A mázlik meccsén kivertük Bulgáriát, Izlanddal játszunk az Eb-ért

A magyar labdarúgó-válogatott nem játszott jól Szófiában, de ki bánja! A lényeg az, hogy nyert 3-1-re Bulgária ellen, s egyetlen lépés választja el a 2021-re halasztott Európa-bajnokságtól. Ezt november 12-én Izland ellen kell megtenni a Puskás Arénában, a szigetországiak ugyanis kiverték Romániát.

Magyar Nemzet
2020. 10. 08. 22:37
Nikolics Nemanja
Van mit ünnepelni. Egyetlen lépésre az Eb Fotó: MTI/AP/Anton Uzunov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sigér Dávid, vagy inkább Kalmár Zsolt. Ez volt a válasz a mindenkit foglalkoztató kérdésre: ki helyettesíti majd Szoboszlai Dominikot. Nos, Sigér került be a kezdőtizenegybe, a játék szervezése azonban Kalmár Zsolt feladata volt. ezúttal is a törökök ellen bevált 3-5-2-es hadrend mellett tette le a voksát, a következőképpen állt fel a magyar válogatott: Gulácsi – Orbán, Lang, Szalai A. – Fiola, Kalmár, Sigér, Nagy Á., Holender – Sallai, Szalai Á.

A helyszíni beszámolók alapján a bolgárokat nem különösebben hozta lázba a mérkőzés, az azonban több mint meglepő, hogy még a korlátozott számú, tizenkétezer jegyet sem tudták eladni, csupán bő nyolcezren váltottak belépőt a Vaszil Levszki-stadionba. Itthon annál fontosabb „ügy” volt a meccs, a kezdés előtt nem csupán a kényszerből kimaradt Szoboszlai, hanem is posztolta jókívánságát a csapatnak a közösségi médiában.

Visszafogott iramban kezdődött a mérkőzés, a magyar válogatott ezen felül még óvatosan is játszott. A bolgárok többet birtokolták a labdát, de sokra nem mentek vele, sőt hamarosan a mieink akarata érvényesült, a 17. percben megszerezték a vezetést. Kalmár bal oldali szöglete után mindenki Szalai Ádámra figyelt, neki magas volt a labda, ám a mögötte berobbanó mellkassal Iliev hálójába sodorta a labdát (0-1). A videóbíró is helyben hagyta a találatot, a Lipcse játékosa nem ért tehát kézzel a labdához.

A gól után nagyobb tempóra váltottak a bolgárok, s az első félidőben kétszer is közel álltak a gólszerzéshez, de Gulácsi mindkétszer hárított. A 38. percben Nedjalkov ívelt balról keresztbe, Nedelev fejelt kapura, de Gulácsi zárta a szöget. A ráadásban a magyar válogatott kapusa hatalmas bravúrt mutatott be, Cicinho beadására Kraev érkezett, Gulácsi már-már elfeküdt jobbra, de bal lábbal még vissza tudott nyúlni, s kirúgta a hálóba tartó labdát.

A történések alapján az első félidő végén felettébb hízelgő volt ránk nézve az 1-0-s vezetés. Az A osztály másik mérkőzésen Izland már-már a szünetre dűlőre vitte a dolgát Románia ellen, Gylfi Sigurdsson két találatával 2-0-ra vezetett.

A második félidő nem is kezdődhetett volna jobban! A 47. percben a jobb oldalról, elég éles szögből Kalmár végezhetett el szabadrúgást, rászúrta, a labda úgy pattant meg a sorfalon, hogy védhetetlenül vágódott a hálóba (0-2).

Elkiabálta, aki azt gondolta, ezzel megvan a meccs. Ahhoz újabb mázli kellett. Az 54. percben Lang szabálytalankodott a 16-oson belül: sárga lap és büntető. Gondoltuk… A videóbíró úgy ítélte meg az esetet, hogy a buktatás még a 16-oson kívül volt. Köszönjük. A szabadrúgás veszélytelen.

A bolgárok ebből a sokkból már nem tudtak talpra állni, a 75. percben a helyére beállt Nikolics fejes góljával végleg eldöntötte a mérkőzést. A 89. percben a bolgárok ugyan szépítettek, de ennek már nem volt jelentősége.

A magyar labdarúgó-válogatott 3-1-ra nyert, s ezzel egyetlen lépésre került a 2021-re halasztott Európa-bajnokságtól. Azt Izland ellen kellene megtenni idehaza november 12-én, a szigetországiak ugyanis 2-1-gyel kiverték Romániát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.