

Bár a megnyitó pénteken lesz, a párizsi olimpia már két nappal korábban megkezdődik a férfi-labdarúgó- és a férfirögbitorna első meccseivel. Bár az ötkarikás játékoknak nem a futball áll a középpontjában, még így is az itthon leginkább várt sportágak közé tartozik az olimpia előtt. Argentin és spanyol játékosok nyári duplára készülnek, de játszik Párizsban Szoboszlai Dominik liverpooli elődje, Naby Keita és az Újpest korábbi játékosa, Heinz Mörschel is.

2024. 07. 23. 6:10
20240519 Budapest
Ferencváros TC Újpest FC labdarúgó mérk?zés
fotó: Polyák Attila (PA)
Origo
képen: #8 Heinz Mörschel, #19 Varga Barnabás olimpia Szoboszlai Dominik
Heinz Mörschel már az olimpia után sem tér vissza az Újpesthez Fotó: Origo/Polyák Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liverpool csapatában jelenleg Szoboszlai Dominik viseli a nyolcas mezszámot, amelyről a klub rajongóinak legfőképp a korábbi csapatkapitány, Steven Gerrard jut eszébe. Szoboszlai közvetlen elődje azonban nem a legendás középpályás volt, hanem Naby Keita, aki a következő hetekben a párizsi olimpia labdarúgótornán Guinea sikeréért küzd.

Guinea's midfielder Naby Keita kicks the ball during the Group B Africa Cup of Nations (CAN) 2021 football match between Zimbabwe and Guinea at Stade Ahmadou Ahidjo in Yaounde on January 18, 2022. (Photo by Kenzo Tribouillard / AFP) Szoboszlai Dominik olimpia
Szoboszlai Dominik előtt Naby Keita is bejárta a Salzburg, Lipcse, Liverpool útvonalat (Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard)

Keita pályafutása nemcsak a mezszám miatt mutat párhuzamot Szoboszlaiéval, a magyar középpályáshoz hasonlóan a guineai labdarúgó is Salzburg, Lipcse, Liverpool útvonalat járt be, mielőtt tavaly nyáron a Vörösöktől a Werder Bremenhez szerződött.

Keita Szoboszlai Dominik útján járt, aztán mélyre került

A váltás nem lett sikertörténet, az utolsó tavaszi hetekben Keita házon belüli büntetését töltötte, amiért az egyik mérkőzésen nem volt hajlandó leülni a kispadra. Keita egyelőre nem a klubjában, hanem túlkorosként és csapatkapitányként a guineai olimpiai válogatottban próbálja helyreállítani a renoméját.

Guinea utolsóként, az Indonézia elleni pótselejtező megnyerésével kvalifikálta magát a tizenhat csapatos olimpiai mezőnybe, az A csoportban a rendező Franciaország mellett az Egyesült Államok és Új-Zéland lesz az ellenfele.

Bár közel egy évtizedes topligás múlttal Keita is ismert név, még az afrikai játékosok közül sem ő lesz a legnagyobb sztár, aki pályára lép az olimpián: a marokkói válogatottat szintén túlkoros csapatkapitányként a PSG labdarúgója, Asraf Hakimi vezeti, aki két éve az elődöntővel világbajnokságon már ért el történelmi sikert nemzeti mezben.

Copa América- és Eb-győztesek az olimpián

A Transfermarkt alapján Hakimi az egész olimpiai futballtorna második legértékesebb játékosa, az első a Manchester City argentin támadója, Julián Álvarez, aki világbajnokként és Copa América-győztesként olimpiai aranyérmes is lenne. Hakimi és Álvarez már az első játéknapon, két nappal a megnyitó előtt, szerdán farkasszemet nézhet egymással, a B csoportban Marokkó és Argentína mellett még Irak és Ukrajna szerepel.

Álvarez mellett Gerónimo Rulli és Nicolás Otamendi is tagja a nyári Copa Américának, olimpia duplára készül, s nagyon hasonló céllal érkezett Párizsba az Európa-bajnok spanyol válogatottból Fermín López és Álex Baena, akik az Eb-vel szemben az olimpián vélhetően nem perememberek lesznek.

Spanyolország a C csoportban Egyiptom, Üzbegisztán és a Dominikai Köztársaság ellen játszik, utóbbi keretének tagja túlkorosként Heinz Mörschel, akit másfél év után, az előző idény végén elküldött az Újpest.

A D csoport Izrael szereplése miatt biztonsági szempontból lesz kényes, itt még Mali, Paraguay és Japán játszik.

Se Messi, se Mbappé

Labdarúgásban nem az olimpia számít a legrangosabb tornának, a férfiak versenyében U23-as válogatottak vesznek részt, keretenként maximum három túlkorossal.

A klubok meg is tilthatják játékosaiknak, hogy részt vegyenek a játékokon. Ezért nem tagja a hazai válogatottnak a Real Madrid friss sztárigazolása, Kylian Mbappé, s a korábbi hírekkel ellentétben Lionel Messi is a távolmaradás mellett döntött.

Mindennek ellenére az Allianz Hungária Zrt. reprezentatív felmérése alapján az úszás és a vízilabda mögött idehaza a labdarúgás a harmadik leginkább várt sportág az olimpia előtt.

Címvédés biztosan nem lesz, Tokióban Brazília nyert…

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.