Ekkor dől el a doppingváddal meghurcolt Kenderesi Tamás sorsa

Legkésőbb november 28-ig meghozza a végső döntést a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az olimpiai bronzérmes magyar úszó, Kenderesi Tamás fellebbezésének az ügyében. Mint ismert, Kenderesi 2022-ben a biológiai útlevele adatai alapján lett doppingvétséggel meggyanúsítva, azóta nem versenyezhet, a párizsi olimpiát is ki kellett hagynia.

2024. 10. 13. 11:46
Kenderesi Tamás továbbra is hisz az igazában. Forrás: facebook.com/tamas.kenderesi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kenderesi Tamás doppingügye tavaly, az úszók országos bajnokságát megelőzően robbant ki, miután a WADA illetékesei a 2017-ben levett mintáit újravizsgálva, illetve a biológiai útlevelét tanulmányozva 2022-ben eltérésekre figyeltek fel. Erről elsőként a lassan két éve, 2022 decemberében meggyanúsított pécsi úszó számolt be, aki már akkor tagadta a doppingvétség tényét és azóta is kitart az igaza mellett.

Kenderesi Tamás várja, hogy eldőljön a sorsa (Forrás: facebook.com/tamas.kenderesi)

A CAS szeptember közepére tűzte ki Kenderesi ügyének a tárgyalását, ám végül akkor nem hozott ítéletet, elnapolta a döntést, további dokumentumokat kért be, így továbbra sem tudni, felmentik-e vagy elmarasztalják a magyar sportolót. Pedig szeptember 18-án a CAS háromtagú választott bírói testületének tagjai online tárgyaláson meghallgatták a felperes Kenderesi és az ezúttal alperes Magyar Antidopping Csoport (HUNADO) jogi képviselőit, valamint a felkért szakértőket egyaránt.

Új információ, hogy az Szpressz Hírszolgálat szerkesztőségünkhöz eljuttatott értesülése szerint a CAS által megkért dokumentumokat a pereskedők beadták, és legkésőbb november 28-ig meghozza ítéletét a bíróság.

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság adminisztrációs rendszerében 2023/A/9731 – Tamás Kenderesi V HUNADO megjelölésű ügy végére tehát hamarosan pont kerül. A novemberi döntést, amelyet kifogásolni már nem lehet, csak elfogadni, ugyanannak a választott bírói panelnek a tagjai fogják meghozni, akik a szeptemberi meghallgatást is tartották.

A döntőbírák vezetője a CAS választottjaként az angol James Drake KC, a Kenderesi Tamás mögött állók választása pedig dr. Pákay Péterre esett, aki a lemondott dr. Dávid Gyula helyébe lépett, a HUNADO ugyanakkor egy német professzort delegált, a WADA köreiben otthonosan mozgó dr. Ulrich Haast.

Kenderesi Tamás, avagy egy olimpiai érmes nagy vesztesége

Az ügy furcsasága, hogy a 2017-ben, a budapesti vizes világbajnokság évében levett minták megismételt analizálása után évekkel később derítették ki, hogy valami nem stimmel Kenderesi biológiai útlevelében. Az elmarasztaló elsőfokú ítéletet magyar szakemberekből álló bizottság hozta meg, döntésükkel az olimpiai érmes úszót versenyzői jogaitól is megfosztották.

A most 27 éves Kenderesi Tamás, aki 200 pillangón Milák Kristóf egyik legnagyobb hazai és nemzetközi ellenfele volt, legutóbb a 2022-es budapesti vb-n indult nagy világversenyen (akkor hatodik lett a döntőben). Az ellene zajló eljárás miatt ki kellett hagynia a tavalyi fukuokai és az idei dohai vb-t, amelyeken Milák távollétében lehetett volna éremesélye, s persze a párizsi olimpián sem indulhatott.

Kenderesit egyre vékonyabb szál köti az úszáshoz, küzd az igazáért, de az életkorából és a hosszú kihagyásból kiindulva a nagy visszatérésére csekély az esély. Bármilyen döntés is szülessen az ügyében, a 2016-os riói olimpián 200 pillangón bronzérmes úszó már így is rengeteget veszített.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.