Lékó Péter kulcsfontosságú szerepkörben, nyomulnak az indiai tinik

A négyes holtversenyben élen álló magyar férficsapat Indiával játszik hétfőn a budapesti sakkolimpia 6. fordulójában. Elsőre azt gondolnánk, a keddi szünnap előtt jobb lett volna elkerülni az ifjú klasszisokból álló indiaiakat, de amennyiben Magyarország folytatja eddigi kiváló szereplését, előbb-utóbb úgy is meg kell mérkőzni Indiával. Ács Péter ismét bizalmat szavaz Lékó Péternek, aki vasárnap Ukrajna ellen kimaradt. Indiát nagyon fűti a bizonyítási vágy, hiszen végre megszerezné fennállása első sakkolimpiai aranyérmét, ha már két éve hazai pályán lemaradt erről.

2024. 09. 16. 10:55
Dommaraju Gukesh
Dommaraju Gukesh 18 évesen minden idők legfiatalabb világbajnoka lehet Forrás: Chessbase
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

India eddig imponálóan szerepel a sakkolimpián, amit a mieink is megszenvedtek. Az első két fordulóban India Marokkót és Izlandot egyaránt 4-0-ra lépte le, a harmadik fordulóban következett a magyar B csapat, s csak Papp Gábor csípett meg egy remit, a többiek kikaptak, így lett 3,5-0,5 a végeredmény. Az indiai expressz ezután is száguldott tovább, Szerbia ellen újabb kiütés (3,5-0,5), s vasárnap a jó erőkből álló Azerbajdzsán sem tudta megállítani (3-1).

Sakkolimpia sajtótájékoztató Lékó Péter
Lékó Péter újra a csapatban. Fotó: Polyák Attila

Az indiai sakkozást három évtizede a későbbi, illetve e jelenből visszatekintve korábbi világbajnok Viswanathan Anand helyezte fel a sportág térképére, őt követve egyre több indiai nagymester tört be a legjobbak közé. Először Harikrishna, majd Vidit, akik a jelenlegi csapatban is helyet kaptak, az elmúlt években aztán három fiatal, a 18 éves Gukesh, a 19 éves Praggnanandhaa, valamint a 21 éves Erigaisi forgatta fel az erőviszonyokat az elitben.

 

Gukesh idén a vb-címért is harcba száll

Erigaisi a negyedik, Gukesh a hetedik a legfrissebb világranglistán, s tizenkettedikként Praggnanandhaa is éppen hogy kiszorul az első tízből. (Csupán érdekességképpen: Anand annak dacára még mindig tizenegyedik, hogy évekkel ezelőtt bejelentette, már nem tör babérokra a sakkban.)

A világranglistánál is beszédesebb adat, hogy Gukesh, Praggnanandhaa és Erigaisi is szerepelt a világbajnokjelöltek nyolcas tornáján idén áprilisban, mi több, Gukesh győzött, tehát a november közepén kezdődő döntőben ő a – némi meglepetésre – regnáló kínai Ting Li-zsen kihívója. Akár már idén ismét indiai világbajnoka lehet a sakkozásnak.

Mi több, Gukesh 18 évesen minden idők legfiatalabb világbajnoka lehet.

 

 

Hogyan lehet megállítani a sakkozás bengáli tigriseit?

Erre kellene hétfőn megadni a választ a magyar férficsapatnak. Ács Péter szövetségi kapitány a maga részéről úgy döntött: mindenképpen számít Lékó Péterre. A korábbi vb-döntős magyar nagymester szombaton fájdalmas vereséget szenvedett az Olaszország elleni mérkőzésen, ami után vasárnap Ukrajna ellen pihenőt kapott, de hétfőn újra ott lesz a csapatban. Harmadszorra is Berkes Ferenc marad ki, tehát Gledura Benjámin lesz a negyedik táblás.

Rapport Richárd és Szanan Szjugirov játszik világossal, Lékó és Gledura pedig sötéttel.

Rapport szenzációs formában van, négy partiból három és fél pontot szerzett, vasárnap látványos játszmában győzte le Vaszil Ivancsukot. Világossal akár Gukesht is meglepheti. Igaz, ne feledjük, Gukesh nála is jobban, négyből négy győzelemmel kezdte a sakkolimpiát. Persze ez nem meglepetés, két éve 8/8-cal rajtolt.

A jó eredmény elsősorban mégis azon múlhat, hogy a sötét táblákon sikerül-e a tartani az egált.

Lékó Péter negyedszer játszik a budapesti sakkolimpián, harmadszor sötéttel. Mindenképpen kulcsfontosságú szerepkörben van. Nem először a pályafutása során.

Sakkolimpia, nyílt verseny, az élcsoport állása az 5. forduló után: 1. India, 2. Kína, 3. Vietnám, 4. Magyarország egyaránt 10 ponttal.

Gukesh az ötödik forduló után így elemezte a saját partiját:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.