Szoboszlai világsztár csapattársára fáj Magnus Carlsen foga

A jelenlegi sakksport legfényesebb csillaga, Magnus Carlsen meglepő bejelentést tett. Szívesen kiállna egy meccsre a Liverpool csatárzsenijével, Mohamed Szalah-val, akiről kiderült, nem is akármilyen sakkozó. Carlsennek nem ez lenne az első asztal melletti csatája egy Premier League-klasszissal, ugyanis 2018-ban Alexander-Arnold ellen már játszott egy mérkőzést. A norvég zseni azt is elárulta, szerinte melyik játékos a legjobb a sakktáblán az angol bajnokságban játszók között.

2024. 10. 08. 12:16
English Premier League - Liverpool vs Brentford
Mohamed Szalah és Szoboszlai Dominik Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy tételben lehetne arra fogadni, hogy az emberek túlnyomó többsége biztosan nem arra szavazna, hogy a Premier League legnagyobb sztárjai sakkozással töltik el a szabadidejük egy részét. Pedig, hála többek között a világelső Magnus Carlsennek, ma már ez sem ritka, sőt, Szoboszlai Dominik csapattársai közül többen is igencsak magas szinten űzik ezt a játékot. Az utóbbi időszakban több nagynevű játékos, mint Trent Alexander-Arnold vagy éppen Mohamed Szalah egyre többször bizonyítja, nem téved el a királyok, királynők, bástyák és gyalogok világában.

Sőt, előbbi 2018-ban Carlsen ellen már játszott egy mérkőzést. Az mindössze 17 lépésen át tartott, a norvégnak ennyi kellett, hogy legyőzze a Liverpool fiatal védőjét. Ugyanakkor a hátvéd koránt sincs akkora sakkrajongónak elkönyvelve, mint a saját bevallása szerint már-már függő liverpooli támadó, Mohamed Szalah, aki bőven átlag fölötti 1400-as értékeléssel rendelkezik. Nem véletlen, hogy a nemrég a budapesti sakkolimpián is asztalhoz ülő Carlsen – aki a napokban Londonban játszik egy elit tornán –, egy Szalah elleni meccs lehetőségéről is beszélt a Guardiannek.

– Nagy focirajongó vagyok és kedvelem is Szalah-t. Nem találkoztam még vele, de mindenképpen szeretnék, sőt, nem tagadom, szívesen játszanék vele egy játszmát. Ahogy persze más sportolókkal is, akiket csodálok azért, mert sakkoznak – jelentette ki a norvég világbajnok.

Slotot egy megújult Szalah fogadja Liverpoolban
Mohamed Szalah bőven átlag fölötti 1400-as értékeléssel rendelkezik sakkban (Fotó: AFP/NurPhoto/Ayman Aref)

Hogy a Premier League játékosai közül ki szerepelne a legjobban egy nekik szervezett sakkversenyen, azt nem tudja Carlsen megmondani, de azért egy nevet bedobott a köztudatba, mint lehetséges legjobbat.

– Martin Ødegaard is játszik. Egy időben elég sokszor ült asztal mellé, most már nem sakkozik annyit. Nem rossz játékos, csak nem beszél róla. Sok korrekt játékos van, de azok közül a sportolók közül, akik ellen meccseltem, nem tudom, hogy van-e igazán jó sakkozó – állította a sakkzseni.

Magnus Carlsen, FIDE, Oroszország, Egyesült Államok
Magnus Carlsen mindent megtesz azért, hogy népszerűsítse a sakkot (Fotó: Telecomasia.net)

Carlsen őszintén beszélt arról is, hogy annak ellenére, hogy 2011 júliusa óta ő a világelső – ezt más ilyen hosszú ideig sosem tudta elérni –, nem magát, hanem az 1985 és 2000 között világbajnok Garri Kaszparovot tartja a világ valaha volt legjobbjának.

– De kérdezzen meg majd akkor, miután befejeztem a pályafutásomat, és lehet, hogy más választ adok akkor. Nem tagadom, valószínűleg csak két játékos van, aki ezt a címet kiérdemli, de ha Bobby Fischert is ideszámítjuk, akkor három. Garri és Bobby neve mellett ott lesz az enyém is. De higgye el mindenki, nem az áll a gondolkodásom középpontjában, hogy engem tartsanak a világ valaha volt legnagyobb sakkozójának – árulta el Carlsen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.