Helif edzője: Imane megdöbbent, hogy talán mégsem lány

Imane Helif volt minden bizonnyal a párizsi olimpia legismertebb alakja, és ennek elsősorban nem az az oka, hogy aranyéremmel a nyakában zárta a játékokat. Az algír bokszolót tavaly kizárták a világbajnokságról, mivel megbukott a nemi teszten. Most az edzője, Georges Cazorla is megerősítette, hogy tanítványának hormonproblémái akadtak.

2024. 08. 13. 8:08
Imane Helif és Hámori Luca a ringben a párizsi olimpián Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) hivatalos vizsgálatokra hivatkozva állítja, hogy Imane Helif biológiailag férfi, Lin Ju-tinggel egyetemben ezért zárták ki őt a 2023-as világbajnokságról. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a nemzetközi bokszszövetség közötti feszültségek miatt Párizsban nem az utóbbi szabályai voltak érvényben, a két ökölvívó emiatt az olimpián így elindulhatott, sőt, mindketten a súlycsoportjaik legjobbjai lettek.

Lin Ju-ting is olimpiai bajnok lett Párizsban (Fotó: Getty Images)

Az IBA a történtek miatti felháborodás és a követelések ellenére sem osztotta meg a már említett tesztek eredményeit, mivel az érintettek jóváhagyása nélkül nem hozhatják nyilvánosságra az érzékeny adatokat tartalmazó dokumentumokat, ezzel személyiségi jogaikat sértenék. Ezt persze Helif edzője, Georges Cazorla sem tette meg, ugyanakkor a Le Point magazinnak megerősítette, hogy a tesztek hormonális problémákat, magas tesztoszteronszintet és férfi kromoszómákat mutattak ki.

– Ez a szegény, fiatal lány meg volt döbbenve, és hirtelen rájött, hogy talán nem is lány – idézte Cazorlát a francia magazinra hivatkozva az Origo.

A felkészülés során sem találtak ellenfelet Helifnek

A spanyol válogatott szakvezetője is megszólalt a párizsi olimpia talán legtöbbet emlegetett indulójáról. Rafa Lozano elmondta, tanítványai Heliffel együtt készültek az ötkarikás játékokra, illetve csak készültek volna, mivel a bokszoló túl erős volt ahhoz, hogy nőkkel csapjon össze.

– Senkivel nem tudtunk összehozni egy edzőmeccset. Először Jennifer Fernándezzel lépett szorítóba, aki azonban megsérült az ütéseitől. Akárcsak a többi lány, aki ideig, óráig megpróbálta felvenni vele a harcot. Olyan ütéseket kaptak, hogy nem tudták folytatni. Végül a férfi Eb-n ezüstérmes José Quilesszel öklözött, ott már kiegyenlítődtek az erőviszonyok. Mindenki azt gondol, amit akar, de szerintem ekkora előny nem igazán fair – vélekedett Lozano.

Mint azt az Origo megírta, az IBA elítélte a párizsi játékokon tapasztalható következetlenségeket, és közleményben tudatta: „Imane Helif és Lin Ju-ting nem felelt meg azon alkalmassági feltételeknek, hogy a nők között mérkőzhessenek. Az ökölvívók vb-ről való kizárása indokolt volt, mivel a bokszolók biztonsága a legfontosabb.”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.